START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Entropie: wat is dat precies?

Entropie: wat is dat precies?

Entropie is een begrip uit de thermodynamica.

Het is een maat voor de hoeveelheid chaos in een systeem en geeft aan hoe deeltjes verdeeld zijn in een systeem. Hieronder wordt uitgelegd wat entropie precies inhoudt.

entropie wat is dat precies

Als de entropie van een systeem hoog is, betekent dit, dat de deeltjes en de energie heel erg willekeurig verdeeld zijn. Als de entropie laag is, betekent dit juist dat er een heel erg georganiseerde verdeling is van energie en deeltjes. In de afbeelding hieronder, heeft a bijvoorbeeld een heel hoge entropie, en b een hele lage entropie.

Entropie

Microtoestanden

De formule om de entropie te berekenen is S = k ln(W) . Hierbij is S de entropie, k de constante van Boltzmann ( k = 1,38 10 -23 J/K* ) en W is het aantal microtoestanden. Een microtoestand is eigenlijk een bepaalde verdeling van deeltjes. In de afbeelding is b bijvoorbeeld de microtoestand waarbij alle deeltjes in de bovenste kant van de cel zitten. Je kan in een cel op een bepaald aantal manieren de deeltjes verdelen: dit is het aantal microtoestanden. Het aantal microtoestanden heeft invloed op de macrotoestand. De macrotoestand vertelt iets over het systeem als geheel. Als een systeem veel microtoestanden heeft, is S heel groot, wat betekent dat er een erg gelijke verdeling is van materie en energie.

Zo werkt de app

Energie en entropie

Op macroniveau geldt voor de entropie de formule S = ΔQ  ⁄  T . Dat betekent dat de verandering in energie de entropie (en dus de hoeveelheid chaos) bepaalt. De tweede hoofdwet zegt dat de totale entropie van een systeem altijd gelijk blijft of toeneemt (dus  ΔS ≥ 0). Dat betekent dat als er energie wordt afgestaan (dus Δ Q ≤ 0), dat dit altijd gecompenseerd wordt doordat er ergens anders evenveel of meer energie wordt opgenomen.

Voorbeeld

Stel je hebt twee kaarten, die zwart of rood kunnen zijn.Je hebt de mogelijkheid dat beide kaarten zwart zijn, dat één kaart rood is en één kaart zwart, of dat beide kaarten rood zijn.

  1. Hoeveel microtoestanden horen er bij elk van deze mogelijkheden?
  2. Wat is de entropie voor elk van deze mogelijkheden?
  3. Wat is de meest waarschijnlijke verdeling?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Warmte: wat is dat nou precies?

Soorten energie

Aërosolen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!