Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Entropie: wat is dat precies?

Entropie: wat is dat precies?

Entropie is een begrip uit de thermodynamica.

Het is een maat voor de hoeveelheid chaos in een systeem en geeft aan hoe deeltjes verdeeld zijn in een systeem. Hieronder wordt uitgelegd wat entropie precies inhoudt.

entropie wat is dat precies

Als de entropie van een systeem hoog is, betekent dit, dat de deeltjes en de energie heel erg gelijk verdeeld zijn. Als de entropie laag is, betekent dit juist dat er een heel erg willekeurige verdeling is van energie en deeltjes. In de afbeelding hieronder, heeft a bijvoorbeeld een heel lage entropie, en b een hele hoge entropie.

Entropie

Microtoestanden

De formule om de entropie te berekenen is S = k ln(W) . Hierbij is S de entropie, k de constante van Boltzmann ( _k = 1,38 _ 10 -23 J/K* ) en W is het aantal microtoestanden. Een microtoestand is eigenlijk een bepaalde verdeling van deeltjes. In de afbeelding is b bijvoorbeeld de microtoestand waarbij alle deeltjes in de bovenste kant van de cel zitten. Je kan in een cel op een bepaald aantal manieren de deeltjes verdelen: dit is het aantal microtoestanden. Het aantal microtoestanden heeft invloed op de macrotoestand. De macrotoestand vertelt iets over het systeem als geheel. Als een systeem veel microtoestanden heeft, is S heel groot, wat betekent dat er een erg gelijke verdeling is van materie en energie.

Zo werkt de app

Energie en entropie

Op macroniveau geldt voor de entropie de formule S = ΔQ  ⁄  T . Dat betekent dat de verandering in energie de entropie (en dus de hoeveelheid chaos) bepaalt. De tweede hoofdwet zegt dat de totale entropie van een systeem altijd gelijk blijft of toeneemt (dus  ΔS ≥ 0). Dat betekent dat als er energie wordt afgestaan (dus Δ Q ≤ 0), dat dit altijd gecompenseerd wordt doordat er ergens anders evenveel of meer energie wordt opgenomen.

Voorbeeld

Stel je hebt twee kaarten, die zwart of rood kunnen zijn.Je hebt de mogelijkheid dat beide kaarten zwart zijn, dat één kaart rood is en één kaart zwart, of dat beide kaarten rood zijn.

  1. Hoeveel microtoestanden horen er bij elk van deze mogelijkheden?
  2. Wat is de entropie voor elk van deze mogelijkheden?
  3. Wat is de meest waarschijnlijke verdeling?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Warmte: wat is dat nou precies?

Soorten energie

Aërosolen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}