Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Manieren van leren (gedrag)

Manieren van leren (gedrag)

Als je wel eens een puppy hebt gehad weet je vast dat je die moet trainen.

Je moet ze bepaald gedrag leren zodat ze bijvoorbeeld niet in huis plassen. Maar hoe kunnen puppy’s gedrag aanleren? Mr. Chadd legt het je uit!

manieren van leren

Klassieke conditionering

Misschien heb je wel een gehoord van een Pavlov reactie. Pavlov deed onderzoek naar gedrag bij dieren. Hij had een hond en telkens vlak voordat hij zijn hond eten gaf, ging hij ringelen met een bel. De hond kreeg dus twee prikkels binnen, het geluid van de bel en een bakje met eten. Wanneer de hond zijn eten kreeg, begon hij te kwijlen. Op een gegeven moment ging de hond al kwijlen als hij alleen de bel hoorde en geen eten kreeg. Dat heet klassieke conditioneren. Je koppelt dan een neutrale prikkel aan een prikkel die gedrag oproept. Je hebt de neutrale prikkel, de bel, en de prikkel die gedrag oproept, door het eten gaat de hond kwijlen. Dit is een vorm van passief leren; je doet er niet echt veel moeite voor, maar het gebeurt gewoon.

Leren door beloning en straf

Een manier van actief leren is door beloning en straf toe te passen. Als je puppy goed gedrag vertoont kun je hem belonen met bijvoorbeeld een snoepje. Als je puppy het verkeerde gedrag vertoont kun je hem bestraffen. Deze manier van leren heet operant conditioneren, de puppy legt een verband tussen gedrag en voor- of nadelen.

Trial and error

‘Trial and error’ is een vorm van operant conditioneren. Het werkt ook met beloning en straf, alleen wordt deze niet door iemand anders uitgedeeld. Door dingen uit te proberen kun je leren of iets goed gaat of niet. Een voorbeeld is eten, om te weten of iets lekker is moet je het eerst proeven. Dan weet je direct of iets lekker is of niet. Als iets lekker is, is het een soort van beloning en als iets vies is, dan is het een soort van straf.

Zo werkt de app

Imitatie

Een andere manier om gedrag te leren is door imitatie. Imitatiegedrag is het nadoen van anderen. Vooral jonge dieren en kinderen leren op deze manier. Kinderen leren bijvoorbeeld praten door hun ouders na te zeggen. Ze imiteren de geluiden die de ouders maken, ook als ze nog niet weten wat het woord betekent.

Nu weet je dat je een puppy trucjes kan leren door gebruik te maken van operant conditioneren. Ook ken je nu andere manieren om gedrag te leren!

Oefenvraag

Noem van alle manieren van gedrag leren een voorbeeld.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gedragssystemen

Communicatie

Organisatieniveaus

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}