START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Gedragssystemen

Alle mensen en dieren vertonenen bepaald gedrag.

Bijvoorbeeld ‘fight or flight’, dat betekent vluchten of vechten.

Dieren en mensen willen graag een veilige omgeving hebben, als het niet veilig is gaan ze bepaalde gedragssystemen vertonen. Maar wat zijn gedragssystemen nou precies?

gedragssystemen

Vechten of vluchten

We hebben allemaal behoefte aan een veilige omgeving waar we gezond kunnen leven. Als er iets gebeurt waardoor de omgeving niet meer veilig is gaan we adrenaline maken. Door adrenaline gaat je hartslag omhoog, versnelt je ademhalinge en spannen je spieren aan. Kortom je maakt je klaar om actie te ondernemen. Er zijn twee dingen die je kan doen in een onveilige situatie. Je kan vluchten, dan is er vluchtgedrag, of je kan vechten, dan is er vechtgedrag. Dit zijn twee voorbeelden van gedragssystemen.

Gedragssystemen

Een gedragssysteem is een verzameling van een aantal handelingen die bij elkaar horen en die hetzelfde doel hebben. De handelingen in een gedragssysteem worden gedragselementen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan het vluchtsysteem. Als je huis in brand staat wil je zo snel mogelijk naar buiten, je gaat dan rondkijken of er ergens een uitgang is. Dan ren je naar de uitgang toe om het huis te verlaten. Er zijn meerdere gedragselementen, rondkijken en rennen, die hetzelfde doel hebben, vluchten.

Zo werkt de app

Conflictgedrag

Soms weet je niet direct wat je moet doen, vechten of vluchten. De twee gedragssystemen gaan dan tegen elkaar in; er is conflictgedrag.

Ambivalent gedrag is een voorbeeld van conflictgedrag. Je vertoont dan gedrag uit beide gedragssystemen. Een ander voorbeeld is overspronggedrag. In plaats van gedrag te vertonen uit het vechten- of vluchten systeem ga je gedrag vertonen uit een ander systeem.

Omgericht gedrag is ook een vorm van conflictgedrag. Je richt je gedrag dan tot iets wat niet met het conflict te maken heeft. Bijvoorbeeld slaan met een deur als je ruzie hebt met iemand. De deur heeft er niks mee te maken, het wordt gebruikt als een soort bliksemafleider.

Nu weet je dat gedragssystemen verschillende gedragselementen zijn die hetzelfde doel hebben.

Oefenvraag

Welke gedragssystemen ken je nog meer? Uit welke gedragselementen bestaan ze?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Manieren van leren (gedrag)

Communicatie

Organisatieniveaus

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!