fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Zoals het klokje bij Mr. Chadd tikt… Alles leren over spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden? Dan zit je hier goed!

Spreekwoorden en gezegden zijn korte uitspraken die een wijsheid, collectieve ervaring of een morele opvatting weergeven.

Uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden
Een spreekwoord heeft altijd de vorm van een mededelingszin. Vaak wordt in het eerste zinsgedeelte de oorzaak genoemd en in het tweede gedeelte het gevolg. De persoonsvorm in een spreekwoord is altijd in de tegenwoordige tijd. Een voorbeeld van een spreekwoord is bijvoorbeeld: ‘Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’. In het eerste deel van de zin wordt de oorzaak genoemd, namelijk ‘de kat is van huis’. In het tweede deel van de zin wordt het gevolg genoemd, ‘de muizen dansen op tafel’.

Een gezegde is een vaste verbinding van woorden die een figuurlijke betekenis hebben. Een gezegde heeft geen werkwoord en vormt dus nooit een zin op zichzelf. Een voorbeeld van een gezegde is: ‘Met hart en ziel’ en ‘Op de valreep’.

Een uitdrukking lijkt veel op een gezegde en een spreekwoord. Een gezegde is een vaste verbinding van woorden met een figuurlijke betekenis. Een voorbeeld van een gezegde is ‘iemand van haver tot gort kennen’.

Oefenen in het herkennen van spreekwoorden en gezegden? Vul dan in of de onderstaande zinnen spreekwoorden, uitdrukkingen of gezegden zijn!

  1. Ze hebben een Trojaans paard binnengehaald.
  2. Hij is een vrolijke frans.
  3. Dat slaat als een tang op een varken. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp