Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Persoonlijk voornaamwoord

Het persoonlijk voornaamwoord, best handig om te weten welke je moet gebruiken!

Mr. Chadd helpt je op weg!

Het persoonlijk voornaamwoord is een woord dat verwijst naar een persoon, voorwerp of een groep personen. Ook kan een persoonlijk voornaamwoord verwijzen naar onzichtbare zaken. Er zijn twee vormen van persoonlijk voornaamwoorden, namelijk een onderwerpsvorm en een voorwerpsvorm.

Betrekkelijk Voornaamwoord

Een persoonlijk voornaamwoord in de onderwerpsvorm gebruik je als het persoonlijk voornaamwoord het onderwerp van de zin is.De persoonlijk voornaamwoorden in onderwerpsvorm zijn de volgende; Ik, jij, je, u, hij, zij, ze, het, wij, we, jullie, u, zij en ze. Een voorbeeld: ‘Jij hebt je kamer niet opgeruimd’ en ‘Jullie komen morgen bij ons eten’.

Zo werkt de app

Een persoonlijk voornaamwoord in voorwerpsvorm wordt gebruikt als het persoonlijk voornaamwoord het lijdend of meewerkend voorwerp is, zoals ‘Wil je dat aan hem geven?’ en ‘Ze wachten op mij’. De persoonlijk voornaamwoorden in voorwerpsvorm zijn de volgende; mij, me, jou, je, u, hem, haar, het, ons, jullie, u, hun, hen, ze.

Wil je oefeningen maken om te checken of je het persoonlijk voornaamwoord goed begrepen hebt? Onderstreep dan de persoonlijk voornaamwoorden in de onderstaande zinnen en benoem of het om een onderwerpsvorm of voorwerpsvorm gaat!

  1. Wij zingen liedjes voor jullie op jullie verjaardag.
  2. Ik fiets naar mijn school.
  3. Ze hebben er niks meer aan gedaan.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jou of jouw

Hen of hun

Wederkerend en wederkerig voornaamwoord

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}