START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Prinsjesdag

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag in Nederland.

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op deze dag?

Mr. Chadd legt het je hieronder uit!

Je hebt het misschien wel eens gezien op televisie: de koning en de koningin stappen in de Gouden Koets en zwaaien naar de massa’s mensen die naar Den Haag zijn gekomen om een glimp op te vangen van de leden van het koningshuis. Ze zijn dan onderweg naar de Ridderzaal, waar alle leden van de Eerste en Tweede Kamer en de ministers op Prinsjesdag bij elkaar komen om het nieuwe werkjaar van het parlement officieel te openen.

De troonrede

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen die plaatsvindt op Prinsjesdag is het voorlezen van de troonrede door de koning. De troonrede is geschreven door de ministers . In het eerste deel van de troonrede wordt teruggekeken op wat er in het afgelopen jaar allemaal is gebeurd in Nederland en in de wereld. Vervolgens wordt er vooruitgekeken naar het komende jaar en wat de belangrijkste plannen van de regering zijn.

Het koffertje

Een ander bekend symbool van Prinsjesdag is het koffertje. Als de koning klaar is met het voorlezen van de troonrede gaat de Minister van Financiën naar de Tweede Kamer met een koffertje. In dit koffertje zitten de Rijksbegroting en de miljoenennota . In de Rijksbegroting staat een overzicht van alle plannen van de regering. Ook staat er een overzicht van alle inkomsten en uitgaven voor het komende jaar in. De miljoenennota biedt een overzicht van hoeveel alle plannen gaan kosten en waar het geld vandaan gehaald wordt om de plannen daadwerkelijk uit te voeren. Alle plannen moeten eerst nog wel goedgekeurd worden door het parlement.

De Gouden Koets

Zoals je misschien wel weet, worden de koning en de koningin normaal gesproken door een koets naar de Ridderzaal gebracht. Tot 2015 was dit de bekende Gouden Koets, maar na meer dan honderd jaar gebruik was deze koets toe aan een grote restauratie. Daarom wordt vanaf 2015 de Glazen Koets ingezet en zal de Gouden Koets voortaan in het Amsterdams Museum te zien zijn. In 2020 werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima echter door een auto naar de Ridderzaal gebracht vanwege de Coronapandemie.

Even oefenen!

Test je kennis over Prinsjesdag door de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Waar leest de koning de troonrede voor?

  2. Wat staat er in de troonrede?

  3. Welke minister gaat met het koffertje naar de Tweede Kamer?

  4. Wat zit er in het koffertje?

  5. Op welke dag in het jaar vieren we Prinsjesdag?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!