fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Bedrijven focussen zich vaak als ze kijken hoe het gaat met het bedrijf alleen op de balans of winst- en verliesrekening naar hoeveel winst er wordt gemaakt.

Maar wat nou als je bedrijf wel veel geld waard is maar geen geld op de bank heeft staan?

Dan kan je alsnog in grote problemen komen! Om goed in de gaten te houden hoeveel geld je liquide nog hebt maken we een liquiditeitsbegroting.

liquiditeitsbegroting

Hoe ziet zo’n liquiditeitsbegroting eruit?

Hieronder een voorbeeld van een simpele liquiditeitsbegroting:
liquiditeitsbegroting
In dit jaar zijn we dus begonnen met een saldo van €10.000 op de bank. Dit was namelijk het saldo liquide middelen aan het begin van het eerste kwartaal. Ook kan je zien dat er in dit kwartaal €3.490 meer binnengekomen is dan er is uitgegeven. Dit leidt tot een banksaldo aan het einde van het kwartaal van €13.490. Hiermee beginnen we dus ook weer het tweede kwartaal, een kolom verder.

In het zowel het tweede als het derde kwartaal zien we dat er meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt bij dit bedrijf. Aan het einde van het tweede kwartaal is dat nog niet zo erg, er staat immers nog genoeg geld op de bank om een tijdelijk tekort te kunnen dichten. Aan het einde van het derde kwartaal zie je echter dat we het kwartaal eindigen met een negatief saldo, dat noemen we een liquiditeitstekort. Er is geen geld meer om uit te geven, dus als rekeningen van schuldeiser per direct moeten worden betaald loopt het bedrijf het risico failliet te kunnen gaan. Gelukkig komt er het volgende kwartaal weer meer geld binnen dan we uitgeven dus eindigen van het jaar met een positief liquiditeitssaldo van €11.100 in kas.

Zo werkt de app

Wat kan ik met deze informatie doen?
Als bedrijf gebruik je een liquiditeitsbegroting om te kijken hoeveel geld je op bepaalde momenten nog in kas hebt, maar ook om te analyseren waar nu veel geld naartoe gaat.

Zo kan je in onze voorbeeld liquiditeitsbegroting zien dat de huur altijd gelijk blijft en de inkoop van materialen ongeveer meestijgt of meedaalt met de omzet. Maar juist in de kwartalen waarin we een negatief saldo hebben (kwartaal 2 en 3) zien we dat de post ‘Diversen’ een stuk hoger is dan normaal, waardoor we verlies draaien. Dat geeft jou als eigenaar of accountant van het bedrijf de mogelijkheid om eens te kijken waarom die post in die kwartalen zo veel hoger was en kan je kijken of er misschien dingen binnen die post zijn waar je op kan bezuinigen.

Oefenvraag
Nu je deze informatie allemaal gezien hebt, geeft dit bedrijf aan het einde van dit jaar nu een positieve of een negatieve liquiditeit gehad? Welke dingen zou jij veranderen?


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp