fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Manieren van leren (gedrag)

Als je wel eens een puppy hebt gehad weet je vast dat je die moet trainen.

Je moet ze bepaald gedrag leren zodat ze bijvoorbeeld niet in huis plassen. Maar hoe kunnen puppy’s gedrag aanleren? Mr. Chadd legt het je uit!

manieren van leren
Klassieke conditionering
Misschien heb je wel een gehoord van een Pavlov reactie. Pavlov deed onderzoek naar gedrag bij dieren. Hij had een hond en telkens vlak voordat hij zijn hond eten gaf, ging hij ringelen met een bel. De hond kreeg dus twee prikkels binnen, het geluid van de bel en een bakje met eten. Wanneer de hond zijn eten kreeg, begon hij te kwijlen. Op een gegeven moment ging de hond al kwijlen als hij alleen de bel hoorde en geen eten kreeg. Dat heet klassieke conditioneren. Je koppelt dan een neutrale prikkel aan een prikkel die gedrag oproept. Je hebt de neutrale prikkel, de bel, en de prikkel die gedrag oproept, door het eten gaat de hond kwijlen. Dit is een vorm van passief leren; je doet er niet echt veel moeite voor, maar het gebeurt gewoon.


Leren door beloning en straf
Een manier van actief leren is door beloning en straf toe te passen. Als je puppy goed gedrag vertoont kun je hem belonen met bijvoorbeeld een snoepje. Als je puppy het verkeerde gedrag vertoont kun je hem bestraffen. Deze manier van leren heet operant conditioneren, de puppy legt een verband tussen gedrag en voor- of nadelen.

Trial and error
‘Trial and error’ is een vorm van operant conditioneren. Het werkt ook met beloning en straf, alleen wordt deze niet door iemand anders uitgedeeld. Door dingen uit te proberen kun je leren of iets goed gaat of niet. Een voorbeeld is eten, om te weten of iets lekker is moet je het eerst proeven. Dan weet je direct of iets lekker is of niet. Als iets lekker is, is het een soort van beloning en als iets vies is, dan is het een soort van straf.

Zo werkt de app

Imitatie
Een andere manier om gedrag te leren is door imitatie. Imitatiegedrag is het nadoen van anderen. Vooral jonge dieren en kinderen leren op deze manier. Kinderen leren bijvoorbeeld praten door hun ouders na te zeggen. Ze imiteren de geluiden die de ouders maken, ook als ze nog niet weten wat het woord betekent.

Nu weet je dat je een puppy trucjes kan leren door gebruik te maken van operant conditioneren. Ook ken je nu andere manieren om gedrag te leren!

Oefenvraag
Noem van alle manieren van gedrag leren een voorbeeld.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp