fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Op de geldmarkt en de kapitaalmarkt kan je aandelen kopen, leningen afsluiten en obligaties verhandelen.

Ook zijn beide markten onderdeel van de vermogensmarkt. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de geld- en kapitaalmarkt?

En wat is de precieze betekenis? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

geldmarkt en kapitaalmarkt
Vermogensmarkt
Eerst is het belangrijk om te weten dat zowel de geldmarkt als de kapitaalmarkt onderdeel is van de vermogensmarkt. De vermogensmarkt is een markt voor geld waar aanbieders en vragers van geld samenkomen. Wil je meer weten over de vermogensmarkt? Lees dan hier meer.

De vermogensmarkt bestaat dus hoofdzakelijk uit 2 onderdelen; de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Het grootste verschil tussen de geldmarkt is de looptijd van de leningen:

  • Geldmarkt: Looptijd van een dag tot 1 of 2 jaar
  • Kapitaalmarkt: Looptijd van méér dan 1 of 2 jaar


Geldmarkt
Op de geldmarkt gaat het dus om leningen (vraagkant) en besparingen (aanbodkant) met een looptijd van minder dan één of twee jaar. De rente op de geldmarkt wordt ook wel de geldmarktrente genoemd.

De centrale bank beheert het geld dat in omloop is op de geldmarkt. Aan de hand van renteveranderingen wordt invloed uitgeoefend op de vraag- en aanbodkant van de geldmarkt. Naast consumenten zijn vooral institutionele beleggers, de overheid en grote bedrijven actief op de geldmarkt.

Zo werkt de app

Kapitaalmarkt
De kapitaalmarkt wordt gebruikt voor financiële middelen met een looptijd van meer dan één of twee jaar. Vooral aandelen en obligaties worden verhandeld op de kapitaalmarkt. De rente op de kapitaalmarkt is erg afhankelijk van de inflatie in een land. Is de inflatie erg hoog, dan is de kans groot dat de rente op de kapitaalmarkt ook hoog is. Dit komt omdat de bereidheid om geld te lenen minder waard wordt bij een hoge inflatie. Hierdoor neemt het aanbod af en stijgt dus de rente.

Oefenvraag: Stel dat de inflatie in een land erg hoog is, zal je als investeerder eerder geneigd zijn om je geld aan te bieden op de geldmarkt of de kapitaalmarkt?

Antwoord: Op de geldmarkt. Door hoge inflatie wordt je geld snel minder waard. Als je als investeerder er vervolgens voor kiest om je geld op de kapitaalmarkt aan te bieden is de kans groot dat jouw geld minder waard is als je het naar een groot aantal jaar terugkrijgt. Hierdoor is het dus voordeliger om te focussen op de geldmarkt.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp