fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Links en rechts, waarschijnlijk heb je dit al vaker gehoord of zien voorbij komen in de politiek.

Links en rechts wordt in de politieke context vaak gebruikt om aan te geven hoe over bepaalde dingen wordt gedacht.

Linkse partijen willen bijvoorbeeld vaak graag dat de overheid zoveel mogelijk iedereen probeert te helpen. Rechtse partijen zien vaak liever een kleine overheid, omdat mensen zelf in staat zijn om zich te redden. Als er een kleine overheid is, hoeven mensen minder belasting te betalen. Er zijn uiteraard nog een hoop andere verschillen tussen links en rechts.
Rechts-extremisme
Maar wat is dan precies rechts-extremisme? Extreem duidt in dit geval aan dat het dus ver aan de rechterkant zit. Extreemrechtse partijen hebben zulke extreme opvattingen die door de ‘gewone’ partijen niet worden gedeeld. Vaak wordt extreemrechts geassocieerd met een grote liefde voor het eigen land en deeigen nationaliteit. Je ziet vaak dat extreemrechtse partijen dan ook een afkeer hebben tegen ‘vreemden’ in hun eigen land, bijvoorbeeld immigranten. Er wordt vaak gezegd dat extreemrechts populairder wordt als het slecht gaat met een land.

Voorbeeldvraag
‘’Vluchtelingen zijn niet welkom in Nederland!’’
Deze stelling is wel/niet van een extreemrechtse partij.


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp