Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Aërosolen

Aërosolen

Aërosolen zijn hele kleine stof- of vloeistof deeltjes die in de lucht zweven.

Een goed voorbeeld van een aerosol is een wolk, dat is namelijk een grote verzameling van waterdruppeltjes.

Aërosolen en het klimaat

Aërosolen hebben ook een effect op het klimaat, zowel een direct als een indirect effect. Aerosolen kunnen straling en warmte absorberen en weerkaatsen, dat is het directe effect op het klimaat. Aërosolen kunnen ook dienen als condensatiekernen. Condensatiekernen zijn deeltjes waarop water kan condenseren. Op die manier beïnvloeden aerosolen dus de hoeveelheid waterdruppeltjes en de hoeveelheid bewolking, dit is het indirecte effect.

Aërosolen

Aërosolen en ziektes

Aërosolen zijn ook een manier voor ziektes om zich te verspreiden. Als je een longontsteking hebt kunnen er bacteriën in je luchtwegen zitten. Die bacteriën willen zich graag verspreiden naar andere mensen. Als je een longontsteking hebt moet je vaak veel hoesten. Je hoest dan ook allemaal kleine druppeltjes slijm uit, dat zijn dus aërosolen. In die aerosolen zitten de bacteriën, als iemand anders die aerosolen inademt kan hij ook ziek worden.

Zo werkt de app

Aërosolen en medicatie

Aërosolen kunnen ook heel handig zijn voor het toedienen van medicatie, bijvoorbeeld bij mensen met astma. Als mensen een astma aanval krijgen dan worden hun luchtwegen vernauwd waardoor ze moeilijk kunnen ademen. Gelukkig kunnen we die mensen helpen met medicatie, die wordt toegediend in de vorm van een pufje. Je zet dan een apparaatje tegen je mond aan, als je op het knopje druk van spuit er wat medicatie uit in de vorm van kleine druppeltjes. Er zijn dus allemaal aërosolen, die kun je makkelijk inademen. Zo kan de medicatie direct in de luchtwegen komen en snel zijn werk doen.

Oefenvraag, test jezelf!

Kun je zelf nog een ander voorbeeld van aërosolen bedenken?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Lagen in de atmosfeer: welke zijn er?

Ons ademhalingssysteem

Entropie: wat is dat precies?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}