fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wil jij weten wat een bijvoeglijke bepaling is en hoe je deze vindt in een zin?

Tijdens het ontleden van zinnen voor Nederlands kom je soms bijwoordelijke en bijvoeglijke bepalingen tegen.

Wat zijn dit precies en wat zijn de verschillen? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!

bijvoeglijke bepaling
Uitleg
In een zin zegt een bijvoeglijke bepaling altijd wat over een zelfstandig naamwoord. Het kan op verschillende plekken in de zin staan en kan ook qua lengte verschillen: soms bestaat het uit 1 woord, soms uit meerdere. De enige voorwaarde is dus dat het extra informatie geeft over een zelfstandig naamwoord

  • Deze auto is prachtig.
  • In de woonkamer staat sinds kort een leren bank.
  • Mijn vader heeft een auto gekocht.

Zoals je ziet, komt de bijvoeglijke bepaling vaak op drie manieren voor: een losstaand gedeelte (zin 1), een bijvoeglijk naamwoord (zin 2) of een bezittelijk voornaamwoord (zin 3). In alle gevallen geeft het extra informatie over het zelfstandig naamwoord wat er bij hoort.

Zo werkt onze app

Veel leerlingen maken foutjes bij de bijvoeglijke bepaling doordat ze het door verwarren met het bijvoeglijk naamwoord. De bijvoeglijke bepaling hoort bij de redekundige ontleding (zinsdelen) en het bijvoeglijk naamwoord hoort bij de taalkundige ontleding (woordsoorten). Een bijvoeglijke bepaling is dus een beschrijving van de functie van een bijvoeglijk naamwoord in een zin. Een bezittelijk voornaamwoord kan ook een bijvoeglijke bepaling zijn. De bijvoeglijke bepaling en het bijvoeglijke naamwoord zijn dus niet precies hetzelfde.

En nu jij!
Wil jij oefenen met de bijvoeglijke bepaling? Schrijf dan iedere bijvoeglijke bepaling op die je in onderstaand verhaal ziet!

De twee mannen waren vermoeid en zaten achter hun bureau na een lange dag werken. Ze keken elkaar met slaperige ogen aan. Uiteindelijk zei de een tegen de ander: “Mr. Chadd is de beste werkgever die er is!”
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp