fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Sommige Engelse woorden zijn tegenwoordig heel normaal om in het Nederlands te zeggen. Dit noemen wij de vernederlandsing van woorden.

Denk bijvoorbeeld aan woorden zoals chillen en relaxen. Maar hoe moet je ze precies schrijven en spellen?

Mr. Chadd legt het voor je uit!

engelse werkwoorden
Regels
Er zijn in totaal al tientallen, misschien zelfs wel honderden woorden die wij Nederlanders overgenomen hebben uit het Engels. Dat kan soms voor verwarring zorgen bij het vervoegen van deze woorden, maar gelukkig heeft onze taal daar een paar regeltjes voor!

Voor de tegenwoordige tijd gebruik je dezelfde regels als bij Nederlandse woorden. Je neemt het hele werkwoord, haalt daar –en vanaf en dan heb je de stam (de ik-vorm). Bij hij/zij/het voeg je daar een –t aan toe en bij wij/jullie/zij een –en.

Je krijgt bij het werkwoord rugbyen bijvoorbeeld: ik rugby, hij rugbyt en wij rugbyen.

Er zijn twee uitzonderingen:
Als de stam van het Engelse werkwoord eindigt op twee medeklinkers, schrijven we maar een van de twee op. Kijk bijvoorbeeld maar naar het werkwoord basketballen. De stam is eigenlijk basketball, maar in het Nederlands zeggen we gewoon basketbal met 1 L.
Als het woord in het Engels uitgesproken wordt met een lange ‘ooo’ aan het einde, dan schrijven we die dubbele o op in het Nederlands. De stam van het werkwoord ‘scoren’ is bijvoorbeeld eigenlijk ‘scor’, maar we schrijven ‘scoor’.

Zo werkt de app

‘t Kofschip
Het ezelsbruggetje ’t Kofschip werkt ook prima voor de verleden tijd en voltooid deelwoord van Engelse werkwoorden. Bij het voltooid deelwoord pak je de stam van het werkwoord, plak je er ge-/be-/ver- voor en een –t of –d erachter!

En nu jij!
Wil je nog even oefenen met Engelse werkwoorden in het Nederlands? Vul dan de juiste vervoeging van het werkwoord in op de puntjes!

Wij hebben gisteren even bij Aron thuis … (chillen)
Terwijl wij gisteren … (barbecueën), … (mailen) ik jou dat belangrijke bestand.
Heb jij gisteren dat nieuwe spel nog … (downloaden) of heb je nog tot laat … (volleyballen)?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Nog een vraag? Stel hem hier meteen!

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp