START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Warmte: wat is dat nou precies?

Bij warmte denk je vast gelijk aan een hoge temperatuur.

Bij natuurkunde is de warmte echter net iets anders, het gaat hier om thermische energie.

Maar wat is dat nou precies? Mr. Chadd legt het voor je uit!

warmte wat is dat precies

Warmte

Warmte is een maat voor de energie, in dit geval thermische energie. De warmte geeft aan hoeveel energie er wordt overgedragen van een voorwerp met een hoge temperatuur naar een voorwerp met een lage temperatuur. Warmte gaat dus altijd van een hoge naar een lage temperatuur, nooit andersom! Het doel is dat de temperaturen van beide voorwerpen hetzelfde zijn: dit noem je een thermisch evenwicht.

Warmtetransport

Warmte kan zich op drie manieren transporteren van het ene voorwerp naar het andere voorwerp. Dit zijn de volgende drie manieren:

  1. Geleiding: Bij geleiding wisselen twee voorwerpen die in contact met elkaar zijn warmte met elkaar uit. Dit gebeurt doordat warmte stroomt van deeltjes met een hoge temperatuur naar deeltjes met een lage temperatuur. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van het voorwerp. Twee metalen wisselen bijvoorbeeld sneller warmte uit dan twee stenen.
  2. Stroming: Bij stroming geeft het voorwerp met een hoge temperatuur warmte af aan de omringende lucht (of een ander vloeistof of gas). Vervolgens ontstaat er een warmtestroom door de ruimte, waardoor de warmte meer verdeeld wordt. Dit is een vorm van transport over een grotere afstand.
  3. Straling: Een voorwerp kan elektromagnetische straling afgeven en daarmee zelf warmte verliezen. Deze warmte verplaatst zich dan in alle richtingen door de ruimte. Dit is anders dan bij stroming, waar de warmte zich in een bepaalde warmtestroom verplaatst. De meest bekende vorm van straling is de warmte die wij elke dag ontvangen van de zon.

Voorbeeldvraag

  1. Beweegt thermische energie van een hoge naar een lage, of van een lage naar een hoge temperatuur?
  2. Op een koude winterdag besluit je de centrale verwarming wat hoger te zetten, omdat het wel erg koud is. Door welke vorm(en) van warmtetransport voel je je daarna zelf minder koud?
  3. Je warmt je eten op in de magnetron.
    1. Door welke vorm(en) van warmtetransport wordt je eten opgewarmd?
    2. Je begint iets te snel met eten en je tong voelt alsof het verbrand is. Door welke vorm van warmtetransport voelt je tong verbrand?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Uitzetting door temperatuur

Soortelijke warmte

Het botsendedeeltjesmodel

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!