Betaal nu €249,50 i.p.v. €299,50 voor een jaar Mr. Chadd met code:

JAAR2021

Stijlfiguren: wat zijn het en welke zijn er?

Stijlfiguren worden veel gebruikt door schrijvers en sprekers om de tekst levendig te houden. De tekst wordt net iets anders geformuleerd dan de lezer of luisteraar verwacht, waardoor deze bijvoorbeeld wordt verrast, verbad of geïnteresseerd. Maar welke vormen van stijlfiguren zijn er nu precies? Dat ga je hier zien!

Er zijn heel veel stijlfiguren. Hieronder worden de meest voorkomende stijlfiguren besproken:

Stijlfiguren

Alliteratie

Bij alliteratie beginnen opeenvolgende woorden met dezelfde klank. Bijvoorbeeld: “Zon, zee en zand”

Chiasme

Bij een chiasme wordt twee keer hetzelfde woord of worden vergelijkbare woorden gebruikt om het ritmisch beter te laten klinken. Bijvoorbeeld: “Wat verloren is, is verloren”

Tautologie

Bij tautologie wordt de betekenis van het woord nog eens herhaald door het daarop volgende woord. Het versterkt hiermee de boodschap. Bijvoorbeeld: “vast en zeker”

Pleonasme

Bij een pleonasme wordt een deel van de betekenis herhaald in een ander woord (terwijl bij tautologie de gehele betekenis wordt herhaald). Voorbeelden: “Witte sneeuw” en “Groen gras”. ‘Wit’ en ‘groen’ geven dus maar een deel van de betekenis weer.

Retorische vraag

Een retorische vraag is een vraag waarvan het antwoord al bekend is. Het is geschikt om lezers van een bepaald standpunt te overtuigen. Bij reclames wordt het vaak gebruikt, bijvoorbeeld: “Willen wij allemaal niet..”

Eufemisme

Hierbij wordt iets wat niet zo lek of prettig is op een minder onprettige manier gezegd. Door de verzachtende uitspraak wordt de waarheid verbloemd. Bijvoorbeeld: “Tussen twee banen zitten” = werkloos zijn

Hyperbool

Een overdrijving om iets duidelijker te maken: het wordt sterker gezegd dan het in werkelijkheid is. Bijvoorbeeld: “Ik heb je al wel honderd keer gezegd dat je ..”

Paradox

Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Het is een combinatie van dingen die op het eerste gezicht niet kan, maar wat wel degelijk mogelijk is als je er nog eens over nadenkt. Bijvoorbeeld: “Schrijven is de kunst van het schrappen”.

Hieronder volgt een oefening om te testen of je de stijlfiguren kan herkennen. De antwoorden worden eronder vermeld, zodat je jouw antwoorden kan controleren.

Oefening: Welk stijlfiguur is hier gebruikt?

  1. Extra reistijd bij de NS
  2. Een ronde cirkel

Antwoorden oefening:

  1. Eufemisme (vertraging)
  2. Pleonasme

Andere bezoekers keken ook naar: Beeldspraak

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Metafoor

Retorische vraag

Eufemisme

Plan een demo

Wil je graag weten hoe Mr. Chadd werkt en zou je het graag een keer willen ervaren? Plan een demo!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl/","third_party_js_asset":"third-party.js"}