START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Vermogensmarkt

Naast een markt voor goederen en diensten is er ook een markt voor alles wat met geld te maken heeft: Dit wordt de vermogensmarkt genoemd.

De vermogensmarkt speelt een erg belangrijke rol in de samenleving. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld niet een huis kopen zonder deze markt!

Maar wat betekent de vermogensmarkt nou precies en waar bestaat het uit? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

vermogensmarkt

De vermogensmarkt

Kort gezegd is de vermogensmarkt een markt voor geld waar aanbieders en vragers van geld samenkomen. Op de vermogensmarkt worden allerlei soorten financiële middelen aangeboden. Voorbeelden zijn hypothecaire leningen, obligaties en aandelen.

Uiteindelijk bepalen vraag en aanbod de prijs op de vermogensmarkt. Deze prijs wordt ook wel de rente genoemd. Verder hebben zaken als inflatie, economische groei en politieke beslissingen invloed op de rente.

Aanbieders en vragers

Op de vermogensmarkt kunnen we onderscheid maken tussen twee groepen. Aan de ene kant heb je de aanbieders van vermogen zoals overheden, beleggers en particulieren. Deze groep biedt hun geld aan in ruil voor het ontvangen van rente. Aan de andere kant heb je de vragers die juist op zoek zijn naar geld omdat ze het zelf niet hebben. Deze groep betaalt de aanbieders rente in ruil voor het lenen van geld.

Zo werkt de app

Geldmarkt en kapitaalmarkt

De vermogensmarkt bestaat hoofdzakelijk uit 2 onderdelen; de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Het grootste verschil tussen de geld- en kapitaalmarkt is de looptijd van de leningen. De geldmarkt heeft looptijd van één dag tot 1 of 2 jaar, terwijl de kapitaalmarkt een looptijd van méér dan 1 of 2 jaar heeft. Verder is de rente op de kapitaalmarkt vaak hoger dan op de geldmarkt. Meer informatie over de geld- en kapitaalmarkt vind je hier (hyperlink naar geld- en kapitaalmarkt).

Oefenvraag

Kan je 3 voorbeelden noemen van het gebruiken van de vermogensmarkt?

Antwoord: Hypotheek afsluiten, sparen bij de bank, obligaties kopen, aandelen kopen, pensioenfondsen die investeren.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Geldmarkt en Kapitaalmarkt: wat is het verschil?

Bankencrisis 2008

Staatsleningen en obligaties

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!