fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Blokschema’s geven schematisch weer hoe een scheikundig proces verloopt.

Hierin wordt het proces aangegeven door verschillende blokken en pijlen. De pijlen geven stoffen aan en de blokken geven verschillende ruimtes aan waarin reacties plaatsvinden.

blokschema
Bij het maken van een blokschema is het belangrijk om goed te lezen in de tekst welke stoffen je allemaal hebt en wat er op welk moment gebeurt. Een blokkenschema ziet er als volgt uit:

blokschema

 

Je hebt dus meerdere blokken. In elk blok vindt een stapje plaats van een reactie waardoor uiteindelijk de gewenste stof gecreëerd kan worden. In elk blok schrijf je op wat er gebeurt, bijvoorbeeld filteren of indampen.

Zo werkt de app

Oefenen:
Voor de productie van wijn worden druiventrossen eerst gewassen met water. Hierna worden de druiven geperst en gefilterd. Hierbij wordt het vruchtenpulp afgevoerd. Vervolgens gaat het druivensap gisten waarbij zwaveldioxide wordt toegevoegd. Hier ontstaat de wijn. Maak hier een blokschema van.

blokschema

In de eerste stap worden de druiventrossen gewassen met water. Vervolgens worden in stap 2 de gewassen druiven geperst en gefilterd. Hierbij gaat vruchtenpulp uit het schema en druivensap naar de laatste stap. Hierbij wordt zwaveldioxide toegevoegd en gaat het gisten. Hier wordt de wijn gemaakt. Het schema komt er dan zo uit te zien:​​​​
Deze uitleg is geschreven door Judith.
Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp