START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het deeltjesmodel

Het deeltjesmodel: hoe verklaren hele kleine deeltjes wat wij allemaal zien?

Alles wat je om je heen ziet, is te verklaren door processen op een onzichtbaar kleine schaal!

Maar hoe werkt dat nou precies? Dat leggen we hieronder uit aan de hand van het deeltjesmodel!

het deeltjesmodel

Deeltjesmodel

Stoffen zijn opgebouwd uit kleine deeltjes die wij niet kunnen zien. Toch kan het gedrag van deze deeltjes verklaren wat wij waarnemen. Dit heeft onder andere te maken met faseovergangen en krachten tussen de deeltjes. Gassen, vloeistoffen en vaste stoffen gedragen zich allemaal anders. De verschillen tussen de drie worden hieronder uitgelegd.

Vaste stoffen

Als de temperatuur lager is dan het smeltpunt, is een stof in vaste toestand. De aantrekkingskrachten tussen deeltjes zijn zo groot, dat de deeltjes op een vaste plek blijven zitten. Je krijgt dan een vast patroon van deeltjes, waarin ze niet bewegen en de ruimte tussen de deeltjes zeer klein is.

Vloeistoffen

Wanneer een stof een temperatuur hoger dan het smeltpunt heeft, maar nog niet zo hoog als het kookpunt, is deze in vloeibare toestand. De aantrekkingskracht is niet zo groot dat de deeltjes op een vaste plek blijven zitten, maar nog wel zo groot dat de deeltjes niet geheel vrij kunnen bewegen. De deeltjes bewegen langs elkaar, maar de ruimte tussen de deeltjes blijft wel klein.

Gassen

Wanneer een stof een hogere temperatuur heeft dan het kookpunt, is deze in gastoestand. De aantrekkende krachten zijn hier heel klein, waardoor deeltjes vrij kunnen bewegen door de ruimte. Hierdoor is de ruimte tussen de deeltjes vaak heel groot, en kunnen deeltjes willekeurig door de ruimte bewegen zonder last te hebben van andere deeltjes.

Het deeltjesmodel

Oefenvragen

Wat gebeurt er met de aantrekkingskracht van een stof als deze smelt?

Wat gebeurt er met de beweging van een stof als deze kookt?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Atoommodel

Het botsendedeeltjesmodel

Hoe werkt een kerncentrale?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!