fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een biosensor is een apparaat dat vaak gebruikt wordt om ziektes of afwijkingen op te sporen.

Het kan op verschillende manieren gebruikt worden en er wordt ook nog volop onderzocht waar het allemaal nog meer voor gebruikt kan worden.

Maar hoe werkt zo’n biosensor nou eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Biosensoren en biomarkers
De biosensor is een klein apparaatje die wordt gebruikt om de concentratie van een bepaalde stof in je lichaam om te zetten in een meetsignaal. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een biomarker. Dit is een stof die aan kan geven dat er iets mis is in je lichaam. Het geeft namelijk aan hoe een proces precies verloopt, dus dan merkt de biomarker het ook als een proces anders verloopt dan normaal. Een biomarker kan bijvoorbeeld een RNA-molecuul zijn die aangeeft of een bepaald gen actief is of niet. Wanneer de biomarker een afwijking heeft ontdekt, kan een biosensor metingen gaan doen.

Voorbeeld van een toepassing
Een voorbeeld van een biosensor is een zwangerschapstest. Deze kan aan de hand van urine meten of iemand zwanger is of niet. De zwangerschapstest meet namelijk de hoeveelheid hCG in je urine. Dit is een hormoon dat alleen maar aangemaakt wordt tijdens de zwangerschap. De test meet of de hoeveelheid hCG past bij iemand die wel zwanger is, of iemand die niet zwanger is. Vervolgens laat de test één of twee streepjes zien: als één streepje kleurt ben je niet zwanger, als twee streepjes kleuren ben je zwanger. Op deze manier wordt de test dus als biosensor gebruikt om te meten of iemand zwanger is of niet.
biosensor
Dit is slechts één voorbeeld, maar er zijn nog veel meer manieren waarop biosensoren gebruikt kunnen worden om eventuele afwijkingen in je lichaam te meten.

Oefenvragen
Wat is een biomarker?
Hoe kan een zwangerschapstest als biosensor meten of iemand zwanger is of niet?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Josse.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp