fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De atmosfeer is een laag gassen, gassen die door de zwaartekracht om de aarde zitten.

Deze laag is erg belangrijk voor het leven op aarde. In de atmosfeer zit bijvoorbeeld het gas ‘zuurstof’ dat ervoor zorgt dat wij kunnen ademen.

Lagen in de atmosfeer

Verschillende lagen

De atmosfeer zelf is ook onderverdeeld in een aantal lagen. Deze zijn hieronder weergegeven:

Laag Kenmerk Hoogte
Troposfeer  

De laag waarin wij leven.  Deze bestaat vooral uit zuurstof. Ook vliegen hier vliegtuigen en hier ligt het hoogste landpunt van de aarde, de Mount Everest (namelijk 8.848 m).

 

   0 – 18 km
Stratosfeer  

Laag waarin weerballonnen hangen.

 

 18 – 50 km
Mesosfeer  

Laag met grote daling in temperatuur.

 

 50 – 80 km
Thermosfeer  

Laag waar de temperatuur weer stijgt.

 

 80 – 500/1.000 km
Exosfeer  

Buitenste laag voor de ‘ruimte’ begint.

 

 500/1.000 km – 10.000 km

Tussen de verschillende lagen zitten overgangslagen die aangeduid worden met ‘pauzes’. Zo heb je de ‘tropopauze’, ‘stratopauze’, ‘mesopauze’ en ‘thermopauze’.

Door de verschillende samenstellingen van de lagen in de atmosfeer, is in elke laag de temperatuur weer anders. De gassen in de tropopauze vormen een goede bescherming tegen de sterke zonkracht. De lucht in de tropopauze wordt van onderaf opgewarmd door de energie die vrijkomt doordat de zon erop schijnt. Hierdoor daalt de temperatuur wanneer je hoger in de troposfeer komt. Bijvoorbeeld als je in de bergen bent. De thermo- en exosferen bieden veel minder bescherming tegen de zon. Hier wordt het dan ook erg heet. De temperatuur kan dan wel oplopen tot 1.500 graden!

Ozonlaag

De ozonlaag is een bijzondere laag in de stratosfeer. Er zit heel veel ‘ozon’ in deze laag. Dat is een gas dat ultraviolette straling (UV-straling) tegenhoudt. Door deze straling worden mensen bruin of verbranden ze. Als de ozonlaag er niet was, was er geen leven mogelijk. Alles verbrandt dan meteen.

Door de uitstoot van ‘chloorfluorkoolstofverbindingen’ (cfk’s), kan de samenstelling van de ozonlaag veranderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de productie van koelkasten en spuitbussen Deze gassen kunnen de ozon afbreken. Hierdoor kan er een gat in de ozonlaag ontstaan en is op die plek de aarde minder bescherming tegen UV-straling.

Anderen keken ook naar: Wat is erosie en welke verschillende soorten zijn er?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp