Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Metafoor

In het Nederlands komt veel beeldspraak voor. Een van de manieren waarop dat kan, is door een metafoor te gebruiken.

Wil jij hier meer over weten? Mr. Chadd legt het hieronder uit!

Een metafoor is een stijlmiddel waarbij een deel van de zin ‘figuurlijk’ gebruikt wordt. Het onderwerp wordt dan vergeleken met iets anders, wat niet letterlijk bedoeld wordt.

Metafoor

Denk maar eens aan de zin die je vast wel eens gehoord hebt: ‘Jij lijkt net een kleuter’. In werkelijkheid ben je natuurlijk geen kleuter meer, maar omdat er een paar overeenkomsten zijn tussen jouw gedrag en het gedrag van een kleuter, word je toch zo genoemd. Dit soort vergelijkingen, waarbij de overeenkomst niet specifiek genoemd wordt, noem je een metafoor. Wordt de overeenkomst wel duidelijk genoemd (bijv.: “Je bent zo aan het zeuren dat je net een kleuter lijkt”), dan is het een gewone vergelijking.

Oefenen voor jezelf!

Metaforen worden pas echt duidelijk als je ze voor je ziet. Lees het onderstaande verhaaltje maar en schrijf op welke metaforen je allemaal ziet!

De wedstrijd stond op het punt van beginnen: Ajax tegen Feyenoord. Het is oorlog. De spelers betreden het veld als gladiatoren uit het oude Rome. Onder oorverdovend applaus barstte op het veld de strijd los. Het ging hard tegen hard. Plotseling, als een kanonskogel, vloog de bal in het net. Het was Hakim Ziyech, de spin in het web bij Ajax, die raak schoot. Uiteindelijk bleek dit doelpunt de beslissing. Ajax overwon, de Feyenoord-spelers dropen af als gezakte eindexamenkandidaten.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Stijlfiguren

Retorische vraag

Eufemisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}