fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het persoonlijk voornaamwoord, best handig om te weten welke je moet gebruiken!

Mr. Chadd helpt je op weg!

Het persoonlijk voornaamwoord is een woord dat verwijst naar een persoon, voorwerp of een groep personen. Ook kan een persoonlijk voornaamwoord verwijzen naar onzichtbare zaken. Er zijn twee vormen van persoonlijk voornaamwoorden, namelijk een onderwerpsvorm en een voorwerpsvorm.
Betrekkelijk Voornaamwoord
Een persoonlijk voornaamwoord in de onderwerpsvorm gebruik je als het persoonlijk voornaamwoord het onderwerp van de zin is.De persoonlijk voornaamwoorden in onderwerpsvorm zijn de volgende; Ik, jij, je, u, hij, zij, ze, het, wij, we, jullie, u, zij en ze. Een voorbeeld: ‘Jij hebt je kamer niet opgeruimd’ en ‘Jullie komen morgen bij ons eten’.

Zo werkt de app

Een persoonlijk voornaamwoord in voorwerpsvorm wordt gebruikt als het persoonlijk voornaamwoord het lijdend of meewerkend voorwerp is, zoals ‘Wil je dat aan hem geven?’ en ‘Ze wachten op mij’. De persoonlijk voornaamwoorden in voorwerpsvorm zijn de volgende; mij, me, jou, je, u, hem, haar, het, ons, jullie, u, hun, hen, ze.

Wil je oefeningen maken om te checken of je het persoonlijk voornaamwoord goed begrepen hebt? Onderstreep dan de persoonlijk voornaamwoorden in de onderstaande zinnen en benoem of het om een onderwerpsvorm of voorwerpsvorm gaat!

  1. Wij zingen liedjes voor jullie op jullie verjaardag.
  2. Ik fiets naar mijn school.
  3. Ze hebben er niks meer aan gedaan. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp