Bankencrisis 2008
De bankencrisis in 2008 is iets waar Nederland niet graag aan terugdenkt.
Jarenlang hebben we hiervan moeten herstellen en nu nog steeds is het een gevoelig onderwerp.
Hoe is deze economische ramp ontstaan en wat waren de gevolgen? Lees gauw verder!
Het begon allemaal in de Verenigde Staten toen je waarschijnlijk nog niet geboren was in het jaar 2000. De banken in de VS namen een groot risico bij het lenen van geld aan mensen die huizen willen kopen: ze gaven te gemakkelijk een hypotheeklening. De rentes waren laag en daardoor ging super veel mensen leningen afsluiten.
In de zomer van 2007 begonnen de rentes te stijgen, waardoor heel veel mensen hun hypotheek niet meer konden betalen. Dit zorgde ervoor dat banken in grote problemen kwamen. Veel mensen gingen nu hun huis verkopen, waardoor er super veel huizen te koop stonden. Als er ergens veel aanbod van is, dan dalen de prijzen en dat is dus precies wat er gebeurde met de huizenmarkt. De huizen leverden minder geld op dan dat er voor betaald was en banken kregen hierdoor minder geld terug dan ze gegeven hadden. Klein voorbeeld:
Stel je voor dat je een huis voor 200.000 euro hebt gekocht. Je hebt deze 200.000 euro geleend bij de bank. Opeens stijgen de rentes zo veel dat je je huis moet gaan verkopen. Helaas, omdat er zoveel huizen te koop staan is je huis nu nog maar 180.000 euro waard. Je krijgt er dus 20.000 euro minder voor, helaas heb je dit geld niet en krijgt de bank dus 20.000 euro minder. Als dit met heel veel huizen gebeurt, dan gaat een bank vanzelf failliet.
Nu werd het tijd voor de overheid om in te gaan grijpen. De banken konden namelijk geen geld meer aan elkaar lenen en mensen konden het geld dat ze op de bank hadden staan niet meer opnemen. De overheid heeft zo’n $750 miljard moeten inleveren om de bankensector te gaan redden. Maar helaas was de Amerikaanse bankencrisis een soort bommetje die afging in de hele wereld! Want ook in Nederland hebben wij veel gevoeld van deze crisis.
Doordat de economie van Amerika enorm instortte, daalde het wereldwijde vertrouwen van landen in hun eigen economie. Mensen werden voorzichtiger. De vraag naar export daalde enorm en hierdoor was er dus minder productie nodig. Ook Nederlandse productiebedrijven moesten mensen ontslaan, en zo ontstond er veel werkloosheid.
Banken worden voorzichtig met het lenen van geld en zo worden er dus ook minder huizen verkocht. Ook de gewone mensen zijn geschrokken van de plotselinge crisis: mensen zijn heel voorzichtig met het uitgeven van hun geld. “Even geen nieuwe auto, en die nieuwe keuken stellen we ook maar eventjes uit”, lijken veel mensen te denken.
Zo werkt de app
Toch zijn er ook een paar voordelen voor ons geweest: vakantieparken zijn mega rustig, een last-minute boeken is dus ook zo gedaan. Ook de files worden minder: er zijn minder vakantiegangers, minder werknemers die naar hun werk hoeven en er zijn ook minder vrachtwagens die de winkels moeten bevoorraden.
De overheid heeft het er ondertussen maar lastig mee: er komt steeds minder belasting binnen, omdat veel mensen besluiten minder aankopen te doen. Het is dus lastig voor de overheid om banken te steunen terwijl ze minder geld binnen krijgen. Ondertussen zijn er meer mensen die een werkloosheidsuitkering nodig hebben en ook hierdoor stijgen de uitgaven van de overheid.
Momenteel is Nederland gelukkig weer uit het dal geklommen en zitten we weer op het niveau van voor de crisis. Banken krabbelen weer omhoog en zitten weer in de lift, hetzelfde geldt voor bedrijven. En de overheid? Die verdient er momenteel zelfs geld aan: ING en Aegon hebben namelijk heel veel steun gekregen, maar betalen daar ook een soort boeterente voor. Zo betalen ze de overheid langzaam weer terug.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Geldmarkt en Kapitaalmarkt: wat is het verschil?
Wat is een annuïteitenhypotheek en hoe bereken ik de lasten?
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.