fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De term duurzaamheid wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt.

Denk aan duurzaam bouwen, duurzaam eten, duurzame kleding en duurzaam ondernemen.

Maar wat dit nu eigenlijk betekent, weten niet veel mensen. In dit artikel gaan we voor je uitleggen wat duurzaamheid nou eigenlijk is!

duurzaamheid en groene chemie
We noemen iets duurzaam als het lang mee gaat. Daarbij hoort ook dat hoe het wordt gemaakt of gedaan ook rekening moet houden met de toekomstige generaties. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingsmiddelen. Na gebruik ervan gooien we dit vaak direct weg. Daarna moeten we het opslaan en eventueel verbranden, dit is niet duurzaam. Duurzaamheid en milieu gaan dus samen. Als je duurzaamheid wil creëren, dan is dit vaak goed voor het milieu en andersom. Dit kan leiden tot vervuiling.

Met de groene chemie (dit noemen we ook wel de duurzame scheikunde) proberen we de vervuiling door mensen zo veel mogelijk te voorkomen. De groene chemie kent twaalf principes voor het ontwikkelen van producten en productieprocessen. De principes van de groene chemie kan je vinden in BiNaS tabel 97F. Met deze principes proberen mensen om de duurzaamheid van producten en processen zo hoog mogelijk te houden.

Het doel is om zo veilig mogelijk te werken, om zo min mogelijk grondstoffen en energie te gebruiken en om zo min mogelijk schade aan het milieu toebrengen. Om hieraan te voldoen, kan je bijvoorbeeld andere grondstoffen gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stof uit een hernieuwbare bron. Een andere optie is het recyclen van eindproducten die je anders als afval weg zou gooien. Binnen de groene chemie concentreer je je daarom vooral op de productie route en maak je keuzes om het totale proces zo groen mogelijk te maken.

Het allermooiste zou zijn als alles via het ‘cradle to cradle’ principe (C2C) zou gebeuren. Dit betekent dat er geen afval is. Alle stoffen die je in het proces stopt moeten er dan op een nuttige manier weer uitkomen. Hiervoor moet je ook kijken naar de manier hoe je aan je grondstoffen bent gekomen. Een grondstof die weinig CO2 produceert bij verbranding is namelijk heel leuk om te hebben, maar als je heel veel produceert om die grondstof uit de grond te halen, dan is het voordeel wat je hebt bij de verbranding natuurlijk niet meer geldig.

Oefenvraag
Op welke manieren kan er worden gezorgd dat processen duurzaam verlopen?​​​


Deze uitleg is geschreven door Anne Floor.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp