START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Sound design

Sound design wordt vaak gebruikt bij films, voorstellingen en computerspelletjes.

Het is een ingewikkelde techniek, maar zorgt wel voor hele mooie effecten.

Maar hoe werkt het nou precies? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Sound design

Sound design houdt zich vooral bezig met het ontwerp van geluid. Mensen die zich hiermee bezighouden worden sound designers genoemd. Sound design werkt op verschillende manieren. In sommige gevallen wordt een bestaand geluid bewerkt. In dat geval was er al een geluid, maar klinkt het anders doordat er effecten worden toegevoegd. In andere gevallen moet er een geluid worden opgewekt. In dat geval is er geen origineel geluid. Sound design kan verschillende doelen hebben. In sommige gevallen is het doel om overeenstemming te hebben met de werkelijkheid: realisme. In andere gevallen is er sprake van geluids fictie: de sound designer moet een geluid gaan verzinnen.

Het verzinnen van geluiden bij dingen die helemaal geen geluid maken wordt sonificatie genoemd. Verschillende sound designers zullen bij hetzelfde beeld vaak verschillende sonificaties maken. Soms is het geluid echter precies hetzelfde. Dan wordt het object gevormd door wiskundige formules. Zoals er bij één formule altijd één grafiek hoort, hoort bij één formule ook één geluid.

Je kunt de functie van het geluid ook differentiëren, net als bij wiskunde. Je neemt dan de afgeleide. Het geluid wordt dan altijd helderder. Als je de sonificatie vaker differentieert, wordt het geluid dus steeds helderder. Dit soort bewerkingen worden filters genoemd.

Je kan ook meerdere geluiden samen bewerken en ze natuurlijk in elkaar laten overvloeien. Deze techniek wordt ‘morphing’ genoemd. Iets wat hierop lijkt is ‘crossfading’. Dan wordt het ene geluid langzaam zachter en het andere geluid langzaam harder.

Als je geluid gaat opwekken uit het niets, wordt dat synthetiseren genoemd. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een elektrisch apparaat: een synthesizer. Een synthesizer stelt de klanken van de noten samen.

Oefenvragen

  1. Wat is het verschil tussen realisme en geluids fictie?
  2. Waarom worden sonificaties vaak meerdere keren gedifferentieerd?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wat is geluid en hoe kun je het meten?

Golflengte, golfsnelheid en frequentie: wat is het? En hoe kan je ermee rekenen?

Aërosolen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!