START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Ministeries: hoe werken ze precies?

Ministeries: hoe werken ze precies?

Het besturen van Nederland gebeurt voor een groot deel op de verschillende ministeries.

Hoe zit zo’n ministerie precies in elkaar? Lees snel verder en je weet het antwoord!

Uitleg

Ministeries, en vooral de ambtenaren die er werken, hebben een ontzettend belangrijke rol in het vormen van nieuw beleid en het maken van nieuwe wetten. Terwijl wij iedere vier jaar nieuwe volksvertegenwoordigers kiezen voor de Tweede Kamer en er dan ook een nieuwe regering (met nieuwe ministers) gevormd moet worden, blijven de ambtenaren op het ministerie dan gewoon op hun plaats. Zodoende zijn ambtenaren een soort vaste rots om op te bouwen en hebben ze meer kennis en ervaring dan de minister die boven hun staat.

Alle ambtenaren vormen samen een geordend ambtenarenapparaat, waarbinnen volgens vaste regels en procedures besluiten worden voorbereid en uitgevoerd. Dit heet ook wel de overheidsbureaucratie, de macht van de overheidskantoren.

Zeer belangrijk in een ministerie is het onpersoonlijke karakter. Ambtenaren moeten hun taken altijd uitvoeren, ongeacht de politieke kleur van hun minister of hun persoonlijke voorkeuren. Andere kenmerken zijn de onpartijdige behandeling van burgers, het voorkomen van corruptie en vriendjespolitiek en de zorg voor bestuurlijke orde.

Organisatie

Ieder ministerie is opgebouwd uit verschillende lagen, die samen een piramide vormen.

  1. Onderaan de piramide vinden we de normale ambtenaren . Zij hebben de rol van beleidsvoorbereiding ; het voorbereiden van nieuwe wetten door bijvoorbeeld onderzoek te doen.
  2. Een laag omhoog vinden we een aantal directeuren-generaal . Zij bepalen details van het nieuwe beleid en zijn een laatste controle voor iets naar de bovenste twee lagen gaat.
  3. Een zeer belangrijk persoon binnen het ministerie, misschien wel even belangrijk als de minister zelf, is de secretaris-generaal . Dit is eigenlijk de manager van het hele ministerie en de enige met vrije toegang tot de minister zelf.
  4. De minister is de eigenlijke baas van het ministerie en zet de grote lijnen van het beleid uit, wat vervolgens dus uitgewerkt mag worden door de ambtenaren.

De minister is ook eindverantwoordelijk voor alles wat er gebeurt. Mochten er dus grove fouten zijn gemaakt door ambtenaren, kan het zomaar zijn dat de minister op moet stappen.

Ministeries: hoe werken ze precies?

Even oefenen…

Wie is volgens jou de belangrijkste persoon binnen een ministerie? Is dat de minister zelf of toch iemand anders? Leg je antwoord uit.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe worden wetten gemaakt?

Kabinetsformatie

Parlement, kabinet en regering

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!