START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Manieren van leren (gedrag)

Manieren van leren (gedrag)

Als je wel eens een puppy hebt gehad weet je vast dat je die moet trainen.

Je moet ze bepaald gedrag leren zodat ze bijvoorbeeld niet in huis plassen. Maar hoe kunnen puppy’s gedrag aanleren? Mr. Chadd legt het je uit!

manieren van leren

Klassieke conditionering

Misschien heb je wel een gehoord van een Pavlov reactie. Pavlov deed onderzoek naar gedrag bij dieren. Hij had een hond en telkens vlak voordat hij zijn hond eten gaf, ging hij ringelen met een bel. De hond kreeg dus twee prikkels binnen, het geluid van de bel en een bakje met eten. Wanneer de hond zijn eten kreeg, begon hij te kwijlen. Op een gegeven moment ging de hond al kwijlen als hij alleen de bel hoorde en geen eten kreeg. Dat heet klassieke conditioneren. Je koppelt dan een neutrale prikkel aan een prikkel die gedrag oproept. Je hebt de neutrale prikkel, de bel, en de prikkel die gedrag oproept, door het eten gaat de hond kwijlen. Dit is een vorm van passief leren; je doet er niet echt veel moeite voor, maar het gebeurt gewoon.

Leren door beloning en straf

Een manier van actief leren is door beloning en straf toe te passen. Als je puppy goed gedrag vertoont kun je hem belonen met bijvoorbeeld een snoepje. Als je puppy het verkeerde gedrag vertoont kun je hem bestraffen. Deze manier van leren heet operant conditioneren, de puppy legt een verband tussen gedrag en voor- of nadelen.

Trial and error

‘Trial and error’ is een vorm van operant conditioneren. Het werkt ook met beloning en straf, alleen wordt deze niet door iemand anders uitgedeeld. Door dingen uit te proberen kun je leren of iets goed gaat of niet. Een voorbeeld is eten, om te weten of iets lekker is moet je het eerst proeven. Dan weet je direct of iets lekker is of niet. Als iets lekker is, is het een soort van beloning en als iets vies is, dan is het een soort van straf.

Zo werkt de app

Imitatie

Een andere manier om gedrag te leren is door imitatie. Imitatiegedrag is het nadoen van anderen. Vooral jonge dieren en kinderen leren op deze manier. Kinderen leren bijvoorbeeld praten door hun ouders na te zeggen. Ze imiteren de geluiden die de ouders maken, ook als ze nog niet weten wat het woord betekent.

Nu weet je dat je een puppy trucjes kan leren door gebruik te maken van operant conditioneren. Ook ken je nu andere manieren om gedrag te leren!

Oefenvraag

Noem van alle manieren van gedrag leren een voorbeeld.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gedragssystemen

Communicatie

Organisatieniveaus

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!