START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Metafoor

In het Nederlands komt veel beeldspraak voor. Een van de manieren waarop dat kan, is door een metafoor te gebruiken.

Wil jij hier meer over weten? Mr. Chadd legt het hieronder uit!

Metafoor

Een metafoor is een stijlmiddel waarbij een deel van de zin ‘figuurlijk’ gebruikt wordt. Het onderwerp wordt dan vergeleken met iets anders, wat niet letterlijk bedoeld wordt.

Denk maar eens aan de zin die je vast wel eens gehoord hebt: ‘Jij lijkt net een kleuter’. In werkelijkheid ben je natuurlijk geen kleuter meer, maar omdat er een paar overeenkomsten zijn tussen jouw gedrag en het gedrag van een kleuter, word je toch zo genoemd. Dit soort vergelijkingen, waarbij de overeenkomst niet specifiek genoemd wordt, noem je een metafoor. Wordt de overeenkomst wel duidelijk genoemd (bijv.: “Je bent zo aan het zeuren dat je net een kleuter lijkt”), dan is het een gewone vergelijking.

Oefenen voor jezelf!

Metaforen worden pas echt duidelijk als je ze voor je ziet. Lees het onderstaande verhaaltje maar en schrijf op welke metaforen je allemaal ziet!

De wedstrijd stond op het punt van beginnen: Ajax tegen Feyenoord. Het is oorlog. De spelers betreden het veld als gladiatoren uit het oude Rome. Onder oorverdovend applaus barstte op het veld de strijd los. Het ging hard tegen hard. Plotseling, als een kanonskogel, vloog de bal in het net. Het was Hakim Ziyech, de spin in het web bij Ajax, die raak schoot. Uiteindelijk bleek dit doelpunt de beslissing. Ajax overwon, de Feyenoord-spelers dropen af als gezakte eindexamenkandidaten.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Stijlfiguren

Retorische vraag

Eufemisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!