Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Voorzetselvoorwerp

Voorzetselvoorwerp

Het voorzetselvoorwerp is een lastige woordsoort om te herkennen bij het ontleden van zinnen.

Wat het voorzetselvoorwerp precies is en hoe je het kan vinden, legt Mr. Chadd je hieronder uit!

Uitleg

Het voorzetselvoorwerp laat in een zin zien waar het gezegde betrekking op heeft; het geeft dus meer informatie over het gezegde. Het bestaat altijd uit twee delen: (1) een voorzetsel en (2) een zelfstandig naamwoord of persoonlijk voornaamwoord. Het voorzetsel komt altijd als eerst.

voorzetselvoorwerp

Het voorzetsel van het voorzetselvoorwerp vormt een vaste combinatie met het hoofdwerkwoord van de zin. Dit klinkt misschien nog een beetje onduidelijk, maar laten we naar een voorbeeld kijken:

Ik twijfel aan jouw eerlijkheid.

Het hoofdwerkwoord in deze zin is twijfel en dit vormt een vaste combinatie met het voorzetsel aan (“twijfelen aan”). Dit voorzetsel hoort bij het deel ‘jouw eerlijkheid’ en dus vormen die twee samen het voorzetselvoorwerp aan jouw eerlijkheid . Het is dus opgebouwd uit het vaste voorzetsel van twijfelen ( aan ) en het voorwerp waarop dit betrekking heeft ( jouw eerlijkheid ).

Verschil met lijdend voorwerp

Het voorzetselvoorwerp wordt wel eens verward met het lijdend voorwerp. Toch is er een makkelijk regeltje waarmee je het onderscheid tussen allebei kan onthouden: het voorzetselvoorwerp begint altijd met een voorzetsel, terwijl het lijdend voorwerp geen voorzetsel bij zich heeft. Kijk maar eens naar het verschil tussen deze twee zinnen:

Ik luister naar muziek . (voorzetselvoorwerp)

Ik luister muziek . (lijdend voorwerp)

Verschil met bijvoeglijke bepaling

Ook is het soms niet duidelijk of je te maken hebt met een voorzetselvoorwerp of een bijvoeglijke bepaling. Dit verschil is moeilijker dan het vorige, maar ook hier is er weer een duidelijke regel die laat zien of iets een voorzetselvoorwerp of een bijvoeglijke bepaling is. Als het zinsdeel een plaats aangeeft, dan is het een bijvoeglijke bepaling. Is dat niet zo, dan kan je spreken van een voorzetselvoorwerp. Kijk maar eens naar het verschil tussen deze twee zinnen:

Ik wacht al tien minuten op de bus . (voorzetselvoorwerp)

Ik wacht al tien minuten op het busstation . (bijvoeglijke bepaling van plaats)

En nu jij!

Onderstreep in de volgende zinnen het voorzetselvoorwerp. Als je denkt dat er sprake is van een lijdend voorwerp of bijvoeglijke bepaling, omcirkel de woordgroep dan en schrijf er naast welke woordsoort het is.

  1. Wij hebben veel plezier in ons werk.
  2. Mijn vader verlangt al maanden naar de zomervakantie.
  3. Het meisje hangt aan het touw.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Voorzetsels

Persoonlijk voornaamwoord

Het aanwijzend voornaamwoord

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}