START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden

Zoals het klokje bij Mr. Chadd tikt… Alles leren over spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden? Dan zit je hier goed!

Spreekwoorden en gezegden zijn korte uitspraken die een wijsheid, collectieve ervaring of een morele opvatting weergeven.

Uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden

Een spreekwoord heeft altijd de vorm van een mededelingszin. Vaak wordt in het eerste zinsgedeelte de oorzaak genoemd en in het tweede gedeelte het gevolg. De persoonsvorm in een spreekwoord is altijd in de tegenwoordige tijd. Een voorbeeld van een spreekwoord is bijvoorbeeld: ‘Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’. In het eerste deel van de zin wordt de oorzaak genoemd, namelijk ‘de kat is van huis’. In het tweede deel van de zin wordt het gevolg genoemd, ‘de muizen dansen op tafel’.

Een gezegde is een vaste verbinding van woorden die een figuurlijke betekenis hebben. Een gezegde heeft geen werkwoord en vormt dus nooit een zin op zichzelf. Een voorbeeld van een gezegde is: ‘Met hart en ziel’ en ‘Op de valreep’.

Een uitdrukking lijkt veel op een gezegde en een spreekwoord. Een gezegde is een vaste verbinding van woorden met een figuurlijke betekenis. Een voorbeeld van een gezegde is ‘iemand van haver tot gort kennen’.

Oefenen in het herkennen van spreekwoorden en gezegden? Vul dan in of de onderstaande zinnen spreekwoorden, uitdrukkingen of gezegden zijn!

  1. Ze hebben een Trojaans paard binnengehaald.
  2. Hij is een vrolijke frans.
  3. Dat slaat als een tang op een varken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Beeldspraak

Stijlfiguren

Metafoor

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!