fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een sociale status, we hebben er allemaal een, ook jij! En waarschijnlijk vind je die best belangrijk!

Maar heb je ook wel eens over de begrippen intergenerationele en intragenerationele mobiliteit gehoord? Deze begrippen gaan over de maatschappelijke ladder. Je plek op de maatschappelijke ladder wordt bepaald door macht, status en inkomen. Mobiliteit gaat over het stijgen of dalen op deze ladder.
Intergenerationele
Intergenerationele mobiliteit
Dit is de mobiliteit over generaties. ‘Inter’ betekent eigenlijk ‘tussen’. Je vergelijkt dus iets. In dit geval maak je de vergelijking tussen de sociale mobiliteit van ouders en kinderen. Het gaat dus om de verhouding tussen generaties.


Intragenerationele mobiliteit
‘Intra’ betekent ‘binnen’. Je gaat dus geen vergelijking maken maar kijkt alleen naar de persoon zelf. Dit gaat om de sociale status van een persoon die hij in de loop van zijn carrière krijgt. Je ervaart dus binnen je eigen leven groei of vooruitgang. Bijvoorbeeld door een promotie op werk of een hogere opleiding.

Oefenvraag
Als kinderen een hogere maatschappelijke positie innemen dan hun ouders is er sprake van (1)…… Als iemand zelf een grote stijging op de maatschappelijke ladder doormaakt is er sprake van (2) ……

Samenvatting

Intergenerationele mobiliteit is de mobiliteit over generaties, het gaat om de verhouding tussen de generaties. Intragenerationele mobiliteit gaat om de sociale status van een persoon die hij in de loop van zijn carrière krijgt. Je ervaart dus binnen je eigen leven groei of vooruitgang.


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp