fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Thermoplasten en thermoharders bestaan allebei uit polymeren.

Dit zijn heel lange molecuulketens. Deze verschillende polymeren zijn bij beide op verschillende manieren aan elkaar verbonden, waardoor ze anders op elkaar reageren.

Maar hoe werkt dit precies?

thermo plasma
Thermoplast
Een thermoplast is een materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt.
Een thermoplast heeft lange molecuulketens die onderling bij elkaar worden gehouden door vanderwaalsbindingen. Als je niet meer zo goed weet wat vanderwaalsbindingen precies zijn, kijk dan even bij dit artikeltje. De vanderwaalsbindingen zijn niet heel sterk en kunnen makkelijk verbroken worden als de stof verhit wordt. Hierdoor kunnen de lange ketens langs elkaar gaan schuiven. Dit zorgt ervoor dat de thermoplast van vorm verandert.
Het bijzondere aan thermoplasten is dat dit ook andersom werkt. Als de stof namelijk weer afgekoeld wordt, dan kunnen er weer vanderwaalsbindingen gevormd worden. Thermoplasten zijn dus herbruikbaar. Een van de meest gebruikte thermoplasten is polyetheen. Hier worden bijvoorbeeld plastic zakjes en plastic tasjes van gemaakt.

Thermoharder
Een thermoharder is een materiaal van kunststof dat bij verhitting hard blijft.
Thermoharders bestaan uit heel veel moleculen die onderling bij elkaar worden gehouden door atoombindingen. De dwarsverbindingen die gemaakt worden heten crosslinks. Doordat deze crosslinks atoombindingen zijn, die veel sterker zijn dan vanderwaalsbindingen blijven de bindingen bij verhitting intact. Als thermoharders heel hoog verhit worden, dan verbreken de crosslinks. Deze bindingen kunnen alleen niet weer opnieuw gevormd worden als het materiaal weer afkoelt. Hierdoor zijn thermoharders heel lastig om te recyclen.

Thermoharder en Thermoplast


Yanick
​​


Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp