fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Pleonasmes en tautologiën zijn stijlfiguren gebruikt wordt om de tekst te verlevendigen. Van alle stijlfiguren worden de tautologie en het pleonasme het vaakst als ‘fout’ aangemerkt.

Leren waarom? Dat leggen we je hier uit!

Pleonasme en Tautologie

Een pleonasme houdt in dat er sprake is van een overbodige bepaling. Er wordt dan een extra woord gebruikt wat verwijst naar een logische eigenschap van hetgeen waarnaar verwezen wordt. Een pleonasme wordt ook weleens een ‘dubbelopje’ genoemd. Een voorbeeld van een pleonasme is: ‘Passerende voorbijgangers’. Het woord ‘voorbijgangers’ houdt in dat de voorbijganger ergens langs loopt, ofwel, passeert. Het is dus overbodig om ook te benoemen dat ze iets passeren, omdat voorbijganger al impliceert dat ze iets passeren.

Een tautologie bestaat ook uit meerdere woorden met hetzelfde begrip. Vaak zijn de woorden in een tautologie woorden uit dezelfde woordsoort. Meestal bestaat een tautologie uit twee zelfstandige-, bijvoeglijke en bijwoorden die worden samengevoegd door het woord ‘te’. Sommige tautologiën zijn in de spreektaal ingeburgerd en worden als gezegde gebruikt. Een voorbeeld van zo’n tautologie is: ‘Nooit of te nimmer’ en ‘pais en vree’.

Wil je een oefening maken over pleonasmes en tautologiën? Beredeneer dan welke van de onderstaande zinnen een pleonasme en/of tautologie bevatten.

  1. Eet geen gele sneeuw, dat is altijd en eeuwig een slecht idee.
  2. Afgemat en uitgeput van de bevalling kon de jonge moeder haar pasgeboren baby vasthouden.
  3. Wil je een glas nat water of droge witte wijn, grapte de kelner.

Heb je nog meer vragen over het pleonasme? Of wil je meer oefenen? Chat dan met één van onze slimme coaches, zij helpen je op weg!

Andere bezoekers keken ook naar:Eufemisme
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp