Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Gedragssystemen

Alle mensen en dieren vertonenen bepaald gedrag.

Bijvoorbeeld ‘fight or flight’, dat betekent vluchten of vechten.

Dieren en mensen willen graag een veilige omgeving hebben, als het niet veilig is gaan ze bepaalde gedragssystemen vertonen. Maar wat zijn gedragssystemen nou precies?

gedragssystemen

Vechten of vluchten

We hebben allemaal behoefte aan een veilige omgeving waar we gezond kunnen leven. Als er iets gebeurt waardoor de omgeving niet meer veilig is gaan we adrenaline maken. Door adrenaline gaat je hartslag omhoog, versnelt je ademhalinge en spannen je spieren aan. Kortom je maakt je klaar om actie te ondernemen. Er zijn twee dingen die je kan doen in een onveilige situatie. Je kan vluchten, dan is er vluchtgedrag, of je kan vechten, dan is er vechtgedrag. Dit zijn twee voorbeelden van gedragssystemen.

Gedragssystemen

Een gedragssysteem is een verzameling van een aantal handelingen die bij elkaar horen en die hetzelfde doel hebben. De handelingen in een gedragssysteem worden gedragselementen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan het vluchtsysteem. Als je huis in brand staat wil je zo snel mogelijk naar buiten, je gaat dan rondkijken of er ergens een uitgang is. Dan ren je naar de uitgang toe om het huis te verlaten. Er zijn meerdere gedragselementen, rondkijken en rennen, die hetzelfde doel hebben, vluchten.

Zo werkt de app

Conflictgedrag

Soms weet je niet direct wat je moet doen, vechten of vluchten. De twee gedragssystemen gaan dan tegen elkaar in; er is conflictgedrag.

Ambivalent gedrag is een voorbeeld van conflictgedrag. Je vertoont dan gedrag uit beide gedragssystemen. Een ander voorbeeld is overspronggedrag. In plaats van gedrag te vertonen uit het vechten- of vluchten systeem ga je gedrag vertonen uit een ander systeem.

Omgericht gedrag is ook een vorm van conflictgedrag. Je richt je gedrag dan tot iets wat niet met het conflict te maken heeft. Bijvoorbeeld slaan met een deur als je ruzie hebt met iemand. De deur heeft er niks mee te maken, het wordt gebruikt als een soort bliksemafleider.

Nu weet je dat gedragssystemen verschillende gedragselementen zijn die hetzelfde doel hebben.

Oefenvraag

Welke gedragssystemen ken je nog meer? Uit welke gedragselementen bestaan ze?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Manieren van leren (gedrag)

Communicatie

Organisatieniveaus

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}