START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Solvabiliteit en liquiditeit

Solvabiliteit en liquiditeit zijn twee ratio’s waaraan je kan zien hoe gezond een bedrijf is financieel gezien.

Maar wat is nu het verschil tussen de twee en hoe reken je het uit? Mr. Chadd laat het je allemaal zien!

Solvabiliteit en liquiditeit

Solvabiliteit

Solvabiliteit geeft aan wat de verhouding is tussen eigen en vreemd vermogen in een bedrijf. Wanneer er meer eigen dan vreemd vermogen in een bedrijf aanwezig is betekent dat over het algemeen dat een bedrijf haar schulden makkelijk zou kunnen afbetalen wanneer schuldeisers dit ineens allemaal zouden terugvragen.

De berekening voor solvabiliteit kan je op twee verschillende manieren maken. De ene is niet beter dan de ander, ze worden vaak door elkaar gebruikt.

Manier 1: Solvabiliteit = Eigen vermogen ÷ Totaal vermogen 100%*

Manier 2: Solvabiliteit = Eigen vermogen ÷ Vreemd vermogen 100%*

Zo werkt de app

Liquiditeit

Liquiditeit is net iets anders, dit vertelt iets over hoeveel geld een bedrijf cash in kas heeft (of op hele korte termijn aan kan komen).

Het verschil tussen liquiditeit en solvabiliteit kan erin zitten dat je als bedrijf een heel hoog eigen vermogen kan hebben (dus veel winsten en geld wat uit het bedrijf zelf is gekomen in plaats van bij leningen) maar weinig liquiditeit. Op die manier kunnen dit soort bedrijven dus toch failliet gaan omdat je op korte termijn niet genoeg geld in kas hebt om aan je verplichtingen te voldoen.

En nu jij, een oefenopgave!

Stel dat ik €300.000 winst in het bedrijf heb, €50.000 eigen vermogen voordat de huidige winst hieraan is toegevoegd en €200.000 aan schulden. Wat is mijn solvabiliteit volgens beide methoden die in dit artikel zijn uitgelegd?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Liquiditeitsratio’s: welke zijn er en hoe bereken ik ze?

Wat is een balansrekening en hoe stel ik deze op?

Faillissement en surseance van betaling

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!