START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Communicatie

Mensen kunnen met elkaar praten. Op die manier kunnen we met elkaar communiceren.

Als je het ergens niet mee eens bent kun je dat tegen iemand zeggen. Dieren kunnen alleen niet met elkaar praten.

Op welke manieren kunnen dieren dan toch communiceren? Mr. Chadd legt het je uit!

Alle mensen en dieren vertonen gedrag. Gedrag is alles wat je doet of niet doet. Door te communiceren kan je gedrag van andere mensen beïnvloeden. We passen ons gedrag aan op veranderingen in de omgeving. Deze verandering in de omgeving heet een prikkel.

Communicatie

Ritueel gedrag

Bij ritueel gedrag is er een volgorde van handelingen die op een bepaald moment moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een hand geven als je een nieuw persoon ontmoet. Het rituele gedrag is afhankelijk van de situatie. Als je een vriend of vriendin ontmoet geef je misschien eerder een knuffel in plaats van een hand.

Een ander voorbeeld van ritueel gedrag is baltsgedrag. Dieren doen dit als voorbereiding op het paren. Ze doen bijvoorbeeld samen een mooie dans.

Non-verbale communicatie

Communiceren kan op veel meer manieren dan alleen luisteren naar de woorden die iemand uitspreekt. Bij non-verbale communicatie communiceer je niet via woorden maar op andere manieren. Je kan luisteren naar de hoogte en het volume van de stem. Verder kun je ook communiceren door de kleding die je draag of de lichaamshouding die je aanneemt. Dit wordt ook wel een signaal genoemd. Een signaal is een prikkel met informatie over soortgenoten.

Zo werkt de app

Territorium

Dieren gebruiken geursignalen om hun territorium aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan je hond die overal tegenaan plast. Zo weten andere honden dat hij daar is geweest. Vogels maken gebruik van geluidssignalen om hun territorium aan te geven. Als je de vogel kan horen zingen ben je in zijn territorium.

Met signalen kunnen dieren hun eigen territorium aangeven en weten ze waar het territorium van een ander begint. Als de dieren elkaar toch ontmoeten kunnen ze dreiggedrag vertonen. Ze nemen een agressieve houding aan om te laten zien dat zij de baas zijn. Met dreiggedrag proberen ze het andere dier af te schrikken, zodat ze niet hoeven te vechten.

Dieren kunnen dus met elkaar communiceren door signalen af te geven. Als ze signalen opvangen van andere dieren kunnen ze hun gedrag hierop aanpassen.

Oefenvraag

Wat is het verschil tussen een prikkel en een signaal? Leg uit en noem van beide een voorbeeld.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gedragssystemen

Manieren van leren (gedrag)

Onderzoek doen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!