Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Betrekkelijk voornaamwoord

Leren wat een betrekkelijk voornaamwoord is? Met of zonder ingesloten antecedent? Dát lees je hier!

Een betrekkelijk voornaamwoord is een woord dat betrekking heeft (verwijst naar) een ander woord of woorden die vlak voor het betrekkelijk voornaamwoord. Het woord waar het betrekkelijk voornaamwoord naar verwijst heet een antecedent. Betrekkelijk voornaamwoorden staan aan het begin van een bijvoegelijke bijzin. Een voorbeeld van een zin met een betrekkelijk voornaamwoord: ‘De som die ik net heb gemaakt’. In deze zin is ‘die’ het betrekkelijk voornaamwoord. ‘De som’ is het antecedent, hetgeen waar ‘die’ naar verwijst.

Betrekkelijk voornaamwoord

Er zijn een aantal betrekkelijk voornaamwoorden: Die, dat, wie, wat, hetgeen en welke.

Het woord dat wordt gebruikt bij ‘het’-woorden en het woord die wordt gebruikt bij ‘de’-woorden. De woorden ‘die’ en ‘dat’ kunnen ook gebruikt worden als aanwijzend voornaamwoord. Als ‘die’ of ‘dat’ voor het zelfstandig naamwoord staat is er sprake van een aanwijzend voornaamwoord. Een betrekkelijk voornaamwoord staat achter het zelfstandig voornaamwoord.

Er zijn ook betrekkelijk voornaamwoorden met een ingesloten antecedent. Dat betekent dat hetgeen waar het betrekkelijk voornaamwoord naar verwijst opgenomen is in het betrekkelijk voornaamwoord. Betrekkelijk voornaamwoorden met een ingesloten antecedent zijn bijvoorbeeld: ‘wie’, ‘hij’, ‘ieder’, ‘zij’ en ‘allen’. Een voorbeeld van een zin met een betrekkelijk voornaamwoord met een ingesloten antecedent is ‘Wie zoet is krijgt lekkers’ en ‘Wat je zegt ben je zelf’.

Wil je oefenen met betrekkelijk voornaamwoorden?

Wijs dan in de onderstaande zinnen het betrekkelijk voornaamwoord en de antecedent aan of het betrekkelijk voornaamwoord met ingesloten antecedent.

  1. De schoenen die ik gisteren aanhad.
  2. Wie steelt is een dief.
  3. Het boek dat op de plank ligt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Onbepaald voornaamwoord

Bezittelijk voornaamwoord

Het aanwijzend voornaamwoord

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}