START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Milieuvervuiling

Milieuvervuiling is de aantasting van het milieu door de mens.

Vervuiling in de natuur kan natuurlijke en menselijke oorzaken hebben, alleen als we het hebben over milieuvervuiling bedoelen we meestal de vervuiling die mensen veroorzaken.

Vervuiling kunnen we onder anderen tegenkomen in de lucht, in het water of in de grond. Het zorgt voor beschadiging van de natuur en voor aantasting van het leefgebied van dieren. Maar wat zijn de gevolgen van milieuvervuiling, en hoe kunnen we het voorkomen? Mr. Chadd legt het voor je uit!

milleuvervuiling

Luchtvervuiling heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de ozonlaag, het kan zure regen veroorzaken en kan soms bijdragen aan het broeikaseffect. Deze bijdrage aan het broeikaseffect is op het versterkte broeikaseffect en kan op langer termijn bijdragen aan een klimaatsverandering. Dit zorgt voor de opwarming van de aarde. Dit kan komen doordat menen te veel broeikasgassen in de atmosfeer stoppen. Deze broeikasgassen noemen we ook wel CFK’s, denk hierbij aan koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en waterdamp.

Om deze luchtvervuiling te verminderen, kunnen we proberen om meer energie neutrale opties te vinden. Denk bijvoorbeeld aan alternatieve brandstoffen. Deze alternatieve brandstoffen zijn bijvoorbeeld biogas, bio-ethanol en waterstof. Vanwege het feit dat de CO2 die vrijkomt bij deze brandstoffen bij verbranding nog maar heel kort uit de lucht is verdwenen, noemen we dit CO2-neutraal. Dit noemen we ook wel de korte koolstofkringloop. De lange koolstofkringloop is bijvoorbeeld de CO2 die vrijkomt uit fossiele brandstoffen, zoals diesel en benzine. Deze CO2 komt pas vrij na miljoenen jaren, waardoor het lijkt alsof er meer CO2 in de atmosfeer te vinden is, omdat er minder is opgeslagen.

Een andere manier van milieuvervuiling is eutrofiëring . Dit is bodemverontreiniging door kunstmest. Het ontstaat wanneer oppervlaktewater, door het uitspoelen van ionen, uit de kunstmest verrijkt raakt. Meestal komt er dan teveel fosfor in het bodemwater. Een optie om deze vervuiling te verminderen is door bijvoorbeeld een ander soort grond te gebruiken om op te verbouwen, waardoor de stoffen uit het mest minder snel naar andere stukken land verdwijnen om daar problemen te veroorzaken.

Om het milieu zo min mogelijk te belasten met vervuiling, is het goed dat we nadenken over andere manieren om met spullen en processen om te gaan. Hierbij kan je denken aan duurzamere opties voor bijvoorbeeld energie en misschien het gebruik maken van de principes of de groene chemie.

Oefenvraag

Wat zijn de twee belangrijkste oorzaken van milieuvervuiling, en hoe kunnen we deze soorten vervuiling verminderen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Duurzaamheid en de groene chemie

Hoe maak je een blokschema?

Polymeren en monomeren

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!