fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Bij warmte denk je vast gelijk aan een hoge temperatuur.

Bij natuurkunde is de warmte echter net iets anders, het gaat hier om thermische energie.

Maar wat is dat nou precies? Mr. Chadd legt het voor je uit!

warmte wat is dat precies
Warmte
Warmte is een maat voor de energie, in dit geval thermische energie. De warmte geeft aan hoeveel energie er wordt overgedragen van een voorwerp met een hoge temperatuur naar een voorwerp met een lage temperatuur. Warmte gaat dus altijd van een hoge naar een lage temperatuur, nooit andersom! Het doel is dat de temperaturen van beide voorwerpen hetzelfde zijn: dit noem je een thermisch evenwicht.


Warmtetransport
Warmte kan zich op drie manieren transporteren van het ene voorwerp naar het andere voorwerp. Dit zijn de volgende drie manieren:

  1. Geleiding: Bij geleiding wisselen twee voorwerpen die in contact met elkaar zijn warmte met elkaar uit. Dit gebeurt doordat warmte stroomt van deeltjes met een hoge temperatuur naar deeltjes met een lage temperatuur. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van het voorwerp. Twee metalen wisselen bijvoorbeeld sneller warmte uit dan twee stenen.
  2. Stroming: Bij stroming geeft het voorwerp met een hoge temperatuur warmte af aan de omringende lucht (of een ander vloeistof of gas). Vervolgens ontstaat er een warmtestroom door de ruimte, waardoor de warmte meer verdeeld wordt. Dit is een vorm van transport over een grotere afstand.
  3. Straling: Een voorwerp kan elektromagnetische straling afgeven en daarmee zelf warmte verliezen. Deze warmte verplaatst zich dan in alle richtingen door de ruimte. Dit is anders dan bij stroming, waar de warmte zich in een bepaalde warmtestroom verplaatst. De meest bekende vorm van straling is de warmte die wij elke dag ontvangen van de zon.

Voorbeeldvraag

  1. Beweegt thermische energie van een hoge naar een lage, of van een lage naar een hoge temperatuur?
  2. Op een koude winterdag besluit je de centrale verwarming wat hoger te zetten, omdat het wel erg koud is. Door welke vorm(en) van warmtetransport voel je je daarna zelf minder koud?
  3. Je warmt je eten op in de magnetron.
    1. Door welke vorm(en) van warmtetransport wordt je eten opgewarmd?
    2. Je begint iets te snel met eten en je tong voelt alsof het verbrand is. Door welke vorm van warmtetransport voelt je tong verbrand? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Josse.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp