fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In het Nederlands komt veel beeldspraak voor. Een van de manieren waarop dat kan, is door een metafoor te gebruiken.

Wil jij hier meer over weten? Mr. Chadd legt het hieronder uit!

Een metafoor is een stijlmiddel waarbij een deel van de zin ‘figuurlijk’ gebruikt wordt. Het onderwerp wordt dan vergeleken met iets anders, wat niet letterlijk bedoeld wordt.
Metafoor
Denk maar eens aan de zin die je vast wel eens gehoord hebt: ‘Jij lijkt net een kleuter’. In werkelijkheid ben je natuurlijk geen kleuter meer, maar omdat er een paar overeenkomsten zijn tussen jouw gedrag en het gedrag van een kleuter, word je toch zo genoemd. Dit soort vergelijkingen, waarbij de overeenkomst niet specifiek genoemd wordt, noem je een metafoor. Wordt de overeenkomst wel duidelijk genoemd (bijv.: “Je bent zo aan het zeuren dat je net een kleuter lijkt”), dan is het een gewone vergelijking.

Oefenen voor jezelf!
Metaforen worden pas echt duidelijk als je ze voor je ziet. Lees het onderstaande verhaaltje maar en schrijf op welke metaforen je allemaal ziet!

De wedstrijd stond op het punt van beginnen: Ajax tegen Feyenoord. Het is oorlog. De spelers betreden het veld als gladiatoren uit het oude Rome. Onder oorverdovend applaus barstte op het veld de strijd los. Het ging hard tegen hard. Plotseling, als een kanonskogel, vloog de bal in het net. Het was Hakim Ziyech, de spin in het web bij Ajax, die raak schoot. Uiteindelijk bleek dit doelpunt de beslissing. Ajax overwon, de Feyenoord-spelers dropen af als gezakte eindexamenkandidaten.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp