START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Samentrekking

Handig, twee zinnen inkorten tot één! Dat gaat nog weleens fout.

Wij leggen je uit wat wel en niet kan!

Een samentrekking is het samenvoegen van twee zinsdelen, woorden of delen van woorden. Dit wordt gedaan om de zin in te korten. Er zijn een aantal dingen die vaak verkeerd gaan bij samentrekkingen. Dan is er sprake van een foutieve samentrekking.

De eerste fout die veel voorkomt is dat de woorden in de samentrekking niet dezelfde betekenis hebben. Een voorbeeld hiervan is ‘Ik gaf Ahmed de telefoon en Mohammed een pak slaag’. In deze zin wordt het woord ‘geven’ op twee verschillende manieren gebruikt. Een juist voorbeeld zou zijn: ‘Ik gaf Ahmed de telefoon en Mohammed het boek’.

Samentrekking

De tweede fout die veel voorkomt is dat het weggelaten woord in beide zinnen dezelfde grammaticale functie moet hebben. Een voorbeeld hiervan is: ‘Britt belde haar baas en zei dat ze niet komt’. Deze zin is fout omdat ‘haar baas’ in de eerste zin een lijdend voorwerp is en in de tweede zin een meewerkend voorwerp. Een juist voorbeeld zou zijn: ‘Britt belde haar baas en feliciteerde hem met zijn verjaardag’. In deze zin is ‘de baas’ twee keer het lijdend voorwerp.

Een derde veelvoorkomende fout is dat de vorm van het weggelatendeel hetzelfde is, dus beiden in enkelvoud of meervoud. Zoals: ‘De oude trekker werd gesloopt en de karren naar de stort gebracht’. In deze zin gaat het in enkelvoud over de trekker en in meervoud over de karren. Dat is dus een foutieve samentrekking.

Het samentrekken van zinnen is dus nog niet zo eenvoudig als het lijkt! Wil je oefenen? Verbeter dan de onderstaande foutieve samentrekkingen.

  1. Ik wil graag op reis naar Nieuw-Zeeland maar in Nederland wonen.
  2. De iPad is stuk dus naar een reparateur gebracht.
  3. Er wordt een nieuw cijfersysteem ingevoerd en toetsen gemaakt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Beknopte bijzin

Als/Dan constructie

Nevenschikkende en onderschikkende zinnen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!