Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Duurzaamheid en de groene chemie

De term duurzaamheid wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt.

Denk aan duurzaam bouwen, duurzaam eten, duurzame kleding en duurzaam ondernemen.

Maar wat dit nu eigenlijk betekent, weten niet veel mensen. In dit artikel gaan we voor je uitleggen wat duurzaamheid nou eigenlijk is!

duurzaamheid en groene chemie

We noemen iets duurzaam als het lang mee gaat. Daarbij hoort ook dat hoe het wordt gemaakt of gedaan ook rekening moet houden met de toekomstige generaties. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingsmiddelen. Na gebruik ervan gooien we dit vaak direct weg. Daarna moeten we het opslaan en eventueel verbranden, dit is niet duurzaam. Duurzaamheid en milieu gaan dus samen. Als je duurzaamheid wil creëren, dan is dit vaak goed voor het milieu en andersom. Dit kan leiden tot vervuiling.

Met de groene chemie (dit noemen we ook wel de duurzame scheikunde) proberen we de vervuiling door mensen zo veel mogelijk te voorkomen. De groene chemie kent twaalf principes voor het ontwikkelen van producten en productieprocessen. De principes van de groene chemie kan je vinden in BiNaS tabel 97F. Met deze principes proberen mensen om de duurzaamheid van producten en processen zo hoog mogelijk te houden.

Het doel is om zo veilig mogelijk te werken, om zo min mogelijk grondstoffen en energie te gebruiken en om zo min mogelijk schade aan het milieu toebrengen. Om hieraan te voldoen, kan je bijvoorbeeld andere grondstoffen gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stof uit een hernieuwbare bron. Een andere optie is het recyclen van eindproducten die je anders als afval weg zou gooien. Binnen de groene chemie concentreer je je daarom vooral op de productie route en maak je keuzes om het totale proces zo groen mogelijk te maken.

Het allermooiste zou zijn als alles via het ‘cradle to cradle’ principe (C2C) zou gebeuren. Dit betekent dat er geen afval is. Alle stoffen die je in het proces stopt moeten er dan op een nuttige manier weer uitkomen. Hiervoor moet je ook kijken naar de manier hoe je aan je grondstoffen bent gekomen. Een grondstof die weinig CO2 produceert bij verbranding is namelijk heel leuk om te hebben, maar als je heel veel produceert om die grondstof uit de grond te halen, dan is het voordeel wat je hebt bij de verbranding natuurlijk niet meer geldig.

Oefenvraag

Op welke manieren kan er worden gezorgd dat processen duurzaam verlopen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Milieuvervuiling

Wat zijn thermoplasten en thermoharders en wat is het verschil?

Hoe maak je een blokschema?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}