fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Mensen kunnen met elkaar praten. Op die manier kunnen we met elkaar communiceren.

Als je het ergens niet mee eens bent kun je dat tegen iemand zeggen. Dieren kunnen alleen niet met elkaar praten.

Op welke manieren kunnen dieren dan toch communiceren? Mr. Chadd legt het je uit!

Alle mensen en dieren vertonen gedrag. Gedrag is alles wat je doet of niet doet. Door te communiceren kan je gedrag van andere mensen beïnvloeden. We passen ons gedrag aan op veranderingen in de omgeving. Deze verandering in de omgeving heet een prikkel.
Communicatie
Ritueel gedrag
Bij ritueel gedrag is er een volgorde van handelingen die op een bepaald moment moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een hand geven als je een nieuw persoon ontmoet. Het rituele gedrag is afhankelijk van de situatie. Als je een vriend of vriendin ontmoet geef je misschien eerder een knuffel in plaats van een hand.

Een ander voorbeeld van ritueel gedrag is baltsgedrag. Dieren doen dit als voorbereiding op het paren. Ze doen bijvoorbeeld samen een mooie dans.


Non-verbale communicatie
Communiceren kan op veel meer manieren dan alleen luisteren naar de woorden die iemand uitspreekt. Bij non-verbale communicatie communiceer je niet via woorden maar op andere manieren. Je kan luisteren naar de hoogte en het volume van de stem. Verder kun je ook communiceren door de kleding die je draag of de lichaamshouding die je aanneemt. Dit wordt ook wel een signaal genoemd. Een signaal is een prikkel met informatie over soortgenoten.

Zo werkt de app

Territorium
Dieren gebruiken geursignalen om hun territorium aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan je hond die overal tegenaan plast. Zo weten andere honden dat hij daar is geweest. Vogels maken gebruik van geluidssignalen om hun territorium aan te geven. Als je de vogel kan horen zingen ben je in zijn territorium.

Met signalen kunnen dieren hun eigen territorium aangeven en weten ze waar het territorium van een ander begint. Als de dieren elkaar toch ontmoeten kunnen ze dreiggedrag vertonen. Ze nemen een agressieve houding aan om te laten zien dat zij de baas zijn. Met dreiggedrag proberen ze het andere dier af te schrikken, zodat ze niet hoeven te vechten.

Dieren kunnen dus met elkaar communiceren door signalen af te geven. Als ze signalen opvangen van andere dieren kunnen ze hun gedrag hierop aanpassen.

Oefenvraag
Wat is het verschil tussen een prikkel en een signaal? Leg uit en noem van beide een voorbeeld.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp