fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Gisting

Als je wel eens yoghurt hebt gehad weet je dat het een beetje een zure smaak heeft.

Yoghurt wordt gemaakt van melk, maar melk is helemaal niet zuur? Hoe krijgt yoghurt zijn zure smaakt? Mr. Chadd legt het je uit!

gisting

Melkzuurgisting
Bij melkzuurgisting wordt lactose omgezet in melkzuur. Dit gebeurt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan de melk. De reactie die dan plaatsvindt is: glucosemelkzuur + ATP, je kan dat ook schrijven als C6H12 O6 → 2C3H6O3 + 2 ATP. Bij deze reactie is geen zuurstof nodig, melkzuurgisting vindt alleen plaat in anaerobe omstandigheden.
Door het melkzuur dat gemaakt wordt, is de pH lager, ziekmakende bacteriën en schimmels kunnen daar minder goed in overleven. Vroeger werd het dus vooral gebruikt om producten langer houdbaar te maken.
Een voorbeeld hiervan is yoghurt. Verse melk is niet zo lang houdbaar, daarom werd er vroeger yoghurt van gemaakt, dat is langer houdbaar.


Alcoholische gisting
Een andere vorm van gisting is alcoholische gisting. Om een alcoholische drank te maken heb je gist nodig. Dit gist zet glucose om in alcohol en CO2. De reactie die plaatsvindt is: glucoseethanol + koolstofdioxide + ATP, je kan dat ook schrijven als C6H12O6 → 2 C2H6O+2 CO2 + 2 ATP. Ook bij deze reactie is geen zuurstof nodig, alcoholische gisting vindt plaats onder anaerobe omstandigheden.
Alcoholgisting werd vroeger ook gedaan om zorgen dat producten langer houdbaar waren. Misschien weet je wel dat alcohol wordt gebruikt om ditnen te ontsmette, het zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.

Yoghurt wordt dus zuur doordat melkzuurbacteriën zuur maken. Dat geeft een zure smaak aan de yoghurt en zorgt ervoor dat de yoghurt dikker wordt.

Oefenvraag
Bij welk eten wordt nog meer gebruik gemaakt van melkzuurgisting?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp