fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Sound design wordt vaak gebruikt bij films, voorstellingen en computerspelletjes.

Het is een ingewikkelde techniek, maar zorgt wel voor hele mooie effecten.

Maar hoe werkt het nou precies? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Sound design

Sound design houdt zich vooral bezig met het ontwerp van geluid. Mensen die zich hiermee bezighouden worden sound designers genoemd. Sound design werkt op verschillende manieren. In sommige gevallen wordt een bestaand geluid bewerkt. In dat geval was er al een geluid, maar klinkt het anders doordat er effecten worden toegevoegd. In andere gevallen moet er een geluid worden opgewekt. In dat geval is er geen origineel geluid. Sound design kan verschillende doelen hebben. In sommige gevallen is het doel om overeenstemming te hebben met de werkelijkheid: realisme. In andere gevallen is er sprake van geluids fictie: de sound designer moet een geluid gaan verzinnen.

Het verzinnen van geluiden bij dingen die helemaal geen geluid maken wordt sonificatie genoemd. Verschillende sound designers zullen bij hetzelfde beeld vaak verschillende sonificaties maken. Soms is het geluid echter precies hetzelfde. Dan wordt het object gevormd door wiskundige formules. Zoals er bij één formule altijd één grafiek hoort, hoort bij één formule ook één geluid.

Je kunt de functie van het geluid ook differentiëren, net als bij wiskunde. Je neemt dan de afgeleide. Het geluid wordt dan altijd helderder. Als je de sonificatie vaker differentieert, wordt het geluid dus steeds helderder. Dit soort bewerkingen worden filters genoemd.

Je kan ook meerdere geluiden samen bewerken en ze natuurlijk in elkaar laten overvloeien. Deze techniek wordt ‘morphing’ genoemd. Iets wat hierop lijkt is ‘crossfading’. Dan wordt het ene geluid langzaam zachter en het andere geluid langzaam harder.

Als je geluid gaat opwekken uit het niets, wordt dat synthetiseren genoemd. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een elektrisch apparaat: een synthesizer. Een synthesizer stelt de klanken van de noten samen.

Oefenvragen

  1. Wat is het verschil tussen realisme en geluids fictie?
  2. Waarom worden sonificaties vaak meerdere keren gedifferentieerd? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Josse.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp