fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Bijzinnen zijn er in allerlei soorten en maten! Hier leggen we uit wat een beknopte bijzin is.

Een beknopte bijzin is in de eerste plaats een bijzin zonder onderwerp. Het onderwerp van de bijzin kan worden weggelaten, omdat het gelijk is aan het onderwerp van de hoofdzin. Op het moment dat de bijzin een ander onderwerp heeft dan de hoofdzin noem je dat een “verkeerd aansluitende beknopte bijzin”.

beknopte bijzin

Ten tweede heeft een beknopte bijzin geen persoonsvorm, maar wel een gezegde. Normaal gesproken kun je een bijzin herkennen aan het feit dat het een eigen persoonsvorm heeft, daardoor is het ook makkelijk om de bijzin met een komma af te zonderen van de hoofdzin. De beknopte bijzin wordt echter meestal niet afgezonderd door middel van een komma. De beknopte bijzin heeft alleen een gezegde dat op 3 verschillende manieren gemaakt kan worden: met een infinitief (het hele werkwoord) + te, met het voltooid deelwoord (ook wel het verleden deelwoord genoemd) of het onvoltooid deelwoord (ook wel het tegenwoordig deelwoord genoemd).

Meer oefenen met beknopte bijzinnen? Geef dan aan of de onderstaande beknopte bijzinnen goed of fout zijn.

  1. Dromend van zijn vriendin liep hij tegen de muur.
  2. Lekker op de bank liggend, aten we de zoute popcorn.
  3. Kirrend van plezier, speelde de baby met de rammelaar.

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp