START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Lagen in de atmosfeer: welke zijn er?

De atmosfeer is een laag gassen, gassen die door de zwaartekracht om de aarde zitten.

Deze laag is erg belangrijk voor het leven op aarde. In de atmosfeer zit bijvoorbeeld het gas ‘zuurstof’ dat ervoor zorgt dat wij kunnen ademen.

Lagen in de atmosfeer

Verschillende lagen

De atmosfeer zelf is ook onderverdeeld in een aantal lagen. Deze zijn hieronder weergegeven:

lagen in de atmosfeer

Tussen de verschillende lagen zitten overgangslagen die aangeduid worden met ‘pauzes’. Zo heb je de ‘tropopauze’, ‘stratopauze’, ‘mesopauze’ en ‘thermopauze’.

Door de verschillende samenstellingen van de lagen in de atmosfeer, is in elke laag de temperatuur weer anders. De gassen in de tropopauze vormen een goede bescherming tegen de sterke zonkracht. De lucht in de tropopauze wordt van onderaf opgewarmd door de energie die vrijkomt doordat de zon erop schijnt. Hierdoor daalt de temperatuur wanneer je hoger in de troposfeer komt. Bijvoorbeeld als je in de bergen bent. De thermo- en exosferen bieden veel minder bescherming tegen de zon. Hier wordt het dan ook erg heet. De temperatuur kan dan wel oplopen tot 1.500 graden!

Ozonlaag

De ozonlaag is een bijzondere laag in de stratosfeer. Er zit heel veel ‘ozon’ in deze laag. Dat is een gas dat ultraviolette straling (UV-straling) tegenhoudt. Door deze straling worden mensen bruin of verbranden ze. Als de ozonlaag er niet was, was er geen leven mogelijk. Alles verbrandt dan meteen.

Door de uitstoot van ‘chloorfluorkoolstofverbindingen’ (cfk’s), kan de samenstelling van de ozonlaag veranderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de productie van koelkasten en spuitbussen Deze gassen kunnen de ozon afbreken. Hierdoor kan er een gat in de ozonlaag ontstaan en is op die plek de aarde minder bescherming tegen UV-straling.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Invalshoek zon

Lengte en breedtegraad

Exogene en endogene processen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!