START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Biosensoren

Een biosensor is een apparaat dat vaak gebruikt wordt om ziektes of afwijkingen op te sporen.

Het kan op verschillende manieren gebruikt worden en er wordt ook nog volop onderzocht waar het allemaal nog meer voor gebruikt kan worden.

Maar hoe werkt zo’n biosensor nou eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Biosensoren en biomarkers

De biosensor is een klein apparaatje die wordt gebruikt om de concentratie van een bepaalde stof in je lichaam om te zetten in een meetsignaal. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een biomarker. Dit is een stof die aan kan geven dat er iets mis is in je lichaam. Het geeft namelijk aan hoe een proces precies verloopt, dus dan merkt de biomarker het ook als een proces anders verloopt dan normaal. Een biomarker kan bijvoorbeeld een RNA-molecuul zijn die aangeeft of een bepaald gen actief is of niet. Wanneer de biomarker een afwijking heeft ontdekt, kan een biosensor metingen gaan doen.

Voorbeeld van een toepassing

Een voorbeeld van een biosensor is een zwangerschapstest. Deze kan aan de hand van urine meten of iemand zwanger is of niet. De zwangerschapstest meet namelijk de hoeveelheid hCG in je urine. Dit is een hormoon dat alleen maar aangemaakt wordt tijdens de zwangerschap. De test meet of de hoeveelheid hCG past bij iemand die wel zwanger is, of iemand die niet zwanger is. Vervolgens laat de test één of twee streepjes zien: als één streepje kleurt ben je niet zwanger, als twee streepjes kleuren ben je zwanger. Op deze manier wordt de test dus als biosensor gebruikt om te meten of iemand zwanger is of niet.

biosensor

Dit is slechts één voorbeeld, maar er zijn nog veel meer manieren waarop biosensoren gebruikt kunnen worden om eventuele afwijkingen in je lichaam te meten.

Oefenvragen

Wat is een biomarker?

Hoe kan een zwangerschapstest als biosensor meten of iemand zwanger is of niet?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Biotechnologie

Biobrandstoffen

Hoe reken je uit welke stof in overmaat aanwezig is?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!