Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Warmte: wat is dat nou precies?

Bij warmte denk je vast gelijk aan een hoge temperatuur.

Bij natuurkunde is de warmte echter net iets anders, het gaat hier om thermische energie.

Maar wat is dat nou precies? Mr. Chadd legt het voor je uit!

warmte wat is dat precies

Warmte

Warmte is een maat voor de energie, in dit geval thermische energie. De warmte geeft aan hoeveel energie er wordt overgedragen van een voorwerp met een hoge temperatuur naar een voorwerp met een lage temperatuur. Warmte gaat dus altijd van een hoge naar een lage temperatuur, nooit andersom! Het doel is dat de temperaturen van beide voorwerpen hetzelfde zijn: dit noem je een thermisch evenwicht.

Warmtetransport

Warmte kan zich op drie manieren transporteren van het ene voorwerp naar het andere voorwerp. Dit zijn de volgende drie manieren:

  1. Geleiding: Bij geleiding wisselen twee voorwerpen die in contact met elkaar zijn warmte met elkaar uit. Dit gebeurt doordat warmte stroomt van deeltjes met een hoge temperatuur naar deeltjes met een lage temperatuur. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van het voorwerp. Twee metalen wisselen bijvoorbeeld sneller warmte uit dan twee stenen.
  2. Stroming: Bij stroming geeft het voorwerp met een hoge temperatuur warmte af aan de omringende lucht (of een ander vloeistof of gas). Vervolgens ontstaat er een warmtestroom door de ruimte, waardoor de warmte meer verdeeld wordt. Dit is een vorm van transport over een grotere afstand.
  3. Straling: Een voorwerp kan elektromagnetische straling afgeven en daarmee zelf warmte verliezen. Deze warmte verplaatst zich dan in alle richtingen door de ruimte. Dit is anders dan bij stroming, waar de warmte zich in een bepaalde warmtestroom verplaatst. De meest bekende vorm van straling is de warmte die wij elke dag ontvangen van de zon.

Voorbeeldvraag

  1. Beweegt thermische energie van een hoge naar een lage, of van een lage naar een hoge temperatuur?
  2. Op een koude winterdag besluit je de centrale verwarming wat hoger te zetten, omdat het wel erg koud is. Door welke vorm(en) van warmtetransport voel je je daarna zelf minder koud?
  3. Je warmt je eten op in de magnetron.
    1. Door welke vorm(en) van warmtetransport wordt je eten opgewarmd?
    2. Je begint iets te snel met eten en je tong voelt alsof het verbrand is. Door welke vorm van warmtetransport voelt je tong verbrand?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Uitzetting door temperatuur

Soortelijke warmte

Het botsendedeeltjesmodel

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}