START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Bedrijven focussen zich vaak als ze kijken hoe het gaat met het bedrijf alleen op de balans of winst- en verliesrekening naar hoeveel winst er wordt gemaakt.

Maar wat nou als je bedrijf wel veel geld waard is maar geen geld op de bank heeft staan?

Dan kan je alsnog in grote problemen komen! Om goed in de gaten te houden hoeveel geld je liquide nog hebt maken we een liquiditeitsbegroting.

liquiditeitsbegroting

Hoe ziet zo’n liquiditeitsbegroting eruit?

Hieronder een voorbeeld van een simpele liquiditeitsbegroting:

liquiditeitsbegroting

In dit jaar zijn we dus begonnen met een saldo van €10.000 op de bank. Dit was namelijk het saldo liquide middelen aan het begin van het eerste kwartaal. Ook kan je zien dat er in dit kwartaal €3.490 meer binnengekomen is dan er is uitgegeven. Dit leidt tot een banksaldo aan het einde van het kwartaal van €13.490. Hiermee beginnen we dus ook weer het tweede kwartaal, een kolom verder.

In het zowel het tweede als het derde kwartaal zien we dat er meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt bij dit bedrijf. Aan het einde van het tweede kwartaal is dat nog niet zo erg, er staat immers nog genoeg geld op de bank om een tijdelijk tekort te kunnen dichten. Aan het einde van het derde kwartaal zie je echter dat we het kwartaal eindigen met een negatief saldo, dat noemen we een liquiditeitstekort . Er is geen geld meer om uit te geven, dus als rekeningen van schuldeiser per direct moeten worden betaald loopt het bedrijf het risico failliet te kunnen gaan. Gelukkig komt er het volgende kwartaal weer meer geld binnen dan we uitgeven dus eindigen van het jaar met een positief liquiditeitssaldo van €11.100 in kas.

Zo werkt de app

Wat kan ik met deze informatie doen?

Als bedrijf gebruik je een liquiditeitsbegroting om te kijken hoeveel geld je op bepaalde momenten nog in kas hebt, maar ook om te analyseren waar nu veel geld naartoe gaat.

Zo kan je in onze voorbeeld liquiditeitsbegroting zien dat de huur altijd gelijk blijft en de inkoop van materialen ongeveer meestijgt of meedaalt met de omzet. Maar juist in de kwartalen waarin we een negatief saldo hebben (kwartaal 2 en 3) zien we dat de post ‘Diversen’ een stuk hoger is dan normaal, waardoor we verlies draaien. Dat geeft jou als eigenaar of accountant van het bedrijf de mogelijkheid om eens te kijken waarom die post in die kwartalen zo veel hoger was en kan je kijken of er misschien dingen binnen die post zijn waar je op kan bezuinigen.

Oefenvraag

Nu je deze informatie allemaal gezien hebt, geeft dit bedrijf aan het einde van dit jaar nu een positieve of een negatieve liquiditeit gehad? Welke dingen zou jij veranderen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Liquiditeitsratio’s: welke zijn er en hoe bereken ik ze?

Solvabiliteit en liquiditeit

Faillissement en surseance van betaling

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!