START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Betrekkelijk voornaamwoord

Leren wat een betrekkelijk voornaamwoord is? Met of zonder ingesloten antecedent? Dát lees je hier!

Betrekkelijk voornaamwoord

Een betrekkelijk voornaamwoord is een woord dat betrekking heeft (verwijst naar) een ander woord of woorden die vlak voor het betrekkelijk voornaamwoord. Het woord waar het betrekkelijk voornaamwoord naar verwijst heet een antecedent. Betrekkelijk voornaamwoorden staan aan het begin van een bijvoegelijke bijzin. Een voorbeeld van een zin met een betrekkelijk voornaamwoord: ‘De som die ik net heb gemaakt’. In deze zin is ‘die’ het betrekkelijk voornaamwoord. ‘De som’ is het antecedent, hetgeen waar ‘die’ naar verwijst.

Er is een aantal betrekkelijk voornaamwoorden: Die, dat, wie, wat, hetgeen en welke.

Het woord dat wordt gebruikt bij ‘het’-woorden en het woord die wordt gebruikt bij ‘de’-woorden. De woorden ‘die’ en ‘dat’ kunnen ook gebruikt worden als aanwijzend voornaamwoord. Als ‘die’ of ‘dat’ voor het zelfstandig naamwoord staat is er sprake van een aanwijzend voornaamwoord. Een betrekkelijk voornaamwoord staat achter het zelfstandig voornaamwoord.

Er zijn ook betrekkelijk voornaamwoorden met een ingesloten antecedent. Dat betekent dat hetgeen waar het betrekkelijk voornaamwoord naar verwijst opgenomen is in het betrekkelijk voornaamwoord. Betrekkelijk voornaamwoorden met een ingesloten antecedent zijn bijvoorbeeld: ‘wie’, ‘hij’, ‘ieder’, ‘zij’ en ‘allen’. Een voorbeeld van een zin met een betrekkelijk voornaamwoord met een ingesloten antecedent is ‘Wie zoet is krijgt lekkers’ en ‘Wat je zegt ben je zelf’.

Wil je oefenen met betrekkelijk voornaamwoorden?

Wijs dan in de onderstaande zinnen het betrekkelijk voornaamwoord en de antecedent aan of het betrekkelijk voornaamwoord met ingesloten antecedent.

  1. De schoenen die ik gisteren aanhad.
  2. Wie steelt is een dief.
  3. Het boek dat op de plank ligt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Onbepaald voornaamwoord

Bezittelijk voornaamwoord

Het aanwijzend voornaamwoord

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!