fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Alle mensen en dieren vertonenen bepaald gedrag.

Bijvoorbeeld ‘fight or flight’, dat betekent vluchten of vechten.

Dieren en mensen willen graag een veilige omgeving hebben, als het niet veilig is gaan ze bepaalde gedragssystemen vertonen. Maar wat zijn gedragssystemen nou precies?

gedragssystemen
Vechten of vluchten
We hebben allemaal behoefte aan een veilige omgeving waar we gezond kunnen leven. Als er iets gebeurt waardoor de omgeving niet meer veilig is gaan we adrenaline maken. Door adrenaline gaat je hartslag omhoog, versnelt je ademhalinge en spannen je spieren aan. Kortom je maakt je klaar om actie te ondernemen. Er zijn twee dingen die je kan doen in een onveilige situatie. Je kan vluchten, dan is er vluchtgedrag, of je kan vechten, dan is er vechtgedrag. Dit zijn twee voorbeelden van gedragssystemen.


Gedragssystemen
Een gedragssysteem is een verzameling van een aantal handelingen die bij elkaar horen en die hetzelfde doel hebben. De handelingen in een gedragssysteem worden gedragselementen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan het vluchtsysteem. Als je huis in brand staat wil je zo snel mogelijk naar buiten, je gaat dan rondkijken of er ergens een uitgang is. Dan ren je naar de uitgang toe om het huis te verlaten. Er zijn meerdere gedragselementen, rondkijken en rennen, die hetzelfde doel hebben, vluchten.

Zo werkt de app

Conflictgedrag
Soms weet je niet direct wat je moet doen, vechten of vluchten. De twee gedragssystemen gaan dan tegen elkaar in; er is conflictgedrag.
Ambivalent gedrag is een voorbeeld van conflictgedrag. Je vertoont dan gedrag uit beide gedragssystemen. Een ander voorbeeld is overspronggedrag. In plaats van gedrag te vertonen uit het vechten- of vluchten systeem ga je gedrag vertonen uit een ander systeem.
Omgericht gedrag is ook een vorm van conflictgedrag. Je richt je gedrag dan tot iets wat niet met het conflict te maken heeft. Bijvoorbeeld slaan met een deur als je ruzie hebt met iemand. De deur heeft er niks mee te maken, het wordt gebruikt als een soort bliksemafleider.

Nu weet je dat gedragssystemen verschillende gedragselementen zijn die hetzelfde doel hebben.

Oefenvraag
Welke gedragssystemen ken je nog meer? Uit welke gedragselementen bestaan ze?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp