fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Atoommodel: wat is dat?

atoommodel wat is het
Door de geschiedenis heen is altijd de vraag geweest: wat zijn de bouwstenen van het universum? Of in andere woorden, uit welke deeltjes is alles opgebouwd wat we om ons heen zien? 2000 jaar geleden was er het model dat alles uit een mix van 4 elementen bestaat: water, vuur, aarde en lucht. Deze vier hadden allemaal verschillende vormen, bijvoorbeeld rond of stervormig. Doordat de wetenschap veel heeft ontdekt, weten we nu meer over deze bouwstenen.


Later kwamen scheikundigen erachter dat er veel meer verschillende stoffen zijn. Deze gingen bijvoorbeeld proberen om stoffen samen te voegen in een oplossing om zo nieuwe stoffen te creëren. Zo werden er veel elementen ontdekt die we nu kennen als goud, zuurstof, waterstof of koolstof. De eigenschappen van deze stoffen zijn veel onderzocht en zo werden er regelmatigheden gevonden waarmee het periodiek systeem in 1869 is opgebouwd. Maar wat zorgt ervoor dat de elementen verschillend zijn? Kunnen we nog verder kijken in de opbouw van een element?

Rond dezelfde tijd werden elektronen ontdekt. Dat zijn negatief geladen deeltjes die in een element zitten. Dit betekent dus dat een element nog verder op te delen is. Hier komen we bij het atoommodel uit. Dit model gebruikt 3 deeltjes, elektronen, protonen en neutronen. De kern is het midden van een atoom, hier zit bijna alle massa die een atoom heeft. In de kern zitten alle protonen en neutronen van het atoom. Een proton of neutron weegt ongeveer net zoveel als 1000 elektronen. De lichte elektronen zwermen om de kern heen, net zoals de maan om de aarde.

Zo werkt de app

De protonen zijn positief geladen en de neutronen zijn neutraal. De totale lading van een atoom is over het algemeen neutraal. Er zijn dus net zo veel elektronen als protonen, zodat alle – ladingen, de + ladingen opheffen. De voornaamste eigenschappen worden bepaald door hoeveel protonen er in de kern zitten. Dit aantal wordt het atoomnummer genoemd en dit bepaald welk element het is. Waterstof heeft 1 proton, helium heeft er 2 enzovoort. Het aantal neutronen kan verschillen. Twee atomen met hetzelfde aantal protonen, maar een verschillend aantal neutronen noemen we isotopen.

Groen: neutron (neutraal geladen)
Rood: proton (positief geladen)
Geel: elektron (negatief geladen)

atoomopbouw

Momenteel lijkt het alsof elektronen niet verder op te delen zijn. Maar, als we nog een stap verder gaan dan het atoommodel, kunnen we kijken wat de bouwstenen zijn van de protonen of neutronen. Dan komen we uit bij het standaard model. Dit is een complex model die 17 verschillende elementaire deeltjes beschrijft waarvan we nu denken dat die niet verder opgedeeld kunnen worden. Maar het kan zijn dat we ooit nog beter kunnen kijken en zien wat er in die deeltjes zit.

Oefenopdrachten
Een berylliumatoom bestaat uit 4 protonen en is neutraal geladen.

  1. Hoeveel elektronen heeft het berylliumatoom?
  2. Wat is het atoomnummer van dit atoom?
  3. Je hebt zowel berylliumatomen met 5 neutronen als berylliumatomen met 6 neutronen. Hoeveel isotopen zijn er van beryllium? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp