START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Spanning

De elektrische spanning zie je overal terug op batterijen, elektrische apparaten en nog veel meer.

Maar wat betekent dit precies en hoe bereken je het?

Mr. Chadd legt het hier voor je uit!

Elektrische lading

Een Van de Graaff Generator haalt via een band de elektronen van een metalen bol af. In de afbeelding hieronder zie je een dwarsdoorsnede van zo’n generator. Hierdoor wordt de bol positief geladen en het andere uiteinde, in dit geval een kleine bal op een stok, wordt negatief geladen.

van de graaff generator

De lading op de bollen heeft hierdoor elektrische energie. De spanning geeft aan hoeveel energie de bol heeft per eenheid lading. De formule is als volgt:

U = E el ÷ Q

U is de spanning in volt (V)

E el is de elektrische energie in Joule (J)

Q is de lading in coulomb (C)

wat is spanning

De spanning zegt iets over hoe graag de positieve lading herenigd wil worden met de negatieve lading. Bij een Van de Graaff generator kan de spanning oplopen tot tienduizenden volt. Hierdoor kan een stroomschok zelfs door de lucht heen gaan omdat de elektronen heel graag terug willen naar de grote bol. Een normale batterij heeft slechts een spanning van 1,5V. Die kun je gewoon aanraken zonder dat er iets gebeurt. Andere belangrijke grootheden die met elektriciteit te maken hebben zijn de stroomsterkte en het vermogen.

Voorbeeldvragen:

1: Op de grote bol van een Van de Graaff generator zit een positieve lading van 5,0 · 10 -4 coulomb. Hoeveel elektronen zouden er nodig zijn om deze bol neutraal geladen te maken?

2: De spanning tussen de twee bollen is 50 · 10 3 Volt. Wat is de energie van de lading op de grote bol?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Watt, Volt en Ampere

Hoe bereken je de weerstand?

De wetten van Kirchhofff

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!