START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Staatsleningen en obligaties

Staatsleningen en obligaties, een onderwerp waar je niet omheen kan met M&O.

Maar wat zijn het nou en wat kun je er mee? Lees en leer het allemaal in dit artikel!

staatsleningen en obligaties

Staatsleningen zijn niets anders dan leningen die je afsluit met de staat, ons land dus. Een ander woord hiervoor is staatsobligatie. Als jij besluit een staatslening af te sluiten of te kopen, dan betaal jij de overheid een vooraf afgesproken leenbedrag. Jij leent dus eigenlijk je geld uit aan de staat. De overheid kan er vervolgens een soort potje met geld van creëeren die gebruikt kan worden voor dingen zoals bijvoorbeeld duurzaamheid of een andere grote investering.

Als jij geld uitleent aan de overheid, dan krijg jij daar rente over. Dit kan halfjaarlijkse rente zijn, maar vaak is deze jaarlijks. Ook staat er altijd een vaste einddatum op de lening: je weet dus precies wanneer je jouw geld weer terugkrijgt! Staatsleningen zijn enorm in trek: veel mensen willen hun geld graag veilig stellen voor een aantal jaar. Momenteel zijn er veel mensen die investeren in een staatsobligatie. Een van de redenen dat staatsleningen populair zijn: je weet zeker dat je je geld terugkrijgt. Stel dat je bijvoorbeeld geld in een bedrijf steekt die over 3 jaar failliet gaat, dan is de kans groot dat jij je geld niet meer terugziet.

Zo werkt de app

Momenteel is er iets geks aan de hand: de rente op staatsobligaties is negatief. Negatieve rente, kan dat? Jazeker kan dat, en dat is niet zo zeldzaam als we het hebben over staatsobligaties. Alle staatsobligaties hebben namelijk op het moment van schrijven een negatieve rente, en dat wil dus zeggen dat je geld moet betalen om je geld uit te kunnen lenen aan de staat. Dat zou dan toch niemand doen denk je misschien, maar niets is minder waar! Er is niet veel vertrouwen op de beleggingsmarkt, de zogenaamde plek waar geld, aandelen en obligaties verhandeld worden. Dit is niet een echte plek waar je naar toe gaat, dit is meer een soort verzamelnaam voor de handel die met name online gebeurt. Omdat er weinig vertrouwen is, willen mensen zeker zijn dat ze hun geld echt terugkrijgen. Het is ze dus geld waard dat zij gegarandeerd geld terugkrijgen.

Probeer de onderstaande vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en test jezelf!

Waarom zijn staatsobligaties in Nederland zo populair?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Vreemd Vermogen: Lang en Kort

De contante waarde

Wat is een balansrekening en hoe stel ik deze op?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!