fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Staatsleningen en obligaties, een onderwerp waar je niet omheen kan met M&O.

Maar wat zijn het nou en wat kun je er mee? Lees en leer het allemaal in dit artikel!

staatsleningen en obligaties
Staatsleningen zijn niets anders dan leningen die je afsluit met de staat, ons land dus. Een ander woord hiervoor is staatsobligatie. Als jij besluit een staatslening af te sluiten of te kopen, dan betaal jij de overheid een vooraf afgesproken leenbedrag. Jij leent dus eigenlijk je geld uit aan de staat. De overheid kan er vervolgens een soort potje met geld van creëeren die gebruikt kan worden voor dingen zoals bijvoorbeeld duurzaamheid of een andere grote investering.

Als jij geld uitleent aan de overheid, dan krijg jij daar rente over. Dit kan halfjaarlijkse rente zijn, maar vaak is deze jaarlijks. Ook staat er altijd een vaste einddatum op de lening: je weet dus precies wanneer je jouw geld weer terugkrijgt! Staatsleningen zijn enorm in trek: veel mensen willen hun geld graag veilig stellen voor een aantal jaar. Momenteel zijn er veel mensen die investeren in een staatsobligatie. Een van de redenen dat staatsleningen populair zijn: je weet zeker dat je je geld terugkrijgt. Stel dat je bijvoorbeeld geld in een bedrijf steekt die over 3 jaar failliet gaat, dan is de kans groot dat jij je geld niet meer terugziet.

Zo werkt de app

Momenteel is er iets geks aan de hand: de rente op staatsobligaties is negatief. Negatieve rente, kan dat? Jazeker kan dat, en dat is niet zo zeldzaam als we het hebben over staatsobligaties. Alle staatsobligaties hebben namelijk op het moment van schrijven een negatieve rente, en dat wil dus zeggen dat je geld moet betalen om je geld uit te kunnen lenen aan de staat. Dat zou dan toch niemand doen denk je misschien, maar niets is minder waar! Er is niet veel vertrouwen op de beleggingsmarkt, de zogenaamde plek waar geld, aandelen en obligaties verhandeld worden. Dit is niet een echte plek waar je naar toe gaat, dit is meer een soort verzamelnaam voor de handel die met name online gebeurt. Omdat er weinig vertrouwen is, willen mensen zeker zijn dat ze hun geld echt terugkrijgen. Het is ze dus geld waard dat zij gegarandeerd geld terugkrijgen.

Probeer de onderstaande vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en test jezelf!
Waarom zijn staatsobligaties in Nederland zo populair?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp