START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Aërosolen

Aërosolen

Aërosolen zijn hele kleine stof- of vloeistof deeltjes die in de lucht zweven.

Een goed voorbeeld van een aerosol is een wolk, dat is namelijk een grote verzameling van waterdruppeltjes.

Aërosolen en het klimaat

Aërosolen hebben ook een effect op het klimaat, zowel een direct als een indirect effect. Aerosolen kunnen straling en warmte absorberen en weerkaatsen, dat is het directe effect op het klimaat. Aërosolen kunnen ook dienen als condensatiekernen. Condensatiekernen zijn deeltjes waarop water kan condenseren. Op die manier beïnvloeden aerosolen dus de hoeveelheid waterdruppeltjes en de hoeveelheid bewolking, dit is het indirecte effect.

Aërosolen

Aërosolen en ziektes

Aërosolen zijn ook een manier voor ziektes om zich te verspreiden. Als je een longontsteking hebt kunnen er bacteriën in je luchtwegen zitten. Die bacteriën willen zich graag verspreiden naar andere mensen. Als je een longontsteking hebt moet je vaak veel hoesten. Je hoest dan ook allemaal kleine druppeltjes slijm uit, dat zijn dus aërosolen. In die aerosolen zitten de bacteriën, als iemand anders die aerosolen inademt kan hij ook ziek worden.

Zo werkt de app

Aërosolen en medicatie

Aërosolen kunnen ook heel handig zijn voor het toedienen van medicatie, bijvoorbeeld bij mensen met astma. Als mensen een astma aanval krijgen dan worden hun luchtwegen vernauwd waardoor ze moeilijk kunnen ademen. Gelukkig kunnen we die mensen helpen met medicatie, die wordt toegediend in de vorm van een pufje. Je zet dan een apparaatje tegen je mond aan, als je op het knopje druk van spuit er wat medicatie uit in de vorm van kleine druppeltjes. Er zijn dus allemaal aërosolen, die kun je makkelijk inademen. Zo kan de medicatie direct in de luchtwegen komen en snel zijn werk doen.

Oefenvraag, test jezelf!

Kun je zelf nog een ander voorbeeld van aërosolen bedenken?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Lagen in de atmosfeer: welke zijn er?

Ons ademhalingssysteem

Entropie: wat is dat precies?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!