Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Pleonasme en tautologie

Pleonasmes en tautologiën zijn stijlfiguren gebruikt wordt om de tekst te verlevendigen. Van alle stijlfiguren worden de tautologie en het pleonasme het vaakst als ‘fout’ aangemerkt.

Leren waarom? Dat leggen we je hier uit!

Pleonasme en Tautologie

Een pleonasme houdt in dat er sprake is van een overbodige bepaling. Er wordt dan een extra woord gebruikt wat verwijst naar een logische eigenschap van hetgeen waarnaar verwezen wordt. Een pleonasme wordt ook weleens een ‘dubbelopje’ genoemd. Een voorbeeld van een pleonasme is: ‘Passerende voorbijgangers’. Het woord ‘voorbijgangers’ houdt in dat de voorbijganger ergens langs loopt, ofwel, passeert. Het is dus overbodig om ook te benoemen dat ze iets passeren, omdat voorbijganger al impliceert dat ze iets passeren.

Een tautologie bestaat ook uit meerdere woorden met hetzelfde begrip. Vaak zijn de woorden in een tautologie woorden uit dezelfde woordsoort. Meestal bestaat een tautologie uit twee zelfstandige-, bijvoeglijke en bijwoorden die worden samengevoegd door het woord ‘te’. Sommige tautologiën zijn in de spreektaal ingeburgerd en worden als gezegde gebruikt. Een voorbeeld van zo’n tautologie is: ‘Nooit of te nimmer’ en ‘pais en vree’.

Wil je een oefening maken over pleonasmes en tautologiën? Beredeneer dan welke van de onderstaande zinnen een pleonasme en/of tautologie bevatten.

  1. Eet geen gele sneeuw, dat is altijd en eeuwig een slecht idee.
  2. Afgemat en uitgeput van de bevalling kon de jonge moeder haar pasgeboren baby vasthouden.
  3. Wil je een glas nat water of droge witte wijn, grapte de kelner.

Heb je nog meer vragen over het pleonasme? Of wil je meer oefenen? Chat dan met één van onze slimme coaches, zij helpen je op weg!

Andere bezoekers keken ook naar: Eufemisme

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Contaminatie

Dubbele ontkenning

Als/Dan constructie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}