START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Vernederlandsing Engelse werkwoorden

Sommige Engelse woorden zijn tegenwoordig heel normaal om in het Nederlands te zeggen. Dit noemen wij de vernederlandsing van woorden.

Denk bijvoorbeeld aan woorden zoals chillen en relaxen. Maar hoe moet je ze precies schrijven en spellen?

Mr. Chadd legt het voor je uit!

engelse werkwoorden

Regels

Er zijn in totaal al tientallen, misschien zelfs wel honderden woorden die wij Nederlanders overgenomen hebben uit het Engels. Dat kan soms voor verwarring zorgen bij het vervoegen van deze woorden, maar gelukkig heeft onze taal daar een paar regeltjes voor!

Voor de tegenwoordige tijd gebruik je dezelfde regels als bij Nederlandse woorden. Je neemt het hele werkwoord, haalt daar –en vanaf en dan heb je de stam (de ik-vorm). Bij hij/zij/het voeg je daar een –t aan toe en bij wij/jullie/zij een –en.

Je krijgt bij het werkwoord rugbyen bijvoorbeeld: ik rugby, hij rugbyt en wij rugbyen.

Er zijn twee uitzonderingen:

Als de stam van het Engelse werkwoord eindigt op twee medeklinkers, schrijven we maar een van de twee op. Kijk bijvoorbeeld maar naar het werkwoord basketballen. De stam is eigenlijk basketba ll , maar in het Nederlands zeggen we gewoon basketbal met 1 L.

Als het woord in het Engels uitgesproken wordt met een lange ‘ooo’ aan het einde, dan schrijven we die dubbele o op in het Nederlands. De stam van het werkwoord ‘scoren’ is bijvoorbeeld eigenlijk ‘scor’, maar we schrijven ‘scoor’.

Zo werkt de app

‘t Kofschip

Het ezelsbruggetje ’t Kofschip werkt ook prima voor de verleden tijd en voltooid deelwoord van Engelse werkwoorden. Bij het voltooid deelwoord pak je de stam van het werkwoord, plak je er ge-/be-/ver- voor en een –t of –d erachter!

En nu jij!

Wil je nog even oefenen met Engelse werkwoorden in het Nederlands? Vul dan de juiste vervoeging van het werkwoord in op de puntjes!

Wij hebben gisteren even bij Aron thuis … (chillen)

Terwijl wij gisteren … (barbecueën), … (mailen) ik jou dat belangrijke bestand.

Heb jij gisteren dat nieuwe spel nog … (downloaden) of heb je nog tot laat … (volleyballen)?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Werkwoordspelling

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

’t Kofschip

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!