fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat is alliteratie? Een alliteratie is een vorm van een stijlfiguur, maar er valt nog veel meer over te leren!

De betekenis van alliteratie is dat de beklemtoonde beginklank van opvolgende woorden hetzelfde is. Bijvoorbeeld: ‘Wie weet waar Willem woont?’.

Alliteratie
In de literatuur worden alliteraties gebruikt om de tekst tot leven te brengen. Doordat de klanken aan het begin van de elkaar volgende woorden hetzelfde zijn zorgen ze voor een vloeiend effect. Daarom wordt alliteratie veel gebruikt in poëzie. In sommige gevallen wordt alliteratie ook Germaans rijm of Stafrijm genoemd. Alliteratie kan voorkomen bij zowel medeklinkers als klinkers.

Vaak staan de woorden die de alliteratie vormen bij elkaar in de zin. Dat is bijvoorbeeld zo in de zin ‘Lotje leerde Liesje lopen’. Het kan ook zijn dat er andere woorden tussen staan, bijvoorbeeld: ‘Wil Wim mij de weg wijzen’. De alliteratie ontstaat doordat er meerdere keren de letter ‘W’ wordt gebruikt. Ondanks dat de woorden ‘mij’en ‘de’ er tussen staan, is er nog steeds sprake van een alliteratie.

Alliteraties lijken erg op een andere stijlfiguur, namelijk assonanties. Het verschil tussen alliteratie en assonantie is dat alliteratie inhoudt dat de beklemtoonde beginklank hetzelfde is. Assonantie houdt in dat de alleen de klinkers rijmen, bijvoorbeeld: ‘Raam en staan’ en ‘Wil en stil’.

Alliteraties vind je niet alleen in literatuur maar ook veel in het dagelijks leven. Veel uitdrukkingen maken gebruik van alliteraties, bijvoorbeeld: ‘Door dik en dun’ en ‘Handige Harry’. Bedrijven maken ook gebruik van alliteraties zoals: ‘Coca Cola’, ‘Mickey Mouse’ en ‘Bakker Bart’.

Een voorbeeld van een gedicht met alliteratie is:

Zachtjes zit hij aan zee,

Denkend dat hij dingen moet doen.

Maar de man is moe,

Piet pakt eerst pauze.

Kortom:

Een alliteratie is een stijlfiguur waarbij de beklemtoonde beginklank van opvolgende woorden hetzelfde is. In de literatuur worden alliteraties gebruikt om de tekst tot leven te brengen, het zorgt voor een vloeiend effect.

Wil je oefenen met alliteraties? Vul dan de onderstaande alliteraties aan!

  1. Willens en ______
  2. Van huis en _____
  3. Zeven zwarte ____
  4. Willem _________

    Meer hulp nodig met het herkennen van alliteraties? In 1-op-1 bijlessen Nederlands helpen onze coaches je graag!

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp