fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je hele leven lang ben je omringd met mensen. Je praat met ze en gaat met ze om.

Als gevolg neem je vaak gedrag of opvattingen van die mensen over. Dit noemen we het proces van ‘socialisatie’.

Mr. Chadd legt het hieronder nog uitgebreider aan je uit!

Socialisatie is letterlijk ‘het proces waarbij iemand – bewust en onbewust – de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van zijn groep krijgt aangeleerd.’ Dit klinkt nogal apart, maar je kan het het beste vergelijken met het opgroeien van een baby.
socialisatie
Al vanaf de geboorte leert het kind namelijk langzaam de regels die gelden in zijn cultuur. Je leert te eten met mes en vork in plaats van met je handen, je leert je mond te houden als twee volwassenen praten en noem maar op.

Zo werkt de app

Socialisatie kan je dus zien als een leerproces: iemand leert de normen en waarden die gelden binnen een bepaalde gemeenschap of cultuur. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je volwaardig lid van die gemeenschap of cultuur wordt, omdat je volgens hun regels leeft en dus een keurige burger wordt.

Socialisatie gebeurt op verschillende niveaus en dus maken we onderscheid tussen twee soorten: primaire socialisatie, wat gaat over het proces binnen het gezin (de opvoeding), en secundaire socialisatie, het proces binnen andere groepen, zoals school en sportverenigingen.

Wil jij nog oefenen met de term socialisatie?
Bedenk dan zelf 3 andere situaties waarbij je bepaalde normen en waarden overneemt: 1 keer binnen het gezin, 1 keer op school en 1 keer op je sportvereniging.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp