Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat is alliteratie?

Wat is alliteratie? Een alliteratie is een vorm van een stijlfiguur, maar er valt nog veel meer over te leren!

De betekenis van alliteratie is dat de beklemtoonde beginklank van opvolgende woorden hetzelfde is. Bijvoorbeeld: ‘Wie weet waar Willem woont?’.

Alliteratie

In de literatuur worden alliteraties gebruikt om de tekst tot leven te brengen. Doordat de klanken aan het begin van de elkaar volgende woorden hetzelfde zijn zorgen ze voor een vloeiend effect. Daarom wordt alliteratie veel gebruikt in poëzie. In sommige gevallen wordt alliteratie ook Germaans rijm of Stafrijm genoemd. Alliteratie kan voorkomen bij zowel medeklinkers als klinkers.

Vaak staan de woorden die de alliteratie vormen bij elkaar in de zin. Dat is bijvoorbeeld zo in de zin ‘Lotje leerde Liesje lopen’. Het kan ook zijn dat er andere woorden tussen staan, bijvoorbeeld: ‘Wil Wim mij de weg wijzen’. De alliteratie ontstaat doordat er meerdere keren de letter ‘W’ wordt gebruikt. Ondanks dat de woorden ‘mij’en ‘de’ er tussen staan, is er nog steeds sprake van een alliteratie.

Alliteraties lijken erg op een andere stijlfiguur, namelijk assonanties. Het verschil tussen alliteratie en assonantie is dat alliteratie inhoudt dat de beklemtoonde beginklank hetzelfde is. Assonantie houdt in dat de alleen de klinkers rijmen, bijvoorbeeld: ‘Raam en staan’ en ‘Wil en stil’.

Alliteraties vind je niet alleen in literatuur maar ook veel in het dagelijks leven. Veel uitdrukkingen maken gebruik van alliteraties, bijvoorbeeld: ‘Door dik en dun’ en ‘Handige Harry’. Bedrijven maken ook gebruik van alliteraties zoals: ‘Coca Cola’, ‘Mickey Mouse’ en ‘Bakker Bart’.

Een voorbeeld van een gedicht met alliteratie is:

Zachtjes zit hij aan zee,

Denkend dat hij dingen moet doen.

Maar de man is moe,

Piet pakt eerst pauze.

Kortom:

Een alliteratie is een stijlfiguur waarbij de beklemtoonde beginklank van opvolgende woorden hetzelfde is. In de literatuur worden alliteraties gebruikt om de tekst tot leven te brengen, het zorgt voor een vloeiend effect.

Wil je oefenen met alliteraties? Vul dan de onderstaande alliteraties aan!

  1. Willens en ______
  2. Van huis en _____
  3. Zeven zwarte ____
  4. Willem _________

Meer hulp nodig met het herkennen van alliteraties? In 1-op-1 bijlessen Nederlands helpen onze coaches je graag!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Stijlfiguren

Metafoor

Eufemisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}