Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Bijvoeglijke bepaling

Wil jij weten wat een bijvoeglijke bepaling is en hoe je deze vindt in een zin?

Tijdens het ontleden van zinnen voor Nederlands kom je soms bijwoordelijke en bijvoeglijke bepalingen tegen.

Wat zijn dit precies en wat zijn de verschillen? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!

bijvoeglijke bepaling

Uitleg

In een zin zegt een bijvoeglijke bepaling altijd wat over een zelfstandig naamwoord. Het kan op verschillende plekken in de zin staan en kan ook qua lengte verschillen: soms bestaat het uit 1 woord, soms uit meerdere. De enige voorwaarde is dus dat het extra informatie geeft over een zelfstandig naamwoord

  • Deze auto is prachtig .
  • In de woonkamer staat sinds kort een leren bank.
  • Mijn vader heeft een auto gekocht.

Zoals je ziet, komt de bijvoeglijke bepaling vaak op drie manieren voor: een losstaand gedeelte (zin 1), een bijvoeglijk naamwoord (zin 2) of een bezittelijk voornaamwoord (zin 3). In alle gevallen geeft het extra informatie over het zelfstandig naamwoord wat er bij hoort.

Zo werkt onze app

Veel leerlingen maken foutjes bij de bijvoeglijke bepaling doordat ze het door verwarren met het bijvoeglijk naamwoord. De bijvoeglijke bepaling hoort bij de redekundige ontleding (zinsdelen) en het bijvoeglijk naamwoord hoort bij de taalkundige ontleding (woordsoorten). Een bijvoeglijke bepaling is dus een beschrijving van de functie van een bijvoeglijk naamwoord in een zin. Een bezittelijk voornaamwoord kan ook een bijvoeglijke bepaling zijn. De bijvoeglijke bepaling en het bijvoeglijke naamwoord zijn dus niet precies hetzelfde.

En nu jij!

Wil jij oefenen met de bijvoeglijke bepaling? Schrijf dan iedere bijvoeglijke bepaling op die je in onderstaand verhaal ziet!

De twee mannen waren vermoeid en zaten achter hun bureau na een lange dag werken. Ze keken elkaar met slaperige ogen aan. Uiteindelijk zei de een tegen de ander: “Mr. Chadd is de beste werkgever die er is!”

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Bijvoeglijke bijzin

Bijwoordelijke bijzin

Betrekkelijk voornaamwoord

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}