START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat zijn thermoplasten en thermoharders en wat is het verschil?

Thermoplasten en thermoharders bestaan allebei uit polymeren.

Dit zijn heel lange molecuulketens. Deze verschillende polymeren zijn bij beide op verschillende manieren aan elkaar verbonden, waardoor ze anders op elkaar reageren.

Maar hoe werkt dit precies?

thermo plasma

Thermoplast

Een thermoplast is een materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt.

Een thermoplast heeft lange molecuulketens die onderling bij elkaar worden gehouden door vanderwaalsbindingen. Als je niet meer zo goed weet wat vanderwaalsbindingen precies zijn, kijk dan even bij dit artikeltje. De vanderwaalsbindingen zijn niet heel sterk en kunnen makkelijk verbroken worden als de stof verhit wordt. Hierdoor kunnen de lange ketens langs elkaar gaan schuiven. Dit zorgt ervoor dat de thermoplast van vorm verandert.

Het bijzondere aan thermoplasten is dat dit ook andersom werkt. Als de stof namelijk weer afgekoeld wordt, dan kunnen er weer vanderwaalsbindingen gevormd worden. Thermoplasten zijn dus herbruikbaar. Een van de meest gebruikte thermoplasten is polyetheen. Hier worden bijvoorbeeld plastic zakjes en plastic tasjes van gemaakt.

Thermoharder

Een thermoharder is een materiaal van kunststof dat bij verhitting hard blijft.

Thermoharders bestaan uit heel veel moleculen die onderling bij elkaar worden gehouden door atoombindingen. De dwarsverbindingen die gemaakt worden heten crosslinks. Doordat deze crosslinks atoombindingen zijn, die veel sterker zijn dan vanderwaalsbindingen blijven de bindingen bij verhitting intact. Als thermoharders heel hoog verhit worden, dan verbreken de crosslinks. Deze bindingen kunnen alleen niet weer opnieuw gevormd worden als het materiaal weer afkoelt. Hierdoor zijn thermoharders heel lastig om te recyclen.

Thermoharder en Thermoplast

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Polymeren en monomeren

Duurzaamheid en de groene chemie

Milieuvervuiling

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!