Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden

Zoals het klokje bij Mr. Chadd tikt… Alles leren over spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden? Dan zit je hier goed!

Spreekwoorden en gezegden zijn korte uitspraken die een wijsheid, collectieve ervaring of een morele opvatting weergeven.

Uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden

Een spreekwoord heeft altijd de vorm van een mededelingszin. Vaak wordt in het eerste zinsgedeelte de oorzaak genoemd en in het tweede gedeelte het gevolg. De persoonsvorm in een spreekwoord is altijd in de tegenwoordige tijd. Een voorbeeld van een spreekwoord is bijvoorbeeld: ‘Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’. In het eerste deel van de zin wordt de oorzaak genoemd, namelijk ‘de kat is van huis’. In het tweede deel van de zin wordt het gevolg genoemd, ‘de muizen dansen op tafel’.

Een gezegde is een vaste verbinding van woorden die een figuurlijke betekenis hebben. Een gezegde heeft geen werkwoord en vormt dus nooit een zin op zichzelf. Een voorbeeld van een gezegde is: ‘Met hart en ziel’ en ‘Op de valreep’.

Een uitdrukking lijkt veel op een gezegde en een spreekwoord. Een gezegde is een vaste verbinding van woorden met een figuurlijke betekenis. Een voorbeeld van een gezegde is ‘iemand van haver tot gort kennen’.

Oefenen in het herkennen van spreekwoorden en gezegden? Vul dan in of de onderstaande zinnen spreekwoorden, uitdrukkingen of gezegden zijn!

  1. Ze hebben een Trojaans paard binnengehaald.
  2. Hij is een vrolijke frans.
  3. Dat slaat als een tang op een varken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Beeldspraak

Stijlfiguren

Metafoor

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}