START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is geluid en hoe kun je het meten?

Geluid zijn trillingen in de lucht.

Deze trillingen kun je niet zien, maar wel horen.

Geluid bestaat uit geluidsgolven. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo’n geluidsgolf eruit kan zien.

geluidstrillingen

Geluidsgolven hebben een amplitude en een golflengte. Wat betekent dit precies en wat zeggen ze over het geluid?

Amplitude

De amplitude zegt iets over hoe hoog de golven zijn. Als de amplitude van een geluidsgolf groter wordt, dan wordt het geluid harder. Het volume van een geluid wordt gemeten in decibel (dB). Geluid onder de 80 decibel is voor mensen helemaal veilig. Boven de 80 decibel kan je gehoorschade oplopen als je te lang hiernaar luistert. Een voorbeeld van geluid met 80 decibel is een drukke verkeersweg. Bij harder geluid moet je dus oppassen dat je hier niet te lang naar luistert. Het volume van een voorwerp wordt gemeten met een decibelmeter.

Wat is geluid

Golflengte

De golflengte zegt iets over de lengte van de golf. De golflengte is de lengte van één golf, de golflengte kun je meten door de bijvoorbeeld afstand tussen de twee toppen te bepalen. De golflengte wordt aangegeven met het symbool .

Frequentie

De frequentie van een golf zegt iets over hoe vaak de golf beweegt in één seconde. De eenheid hiervan is hertz (Hz). De frequentie van een golf bepaalt hoe hoog of hoe laag de toon klinkt. Hoe hoger de frequentie van een toon, hoe hoger de toon is. Mensen kunnen frequenties tussen de 20 en de 20.000 Hertz horen. Hierboven of hieronder kunnen mensen niet horen, maar sommige dieren wel.

Als je de frequentie van een bepaalde toon weet, dan kun je daaruit berekenen hoeveel trillingen per seconden er zijn door de volgende formule te gebruiken:

T = 1/f , waarbij T het aantal trillingen is en f de frequentie.

Zo werkt de app

Resonantie

Geluid kan ook resoneren. Dit gebeurt als twee voorwerpen in precies dezelfde frequentie trillen. Resonantie leidt tot een versterking van het geluid. Ook kan het ervoor zorgen dat andere voorwerpen gaan meebewegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als soldaten over een brug marcheren. Als ze dat allemaal op precies hetzelfde moment doen, kan de brug meebewegen en zelfs instorten.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Resonantie en eigenfrequentie

Golflengte, golfsnelheid en frequentie

Hoe bereken je frequentie?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!