fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Solvabiliteit en liquiditeit zijn twee ratio’s waaraan je kan zien hoe gezond een bedrijf is financieel gezien.

Maar wat is nu het verschil tussen de twee en hoe reken je het uit? Mr. Chadd laat het je allemaal zien!

Solvabiliteit en liquiditeit
Solvabiliteit
Solvabiliteit geeft aan wat de verhouding is tussen eigen en vreemd vermogen in een bedrijf. Wanneer er meer eigen dan vreemd vermogen in een bedrijf aanwezig is betekent dat over het algemeen dat een bedrijf haar schulden makkelijk zou kunnen afbetalen wanneer schuldeisers dit ineens allemaal zouden terugvragen.

De berekening voor solvabiliteit kan je op twee verschillende manieren maken. De ene is niet beter dan de ander, ze worden vaak door elkaar gebruikt.

Manier 1: Solvabiliteit = Eigen vermogen ÷ Totaal vermogen * 100%
Manier 2: Solvabiliteit = Eigen vermogen ÷ Vreemd vermogen * 100%

Zo werkt de app

Liquiditeit
Liquiditeit is net iets anders, dit vertelt iets over hoeveel geld een bedrijf cash in kas heeft (of op hele korte termijn aan kan komen).

Het verschil tussen liquiditeit en solvabiliteit kan erin zitten dat je als bedrijf een heel hoog eigen vermogen kan hebben (dus veel winsten en geld wat uit het bedrijf zelf is gekomen in plaats van bij leningen) maar weinig liquiditeit. Op die manier kunnen dit soort bedrijven dus toch failliet gaan omdat je op korte termijn niet genoeg geld in kas hebt om aan je verplichtingen te voldoen.

En nu jij, een oefenopgave!
Stel dat ik €300.000 winst in het bedrijf heb, €50.000 eigen vermogen voordat de huidige winst hieraan is toegevoegd en €200.000 aan schulden. Wat is mijn solvabiliteit volgens beide methoden die in dit artikel zijn uitgelegd?


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp