Een jaar lang altijd en overal huiswerkhulp van Mr. Chadd, nu met €50,- korting met de code:

JAAR2021

Dynamische modellen

Bij wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van computermodellen.

Deze zijn heel handig om problemen overzichtelijk te maken en op te lossen.

Maar hoe werkt zo’n model nou eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Wat is een dynamisch model?

Een dynamisch model is een soort hulpmiddel om processen die om je heen gebeuren te begrijpen. Je gebruikt het om een ingewikkelde situatie te verklaren. In de wetenschap gebruikt men normaal rekenmodellen. Hier worden bekende wetten uit de wetenschap en eerder verzamelde gegevens gebruikt om met de computer ingewikkelde (en veel) berekeningen te maken. Bij een computermodel hoort ook een tijdstap. Dit is de periode waarover een computer een bepaalde verandering moet berekenen. Bij een kleinere tijdstap, krijg je preciezere metingen. Veranderingen worden vaak weergegeven met een stroomschema. Dit is een schema dat weergeeft hoe processen in de loop van de tijd veranderen. Programma’s die gebruikt kunnen worden om modellen te maken zijn bijvoorbeeld Excel of Coach.

Werken met een computermodel

Met een computermodel kan je veel dingen testen. Zo kan je het model een aantal keer runnen met verschillende condities: je kan de begin variabelen, de invloed van bepaalde factoren en de tijdsduur/tijdstap veranderen en kijken hoe dit je metingen beïnvloedt.

Terugkoppeling

Soms zie je in een model terugkoppeling. Dit betekent dat het model bestaat uit minstens twee stappen. Bij positieve terugkoppeling veroorzaakt een kleine toename van de ene factor een grote toename van de andere factor, waardoor het model groeit. Bij negatieve terugkoppeling veroorzaakt een kleine toename een afname, waardoor er een evenwicht ontstaat.

In een model wordt veel gebruik gemaakt van wiskundige formules en afgeleiden om een uitkomst te voorspellen.

Oefenvragen

  1. Wat is de tijdstap?
  2. Wat is een recursieve formule?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Holografie

Sound design

Excel

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}