START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Onderzoek doen

Er zijn nog heel veel dingen in de biologie die we niet snappen.

Om erachter te komen hoe deze dingen in elkaar zitten moet er onderzoek worden gedaan.

Hoe doe je eigenlijk onderzoek? Mr. Chadd legt het je uit!

Typen onderzoek

Er zijn verschillende typen onderzoek die je kan doen. Je kan bijvoorbeeld experimenteel onderzoek doen. Je voert dan een experiment uit. Je kan ook een beschrijvend onderzoek doen, dan doe je observaties en beschrijft wat je waarneemt. Je kan ook literatuuronderzoek doen. Hierbij kijk je wat voor onderzoek er al is uitgevoerd door andere onderzoekers.

onderzoek doen

Natuurwetenschappelijk onderzoek

Een goed onderzoek bestaat uit een aantal stappen. Als eerste heb je de onderzoeksvraag, waarin staat wat je wil onderzoeken. Dan heb je ten tweede de hypothese, dat is het antwoord wat je verwacht op de onderzoeksvraag. De hypothese stel je altijd op voordat je het onderzoek uitvoert. Daarna maak je een werkplan. Hierin beschrijf je hoe je het onderzoek wil doen; de methode. Je beschrijft ook wat je nodig hebt om het onderzoek te doen; de materialen. Als je het onderzoek hebt uitgevoerd heb je resultaten. Dat zijn de waarnemingen of metingen die je hebt gedaan. De waarnemingen of metingen moet je dan nog verwerken, wat je kan doen door ze bijvoorbeeld in een grafiek of tabel te zetten. Aan de hand van je resultaten kun je een conclusie trekken. Als laatste schrijf je een discussie. Hierin vertel je of de hypothese klopte. Je geeft een verklaring voor de gevonden resultaten en je kan een vraag voor een vervolgonderzoek bedenken. Ten slotte kijk je ook of het onderzoek goed is uitgevoerd en of je de juiste dingen hebt gemeten.

Validiteit en betrouwbaarheid

Om te beoordelen of een onderzoek goed gedaan is kun je kijken naar de validiteit en de betrouwbaarheid.

Bij de validiteit kijk je of je gemeten hebt wat je wilde meten. Is de manier waarop ik mijn onderzoek heb uitgevoerd de beste manier om mijn onderzoeksvraag te beantwoorden? Als het antwoord op deze vraag ja is dan heb je een valide onderzoek.

Bij de betrouwbaarheid kijk je of een onderzoek herhaald kan worden. Als je het onderzoek precies hetzelfde uitvoert, onder dezelfde omstandigheden, krijg je dan dezelfde resultaten? Als het antwoord op deze vraag ja is dan heb je een betrouwbaar onderzoek. Als het antwoord nee is, is dit een reden om de betrouwbaarheid van het onderzoek dat je hebt uitgevoerd in twijfel te nemen.

Controle-experiment

Om aan te tonen dat er geen andere factoren invloed hebben op de uitkomst van jouw onderzoek voer je een controle-experiment uit. Als je bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel wil testen, dan doe je eerste een test met water. Zo kun je uitsluiten dat water ervoor zorgt dat iets schoner wordt, in plaats van het schoonmaakmiddel. Een controle-experiment wordt ook wel een blanco genoemd.

Zo werkt de app

Medicijnonderzoek

Bij medicijnonderzoek wil je het effect weten van een medicijn. Om dit effect te meten moet je dus ook weten wat er gebeurt als je het medicijn niet geeft. Bij een controle-experiment bij een medicijnonderzoek wordt er een placebo gebruikt. Dat is een nepmedicijn, het doet helemaal niks. Je geeft een placebo om uit te sluiten dat het medicijn werkt vanwege het placebo-effect. Bij het placebo-effect denken mensen dat ze het medicijn krijgen, doordat ze geloven dat het medicijn helpt, helpt het ook echt.

Een medicijnonderzoek wordt dubbelblind gedaan, dat betekent dat de patiënten en de onderzoekers niet weten of ze het placebo hebben of het echte medicijn.

Oefenvraag

Wat is een voorbeeld van een beschrijvend onderzoek?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Communicatie

Biotechnologie

Organisatieniveaus

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!