START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Geldmarkt en Kapitaalmarkt: wat is het verschil?

Op de geldmarkt en de kapitaalmarkt kan je aandelen kopen, leningen afsluiten en obligaties verhandelen.

Ook zijn beide markten onderdeel van de vermogensmarkt. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de geld- en kapitaalmarkt?

En wat is de precieze betekenis? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

geldmarkt en kapitaalmarkt

Vermogensmarkt

Eerst is het belangrijk om te weten dat zowel de geldmarkt als de kapitaalmarkt onderdeel is van de vermogensmarkt. De vermogensmarkt is een markt voor geld waar aanbieders en vragers van geld samenkomen. Wil je meer weten over de vermogensmarkt? Lees dan hier meer.

De vermogensmarkt bestaat dus hoofdzakelijk uit 2 onderdelen; de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Het grootste verschil tussen de geldmarkt is de looptijd van de leningen:

  • Geldmarkt
    Looptijd van een dag tot 1 of 2 jaar
  • Kapitaalmarkt
    Looptijd van méér dan 1 of 2 jaar

Geldmarkt

Op de geldmarkt gaat het dus om leningen (vraagkant) en besparingen (aanbodkant) met een looptijd van minder dan één of twee jaar. De rente op de geldmarkt wordt ook wel de geldmarktrente genoemd.

De centrale bank beheert het geld dat in omloop is op de geldmarkt. Aan de hand van renteveranderingen wordt invloed uitgeoefend op de vraag- en aanbodkant van de geldmarkt. Naast consumenten zijn vooral institutionele beleggers, de overheid en grote bedrijven actief op de geldmarkt.

Zo werkt de app

Kapitaalmarkt

De kapitaalmarkt wordt gebruikt voor financiële middelen met een looptijd van meer dan één of twee jaar. Vooral aandelen en obligaties worden verhandeld op de kapitaalmarkt. De rente op de kapitaalmarkt is erg afhankelijk van de inflatie in een land. Is de inflatie erg hoog, dan is de kans groot dat de rente op de kapitaalmarkt ook hoog is. Dit komt omdat de bereidheid om geld te lenen minder waard wordt bij een hoge inflatie. Hierdoor neemt het aanbod af en stijgt dus de rente.

Oefenvraag: Stel dat de inflatie in een land erg hoog is, zal je als investeerder eerder geneigd zijn om je geld aan te bieden op de geldmarkt of de kapitaalmarkt?

Antwoord: Op de geldmarkt. Door hoge inflatie wordt je geld snel minder waard. Als je als investeerder er vervolgens voor kiest om je geld op de kapitaalmarkt aan te bieden is de kans groot dat jouw geld minder waard is als je het naar een groot aantal jaar terugkrijgt. Hierdoor is het dus voordeliger om te focussen op de geldmarkt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Bankencrisis 2008

Vermogensmarkt

Solvabiliteit en liquiditeit

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!