START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Bijvoeglijke bepaling

Wil jij weten wat een bijvoeglijke bepaling is en hoe je deze vindt in een zin?

Tijdens het ontleden van zinnen voor Nederlands kom je soms bijwoordelijke en bijvoeglijke bepalingen tegen.

Wat zijn dit precies en wat zijn de verschillen? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!

bijvoeglijke bepaling

Uitleg

In een zin zegt een bijvoeglijke bepaling altijd wat over een zelfstandig naamwoord. Het kan op verschillende plekken in de zin staan en kan ook qua lengte verschillen: soms bestaat het uit 1 woord, soms uit meerdere. De enige voorwaarde is dus dat het extra informatie geeft over een zelfstandig naamwoord

  • Deze auto is prachtig .
  • In de woonkamer staat sinds kort een leren bank.
  • Mijn vader heeft een auto gekocht.

Zoals je ziet, komt de bijvoeglijke bepaling vaak op drie manieren voor: een losstaand gedeelte (zin 1), een bijvoeglijk naamwoord (zin 2) of een bezittelijk voornaamwoord (zin 3). In alle gevallen geeft het extra informatie over het zelfstandig naamwoord wat er bij hoort.

Zo werkt onze app

Veel leerlingen maken foutjes bij de bijvoeglijke bepaling doordat ze het door verwarren met het bijvoeglijk naamwoord. De bijvoeglijke bepaling hoort bij de redekundige ontleding (zinsdelen) en het bijvoeglijk naamwoord hoort bij de taalkundige ontleding (woordsoorten). Een bijvoeglijke bepaling is dus een beschrijving van de functie van een bijvoeglijk naamwoord in een zin. Een bezittelijk voornaamwoord kan ook een bijvoeglijke bepaling zijn. De bijvoeglijke bepaling en het bijvoeglijke naamwoord zijn dus niet precies hetzelfde.

En nu jij!

Wil jij oefenen met de bijvoeglijke bepaling? Schrijf dan iedere bijvoeglijke bepaling op die je in onderstaand verhaal ziet!

De twee mannen waren vermoeid en zaten achter hun bureau na een lange dag werken. Ze keken elkaar met slaperige ogen aan. Uiteindelijk zei de een tegen de ander: “Mr. Chadd is de beste werkgever die er is!”

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Bijvoeglijke bijzin

Bijwoordelijke bijzin

Betrekkelijk voornaamwoord

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!