fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Geluid zijn trillingen in de lucht.

Deze trillingen kun je niet zien, maar wel horen.

Geluid bestaat uit geluidsgolven. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo’n geluidsgolf eruit kan zien.

geluidstrillingen

Geluidsgolven hebben een amplitude en een golflengte. Wat betekent dit precies en wat zeggen ze over het geluid?

Amplitude
De amplitude zegt iets over hoe hoog de golven zijn. Als de amplitude van een geluidsgolf groter wordt, dan wordt het geluid harder. Het volume van een geluid wordt gemeten in decibel (dB). Geluid onder de 80 decibel is voor mensen helemaal veilig. Boven de 80 decibel kan je gehoorschade oplopen als je te lang hiernaar luistert. Een voorbeeld van geluid met 80 decibel is een drukke verkeersweg. Bij harder geluid moet je dus oppassen dat je hier niet te lang naar luistert. Het volume van een voorwerp wordt gemeten met een decibelmeter.
Wat is geluid
Golflengte
De golflengte zegt iets over de lengte van de golf. De golflengte is de lengte van één golf, de golflengte kun je meten door de bijvoorbeeld afstand tussen de twee toppen te bepalen. De golflengte wordt aangegeven met het symbool .

Frequentie
De frequentie van een golf zegt iets over hoe vaak de golf beweegt in één seconde. De eenheid hiervan is hertz (Hz). De frequentie van een golf bepaalt hoe hoog of hoe laag de toon klinkt. Hoe hoger de frequentie van een toon, hoe hoger de toon is. Mensen kunnen frequenties tussen de 20 en de 20.000 Hertz horen. Hierboven of hieronder kunnen mensen niet horen, maar sommige dieren wel.
Als je de frequentie van een bepaalde toon weet, dan kun je daaruit berekenen hoeveel trillingen per seconden er zijn door de volgende formule te gebruiken:
T = 1/f, waarbij T het aantal trillingen is en f de frequentie.

Zo werkt de app

Resonantie
Geluid kan ook resoneren. Dit gebeurt als twee voorwerpen in precies dezelfde frequentie trillen. Resonantie leidt tot een versterking van het geluid. Ook kan het ervoor zorgen dat andere voorwerpen gaan meebewegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als soldaten over een brug marcheren. Als ze dat allemaal op precies hetzelfde moment doen, kan de brug meebewegen en zelfs instorten.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp