fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De woorden ‘als’ en ‘dan’ worden in de Nederlandse spreektaal vaak door elkaar heen gebruikt. Wil jij leren hoe het echt zit? Dát leggen we hier uit!

Als en dan zijn twee woorden die vaak door elkaar gebruikt worden, omdat ze allebei gebruikt worden wanneer er sprake is van een vergelijking.

Alsdan
Het woord ‘dan’ wordt gebruikt wanneer er sprake is van ongelijkheid, bijvoorbeeld: ‘Mijn tas is zwaarder dan die van jou’. In deze zin worden twee tassen met elkaar vergeleken. De ene tas is zwaarder dan de ander dus is er sprake van een ongelijkheid. Daarom wordt in deze zin het woord ‘dan’ gebruikt. Het woord ‘dan’ wordt ook gebruikt na de woorden ‘ander’, ‘andere’ of ‘anders’, bijvoorbeeld: ‘Anders dan mijn moeder heb ik bruin haar’ of ‘Zij heeft haar tas op een andere plek gelegd dan ik’.


Het woord ‘als’ wordt gebruikt bij vergelijkingen in combinatie met de woorden ‘net’, ‘net zo’ of ‘even’. Bijvoorbeeld: ‘Hans is even groot als Timo’ en ‘Mijn auto is net zo duur als die van jou’.

Vaak wordt als ezelsbruggetje geleerd dat ‘dan’ gebruikt moet worden bij ongelijkheden en ‘als’ bij gelijkheden. Dit klopt echter niet! Als men kijkt naar de zin ‘Mijn zus is twee keer zo oud als ik’ dan is er sprake van een ongelijkheid. Als het ezelsbruggetje gevolgd wordt, dan zou de zin ‘Mijn zus is twee keer zo oud dan ik’ moeten zijn. Dit klopt niet omdat het woord ‘zo’ gevolgd hoort te worden door ‘als’. Trap daarom niet in deze valkuil.

Wil je oefenen met de ‘als – dan’ constructie? Vul dan in de zinnen hieronder in of er als of dan moet staan!

  1. Duitsland is veel groter ___ Nederland.
  2. Ik heb meer huiswerk ___ jij.
  3. Die broek is drie keer zo duur ___ de trui.Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp