fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Quick, current, working capital… Allemaal ratio’s die de liquiditeit van een onderneming beoordelen.

Ze zijn soms wat lastig uit elkaar te houden. In dit artikel legt Mr. Chadd stap voor stap de verschillen uit, lees nu verder!

liquiditeitsratios
Het is voor ondernemingen van belang om de liquiditeit altijd in de gaten te houden, dit doen ze om erachter te komen of er nog voldoende geld is om de schulden te kunnen betalen. Als een onderneming geen problemen heeft op dit gebied, dan noemen we zo’n onderneming liquide. De liquiditeit kan op verschillende manieren worden berekend, we onderscheiden hier drie ratio’s: de current ratio, de quick rating en de working capital ratio.

Current ratio
De current ratio is de meest gebruikte methode om de liquiditeit te berekenen. De current ratio is een relatief getal. Dit is handig omdat je op deze manier ondernemingen met elkaar kunt vergelijken. De vuistregel is dat een current ratio van 2 of hoger goed is. De formule van de current ratio is:
Current ratio= vlottende activa + middelen ÷ kort vreemd vermogen

Quick ratio
De quick ratio lijkt ontzettend op de current ratio. Sterker nog, er is slechts één verschil. In de berekening van de quick ratio worden de voorraden niet meegenomen. Voorraden kunnen namelijk minder snel worden verkocht en voorraden kunnen bederven of uit de mode raken. De formule van de quick ratio is:
Quick ratio = vlottende activa – voorraad goederen + liquide middelen ÷ kort vreemd vermogen

Zo werkt de app

Working capital
De working capital, of het werkkapitaal, geeft ook de liquiditeit van een onderneming aan. Het geeft aan met welk deel van het vermogen in het bedrijf kan worden ‘gewerkt’, dus dat deel dat snel inzetbaar (liquide) is. Je kunt het werkkapitaal als volgt berekenen:
Werkkapitaal = vlottende activa + liquide middelen – kort vreemd vermogen
Of:
Werkkapitaal = eigen vermogen + lang vreemd vermogen – vaste activa

Alles duidelijk? Test jezelf:
Welke van de drie liquiditeitsberekeningen is geen relatief getal?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp