NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE:

KORTING2023

Pleonasme en tautologie

Pleonasmes en tautologiën zijn stijlfiguren gebruikt wordt om de tekst te verlevendigen. Van alle stijlfiguren worden de tautologie en het pleonasme het vaakst als ‘fout’ aangemerkt.

Leren waarom? Dat leggen we je hier uit!

Pleonasme en Tautologie

Een pleonasme houdt in dat er sprake is van een overbodige bepaling. Er wordt dan een extra woord gebruikt wat verwijst naar een logische eigenschap van hetgeen waarnaar verwezen wordt. Een pleonasme wordt ook weleens een ‘dubbelopje’ genoemd. Een voorbeeld van een pleonasme is: ‘Passerende voorbijgangers’. Het woord ‘voorbijgangers’ houdt in dat de voorbijganger ergens langs loopt, ofwel, passeert. Het is dus overbodig om ook te benoemen dat ze iets passeren, omdat voorbijganger al impliceert dat ze iets passeren.

Een tautologie bestaat ook uit meerdere woorden met hetzelfde begrip. Vaak zijn de woorden in een tautologie woorden uit dezelfde woordsoort. Meestal bestaat een tautologie uit twee zelfstandige-, bijvoeglijke en bijwoorden die worden samengevoegd door het woord ‘te’. Sommige tautologiën zijn in de spreektaal ingeburgerd en worden als gezegde gebruikt. Een voorbeeld van zo’n tautologie is: ‘Nooit of te nimmer’ en ‘pais en vree’.

Wil je een oefening maken over pleonasmes en tautologiën? Beredeneer dan welke van de onderstaande zinnen een pleonasme en/of tautologie bevatten.

  1. Eet geen gele sneeuw, dat is altijd en eeuwig een slecht idee.
  2. Afgemat en uitgeput van de bevalling kon de jonge moeder haar pasgeboren baby vasthouden.
  3. Wil je een glas nat water of droge witte wijn, grapte de kelner.

Heb je nog meer vragen over het pleonasme? Of wil je meer oefenen? Chat dan met één van onze slimme coaches, zij helpen je op weg!

Andere bezoekers keken ook naar: Eufemisme

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Contaminatie

Dubbele ontkenning

Als/Dan constructie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

KORTINGEN BIJ MR. CHADD

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE: KORTING2023

Met de Mr. Chadd-app krijg je altijd en overal direct antwoord op je huiswerkvraag. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme vakcoaches helpen je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!