Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat zijn thermoplasten en thermoharders en wat is het verschil?

Thermoplasten en thermoharders bestaan allebei uit polymeren.

Dit zijn heel lange molecuulketens. Deze verschillende polymeren zijn bij beide op verschillende manieren aan elkaar verbonden, waardoor ze anders op elkaar reageren.

Maar hoe werkt dit precies?

thermo plasma

Thermoplast

Een thermoplast is een materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt.

Een thermoplast heeft lange molecuulketens die onderling bij elkaar worden gehouden door vanderwaalsbindingen. Als je niet meer zo goed weet wat vanderwaalsbindingen precies zijn, kijk dan even bij dit artikeltje. De vanderwaalsbindingen zijn niet heel sterk en kunnen makkelijk verbroken worden als de stof verhit wordt. Hierdoor kunnen de lange ketens langs elkaar gaan schuiven. Dit zorgt ervoor dat de thermoplast van vorm verandert.

Het bijzondere aan thermoplasten is dat dit ook andersom werkt. Als de stof namelijk weer afgekoeld wordt, dan kunnen er weer vanderwaalsbindingen gevormd worden. Thermoplasten zijn dus herbruikbaar. Een van de meest gebruikte thermoplasten is polyetheen. Hier worden bijvoorbeeld plastic zakjes en plastic tasjes van gemaakt.

Thermoharder

Een thermoharder is een materiaal van kunststof dat bij verhitting hard blijft.

Thermoharders bestaan uit heel veel moleculen die onderling bij elkaar worden gehouden door atoombindingen. De dwarsverbindingen die gemaakt worden heten crosslinks. Doordat deze crosslinks atoombindingen zijn, die veel sterker zijn dan vanderwaalsbindingen blijven de bindingen bij verhitting intact. Als thermoharders heel hoog verhit worden, dan verbreken de crosslinks. Deze bindingen kunnen alleen niet weer opnieuw gevormd worden als het materiaal weer afkoelt. Hierdoor zijn thermoharders heel lastig om te recyclen.

Thermoharder en Thermoplast

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Polymeren en monomeren

Duurzaamheid en de groene chemie

Milieuvervuiling

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}