fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Holografie

Bij holografie maak je met speciale technieken op een 2D vlak een plaatje dat er 3D uitziet.

Als je vanuit verschillende hoeken naar het plaatje kijkt zie het er anders uit, daardoor lijkt het diepte te hebben. Hologrammen kun je bijvoorbeeld tegenkomen op bankbiljetten.

holografie
Hoe werkt een hologram?
Een hologram werkt met interferentie van lichtstralen. Interferentie is het samen- of tegenwerken van golven. Als twee golven samenwerken, en dus in fase zijn, wordt de amplitude groter. Als twee golven tegen werken, of in tegenfase zijn, wordt de amplitude juist kleiner. Bij een hologram wordt de fase van het licht vastgelegd, daardoor ontstaat een 3D beeld.

Zo werkt de app

Een hologram maken
Om een hologram te maken heb je een lichtbron, een holografische plaat en een object nodig nodig. Op de holografische plaat maak je uiteindelijk het hologram van het object.
Om een hologram te maken hebben we twee lichtbundels nodig, omdat er anders geen interferentie kan zijn. De objectbundel belicht het voorwerp waarvan je een hologram wil maken, waarna het licht door het voorwerp wordt weerkaatst en dan op een holografische plaat terecht komt. De referentiebundel komt direct terecht op de holografische plaat. Door het licht van de objectbundel en de referentiebundel samen ontstaat een interferentie patroon.

Let op! Deze twee lichtbundels komen wel van dezelfde lichtbron.

Op het plaatje hieronderkun je zien hoe het maken van een hologram in zijn werk gaat. De rode lijn is de objectbundel, hij schijnt op het lego poppetje waarvan een hologram wordt gemaakt. De blauwe lijn is de referentiebundel, die schijnt direct op de holografische plaat.
hologram
Een hologram bekijken
Een hologram kun je vaak maar van één kant bekijken, de kant waar de objectbundel op heeft geschenen. Om het hologram dan zichtbaar te maken moet je de referentiebundel op de holografische plaat laten schijnen net zoals ze gedaan hebben bij het maken van het hologram. De lichtbron die je gebruikt om het hologram te bekijken moet zo veel mogelijk lijken op de lichtbron die je hebt gebruikt om het hologram te maken.

Oefenvraag
Waarom gebruiken we één laser voor de objectbundel en de referentiebundel?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp