Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Lagen in de atmosfeer: welke zijn er?

De atmosfeer is een laag gassen, gassen die door de zwaartekracht om de aarde zitten.

Deze laag is erg belangrijk voor het leven op aarde. In de atmosfeer zit bijvoorbeeld het gas ‘zuurstof’ dat ervoor zorgt dat wij kunnen ademen.

Lagen in de atmosfeer

Verschillende lagen

De atmosfeer zelf is ook onderverdeeld in een aantal lagen. Deze zijn hieronder weergegeven:

lagen in de atmosfeer

Tussen de verschillende lagen zitten overgangslagen die aangeduid worden met ‘pauzes’. Zo heb je de ‘tropopauze’, ‘stratopauze’, ‘mesopauze’ en ‘thermopauze’.

Door de verschillende samenstellingen van de lagen in de atmosfeer, is in elke laag de temperatuur weer anders. De gassen in de tropopauze vormen een goede bescherming tegen de sterke zonkracht. De lucht in de tropopauze wordt van onderaf opgewarmd door de energie die vrijkomt doordat de zon erop schijnt. Hierdoor daalt de temperatuur wanneer je hoger in de troposfeer komt. Bijvoorbeeld als je in de bergen bent. De thermo- en exosferen bieden veel minder bescherming tegen de zon. Hier wordt het dan ook erg heet. De temperatuur kan dan wel oplopen tot 1.500 graden!

Ozonlaag

De ozonlaag is een bijzondere laag in de stratosfeer. Er zit heel veel ‘ozon’ in deze laag. Dat is een gas dat ultraviolette straling (UV-straling) tegenhoudt. Door deze straling worden mensen bruin of verbranden ze. Als de ozonlaag er niet was, was er geen leven mogelijk. Alles verbrandt dan meteen.

Door de uitstoot van ‘chloorfluorkoolstofverbindingen’ (cfk’s), kan de samenstelling van de ozonlaag veranderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de productie van koelkasten en spuitbussen Deze gassen kunnen de ozon afbreken. Hierdoor kan er een gat in de ozonlaag ontstaan en is op die plek de aarde minder bescherming tegen UV-straling.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Invalshoek zon

Lengte en breedtegraad

Exogene en endogene processen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}