Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe reken je uit welke stof in overmaat aanwezig is?

Overmaat is een term die in veel scheikunde-opdrachten terugkomt.

Meestal wordt er gevraagd naar welke stof in overmaat aanwezig is. Dit betekent dat er meer van die stof aanwezig is dan gebruikt wordt.

Maar hoe kun je dit uitrekenen?

Om uit te rekenen welke stof in overmaat aanwezig is, moet je een aantal stappen doen. Als eerste is het belangrijk dat je de reactievergelijking hebt. Soms staat deze al in de opdracht, maar soms moet je deze zelf opstellen. Je hebt deze nodig, omdat je moet weten hoeveel van elke stof met elkaar reageert.

welke stof overmaat aanwezig

Daarna kunnen we alle gegevens die we al hebben opschrijven. Deze gegevens kun je allemaal uit de vraag halen. Omdat deze gegevens vaak niet in mol staan, maar in gram of in liter, moeten we dit omrekenen. Hiervoor kun je dit artikel gebruiken over rekenen met mol.

Als je alle gegevens hebt omgerekend naar mol, heb je de molverhouding nodig, om te kijken welke stof in overmaat aanwezig is. De molverhouding zijn de coëfficiënten (dus de getallen voor de moleculen) die in de reactievergelijking staan. Als je bijvoorbeeld 2 CO2-atomen hebt en 1 H2O-atoom, dan is de molverhouding CO2: H2O = 2 : 1. Je kunt deze molverhouding dan vergelijken met de waarden die je berekend hebt. Hiervoor kun je een kruistabel gebruiken. Als je bijvoorbeeld 5 mol CO2en 3 mol H2O hebt, dan ziet dat er zo uit:

CO2 H2O
Molverhouding 2 1
Hoeveel stof 5 mol x

x = 5*1/2 = 2.5 mol.

Je ziet dus dat je 2.5 mol H2O nodig hebt om met 5 mol CO2 te reageren. We hebben 3 mol, dus dat betekent dat H2O in dit geval in overmaat aanwezig is.

Oefenen:

Welke stof is in het volgende geval in overmaat aanwezig?

We hebben 50 gram Cu en 100 gram O2. Deze reageren samen to CuO. Welke stof is in dit geval in overmaat aanwezig?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe bereken je de concentratie van een oplossing?

Wat is een evenwichtsreactie en hoe werkt het?

Rekenen met mol: wat is mol en hoe kun je hier mee rekenen?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}