fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Handig, twee zinnen inkorten tot één! Dat gaat nog weleens fout.

Wij leggen je uit wat wel en niet kan!

Een samentrekking is het samenvoegen van twee zinsdelen, woorden of delen van woorden. Dit wordt gedaan om de zin in te korten. Er zijn een aantal dingen die vaak verkeerd gaan bij samentrekkingen. Dan is er sprake van een foutieve samentrekking.
Samentrekking
De eerste fout die veel voorkomt is dat de woorden in de samentrekking niet dezelfde betekenis hebben. Een voorbeeld hiervan is ‘Ik gaf Ahmed de telefoon en Mohammed een pak slaag’. In deze zin wordt het woord ‘geven’ op twee verschillende manieren gebruikt. Een juist voorbeeld zou zijn: ‘Ik gaf Ahmed de telefoon en Mohammed het boek’.

De tweede fout die veel voorkomt is dat het weggelaten woord in beide zinnen dezelfde grammaticale functie moet hebben. Een voorbeeld hiervan is: ‘Britt belde haar baas en zei dat ze niet komt’. Deze zin is fout omdat ‘haar baas’ in de eerste zin een lijdend voorwerp is en in de tweede zin een meewerkend voorwerp. Een juist voorbeeld zou zijn: ‘Britt belde haar baas en feliciteerde hem met zijn verjaardag’. In deze zin is ‘de baas’ twee keer het lijdend voorwerp.

Een derde veelvoorkomende fout is dat de vorm van het weggelatendeel hetzelfde is, dus beiden in enkelvoud of meervoud. Zoals: ‘De oude trekker werd gesloopt en de karren naar de stort gebracht’. In deze zin gaat het in enkelvoud over de trekker en in meervoud over de karren. Dat is dus een foutieve samentrekking.

Het samentrekken van zinnen is dus nog niet zo eenvoudig als het lijkt! Wil je oefenen? Verbeter dan de onderstaande foutieve samentrekkingen.

  1. Ik wil graag op reis naar Nieuw-Zeeland maar in Nederland wonen.
  2. De iPad is stuk dus naar een reparateur gebracht.
  3. Er wordt een nieuw cijfersysteem ingevoerd en toetsen gemaakt. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp