Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Socialisatie

Je hele leven lang ben je omringd met mensen. Je praat met ze en gaat met ze om.

Als gevolg neem je vaak gedrag of opvattingen van die mensen over. Dit noemen we het proces van ‘socialisatie’.

Mr. Chadd legt het hieronder nog uitgebreider aan je uit!

Socialisatie is letterlijk ‘het proces waarbij iemand – bewust en onbewust – de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van zijn groep krijgt aangeleerd.’ Dit klinkt nogal apart, maar je kan het het beste vergelijken met het opgroeien van een baby.

socialisatie

Al vanaf de geboorte leert het kind namelijk langzaam de regels die gelden in zijn cultuur. Je leert te eten met mes en vork in plaats van met je handen, je leert je mond te houden als twee volwassenen praten en noem maar op.

Zo werkt de app

Socialisatie kan je dus zien als een leerproces: iemand leert de normen en waarden die gelden binnen een bepaalde gemeenschap of cultuur. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je volwaardig lid van die gemeenschap of cultuur wordt, omdat je volgens hun regels leeft en dus een keurige burger wordt.

Socialisatie gebeurt op verschillende niveaus en dus maken we onderscheid tussen twee soorten: primaire socialisatie, wat gaat over het proces binnen het gezin (de opvoeding), en secundaire socialisatie, het proces binnen andere groepen, zoals school en sportverenigingen.

Wil jij nog oefenen met de term socialisatie?

Bedenk dan zelf 3 andere situaties waarbij je bepaalde normen en waarden overneemt: 1 keer binnen het gezin, 1 keer op school en 1 keer op je sportvereniging.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Sociale bindingen

Sociale cohesie

Pluriforme samenleving

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}