Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Communicatie

Mensen kunnen met elkaar praten. Op die manier kunnen we met elkaar communiceren.

Als je het ergens niet mee eens bent kun je dat tegen iemand zeggen. Dieren kunnen alleen niet met elkaar praten.

Op welke manieren kunnen dieren dan toch communiceren? Mr. Chadd legt het je uit!

Alle mensen en dieren vertonen gedrag. Gedrag is alles wat je doet of niet doet. Door te communiceren kan je gedrag van andere mensen beïnvloeden. We passen ons gedrag aan op veranderingen in de omgeving. Deze verandering in de omgeving heet een prikkel.

Communicatie

Ritueel gedrag

Bij ritueel gedrag is er een volgorde van handelingen die op een bepaald moment moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een hand geven als je een nieuw persoon ontmoet. Het rituele gedrag is afhankelijk van de situatie. Als je een vriend of vriendin ontmoet geef je misschien eerder een knuffel in plaats van een hand.

Een ander voorbeeld van ritueel gedrag is baltsgedrag. Dieren doen dit als voorbereiding op het paren. Ze doen bijvoorbeeld samen een mooie dans.

Non-verbale communicatie

Communiceren kan op veel meer manieren dan alleen luisteren naar de woorden die iemand uitspreekt. Bij non-verbale communicatie communiceer je niet via woorden maar op andere manieren. Je kan luisteren naar de hoogte en het volume van de stem. Verder kun je ook communiceren door de kleding die je draag of de lichaamshouding die je aanneemt. Dit wordt ook wel een signaal genoemd. Een signaal is een prikkel met informatie over soortgenoten.

Zo werkt de app

Territorium

Dieren gebruiken geursignalen om hun territorium aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan je hond die overal tegenaan plast. Zo weten andere honden dat hij daar is geweest. Vogels maken gebruik van geluidssignalen om hun territorium aan te geven. Als je de vogel kan horen zingen ben je in zijn territorium.

Met signalen kunnen dieren hun eigen territorium aangeven en weten ze waar het territorium van een ander begint. Als de dieren elkaar toch ontmoeten kunnen ze dreiggedrag vertonen. Ze nemen een agressieve houding aan om te laten zien dat zij de baas zijn. Met dreiggedrag proberen ze het andere dier af te schrikken, zodat ze niet hoeven te vechten.

Dieren kunnen dus met elkaar communiceren door signalen af te geven. Als ze signalen opvangen van andere dieren kunnen ze hun gedrag hierop aanpassen.

Oefenvraag

Wat is het verschil tussen een prikkel en een signaal? Leg uit en noem van beide een voorbeeld.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gedragssystemen

Manieren van leren (gedrag)

Onderzoek doen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}