fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je hebt vast wel eens gehoord van biotechnologie.

Bij biotechnologie maken we gebruik van organismen of weefsels om stoffen te maken.

Wat voor soorten biotechnologie zijn er? Mr. Chadd legt het je uit!

biotechnologie
Voedsel
Biotechnologie klinkt misschien als iets nieuws, maar dat is het niet. Vroeger werd er al gebruik gemaakt van bacteriën om dingen langer houdbaar te maken. Voorbeelden hiervan zijn alcohol en yoghurt. De bacteriën die gebruikt worden produceren uit zichzelf al alcohol en melkzuur, mensen hebben daar niks aan veranderd. Dit wordt ook wel de klassieke biotechnologie genoemd, omdat het al heel lang bestaat.

Bacteriën en DNA
Lang niet alle stoffen die handig zijn voor mensen kunnen gemaakt worden door bacteriën. Maar door steeds meer techniek kunnen wetenschappers het DNA van bacteriën aanpassen om speciale stoffen voor ons te maken. Het aanpassen van het DNA wordt genetische modificatie genoemd. Als het DNA wordt aangepast is het een vorm van moderne biotechnologie. Een goed voorbeeld is het maken van insuline. Mensen met diabetes hebben een tekort aan insuline, om te zorgen dat ze niet ziek worden krijgen ze extra insuline. Om de insuline te maken worden bacteriën gebruikt, in die bacteriën hebben het gen voor insuline geplaatst. Door de genetische verandering kan de bacterie nu insuline voor ons maken. Deze bacterie wordt transgeen genoemd omdat hij DNA heeft van een ander organisme, namelijk de mens.


Weefseltechnologie
In plaats van andere organismen te gebruiken kunnen we ook weefsel gebruiken. We kunnen het weefsel dan zo aanpassen dat het stoffen voor ons gaat maken. Sommige mensen met suikerziekte kunnen geen insuline maken. We halen dan stamcellen uit het lichaam, deze stamcellen kunnen uitgroeien tot allerlei soorten cellen. Door de juiste stimulering te geven kunnen we de stamcellen laten groeien tot cellen die insuline maken. Als we die insuline producerende cellen dan weer terug stoppen in de patiënt hoeft kan hij weer beter worden.

Risico’s
Biotechnologie kan voor veel goede dingen worden gebruikt, zoals het produceren van medicijnen of het doen van onderzoek. Je kan er ook slechte dingen mee doen, door het DNA van een virus aan te passen zou je bijvoorbeeld een heel gevaarlijk virus kunnen maken waar mensen of dieren aan dood gaan. Om te voorkomen dat dat gebeurd zijn er strenge regels opgesteld.

Biotechnologie kan ook ongewenste bijeffecten hebben. In de landbouw wordt al veel geëxperimenteerd met aangepaste planten. De planten zijn dan minder vatbaar voor ziektes waardoor de boeren meer voedsel produceren. Maar dit betekent ook dat deze planten een voordeel hebben ten opzicht van andere planten, als ze per ongeluk in een natuurgebied komen kunnen ze gaan overheersen. Daardoor wordt het natuurgebied veranderd en zullen sommige planten verdrongen worden.

De belangrijkste onderscheiding die we maken in de biotechnologie is tussen klassieke en moderne biotechnologie. Bij moderne biotechnologie passen we het DNA aan en bij klassieke biotechnologie niet.

Oefenvraag
Verzin nog een voorbeeld van een klassieke en een moderne biotechnologie.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp