fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Aërosolen

Aërosolen zijn hele kleine stof- of vloeistof deeltjes die in de lucht zweven.

Een goed voorbeeld van een aerosol is een wolk, dat is namelijk een grote verzameling van waterdruppeltjes.

Aërosolen en het klimaat
Aërosolen hebben ook een effect op het klimaat, zowel een direct als een indirect effect. Aerosolen kunnen straling en warmte absorberen en weerkaatsen, dat is het directe effect op het klimaat. Aërosolen kunnen ook dienen als condensatiekernen. Condensatiekernen zijn deeltjes waarop water kan condenseren. Op die manier beïnvloeden aerosolen dus de hoeveelheid waterdruppeltjes en de hoeveelheid bewolking, dit is het indirecte effect.
Aërosolen
Aërosolen en ziektes
Aërosolen zijn ook een manier voor ziektes om zich te verspreiden. Als je een longontsteking hebt kunnen er bacteriën in je luchtwegen zitten. Die bacteriën willen zich graag verspreiden naar andere mensen. Als je een longontsteking hebt moet je vaak veel hoesten. Je hoest dan ook allemaal kleine druppeltjes slijm uit, dat zijn dus aërosolen. In die aerosolen zitten de bacteriën, als iemand anders die aerosolen inademt kan hij ook ziek worden.

Zo werkt de app

Aërosolen en medicatie
Aërosolen kunnen ook heel handig zijn voor het toedienen van medicatie, bijvoorbeeld bij mensen met astma. Als mensen een astma aanval krijgen dan worden hun luchtwegen vernauwd waardoor ze moeilijk kunnen ademen. Gelukkig kunnen we die mensen helpen met medicatie, die wordt toegediend in de vorm van een pufje. Je zet dan een apparaatje tegen je mond aan, als je op het knopje druk van spuit er wat medicatie uit in de vorm van kleine druppeltjes. Er zijn dus allemaal aërosolen, die kun je makkelijk inademen. Zo kan de medicatie direct in de luchtwegen komen en snel zijn werk doen.

Oefenvraag, test jezelf!
Kun je zelf nog een ander voorbeeld van aërosolen bedenken?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp