Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Bedrijven focussen zich vaak als ze kijken hoe het gaat met het bedrijf alleen op de balans of winst- en verliesrekening naar hoeveel winst er wordt gemaakt.

Maar wat nou als je bedrijf wel veel geld waard is maar geen geld op de bank heeft staan?

Dan kan je alsnog in grote problemen komen! Om goed in de gaten te houden hoeveel geld je liquide nog hebt maken we een liquiditeitsbegroting.

liquiditeitsbegroting

Hoe ziet zo’n liquiditeitsbegroting eruit?

Hieronder een voorbeeld van een simpele liquiditeitsbegroting:

liquiditeitsbegroting

In dit jaar zijn we dus begonnen met een saldo van €10.000 op de bank. Dit was namelijk het saldo liquide middelen aan het begin van het eerste kwartaal. Ook kan je zien dat er in dit kwartaal €3.490 meer binnengekomen is dan er is uitgegeven. Dit leidt tot een banksaldo aan het einde van het kwartaal van €13.490. Hiermee beginnen we dus ook weer het tweede kwartaal, een kolom verder.

In het zowel het tweede als het derde kwartaal zien we dat er meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt bij dit bedrijf. Aan het einde van het tweede kwartaal is dat nog niet zo erg, er staat immers nog genoeg geld op de bank om een tijdelijk tekort te kunnen dichten. Aan het einde van het derde kwartaal zie je echter dat we het kwartaal eindigen met een negatief saldo, dat noemen we een liquiditeitstekort . Er is geen geld meer om uit te geven, dus als rekeningen van schuldeiser per direct moeten worden betaald loopt het bedrijf het risico failliet te kunnen gaan. Gelukkig komt er het volgende kwartaal weer meer geld binnen dan we uitgeven dus eindigen van het jaar met een positief liquiditeitssaldo van €11.100 in kas.

Zo werkt de app

Wat kan ik met deze informatie doen?

Als bedrijf gebruik je een liquiditeitsbegroting om te kijken hoeveel geld je op bepaalde momenten nog in kas hebt, maar ook om te analyseren waar nu veel geld naartoe gaat.

Zo kan je in onze voorbeeld liquiditeitsbegroting zien dat de huur altijd gelijk blijft en de inkoop van materialen ongeveer meestijgt of meedaalt met de omzet. Maar juist in de kwartalen waarin we een negatief saldo hebben (kwartaal 2 en 3) zien we dat de post ‘Diversen’ een stuk hoger is dan normaal, waardoor we verlies draaien. Dat geeft jou als eigenaar of accountant van het bedrijf de mogelijkheid om eens te kijken waarom die post in die kwartalen zo veel hoger was en kan je kijken of er misschien dingen binnen die post zijn waar je op kan bezuinigen.

Oefenvraag

Nu je deze informatie allemaal gezien hebt, geeft dit bedrijf aan het einde van dit jaar nu een positieve of een negatieve liquiditeit gehad? Welke dingen zou jij veranderen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Liquiditeitsratio’s: welke zijn er en hoe bereken ik ze?

Solvabiliteit en liquiditeit

Faillissement en surseance van betaling

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}