fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Naast een markt voor goederen en diensten is er ook een markt voor alles wat met geld te maken heeft: Dit wordt de vermogensmarkt genoemd.

De vermogensmarkt speelt een erg belangrijke rol in de samenleving. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld niet een huis kopen zonder deze markt!

Maar wat betekent de vermogensmarkt nou precies en waar bestaat het uit? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

vermogensmarkt
De vermogensmarkt
Kort gezegd is de vermogensmarkt een markt voor geld waar aanbieders en vragers van geld samenkomen. Op de vermogensmarkt worden allerlei soorten financiële middelen aangeboden. Voorbeelden zijn hypothecaire leningen, obligaties en aandelen.

Uiteindelijk bepalen vraag en aanbod de prijs op de vermogensmarkt. Deze prijs wordt ook wel de rente genoemd. Verder hebben zaken als inflatie, economische groei en politieke beslissingen invloed op de rente.

Aanbieders en vragers
Op de vermogensmarkt kunnen we onderscheid maken tussen twee groepen. Aan de ene kant heb je de aanbieders van vermogen zoals overheden, beleggers en particulieren. Deze groep biedt hun geld aan in ruil voor het ontvangen van rente. Aan de andere kant heb je de vragers die juist op zoek zijn naar geld omdat ze het zelf niet hebben. Deze groep betaalt de aanbieders rente in ruil voor het lenen van geld.

Zo werkt de app

Geldmarkt en kapitaalmarkt
De vermogensmarkt bestaat hoofdzakelijk uit 2 onderdelen; de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Het grootste verschil tussen de geld- en kapitaalmarkt is de looptijd van de leningen. De geldmarkt heeft looptijd van één dag tot 1 of 2 jaar, terwijl de kapitaalmarkt een looptijd van méér dan 1 of 2 jaar heeft. Verder is de rente op de kapitaalmarkt vaak hoger dan op de geldmarkt. Meer informatie over de geld- en kapitaalmarkt vind je hier (hyperlink naar geld- en kapitaalmarkt).

Oefenvraag
Kan je 3 voorbeelden noemen van het gebruiken van de vermogensmarkt?

Antwoord: Hypotheek afsluiten, sparen bij de bank, obligaties kopen, aandelen kopen, pensioenfondsen die investeren.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp