fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De termen LIFO en FIFO komen vaak voor in de economie.

Waar LIFO staat voor ‘last in- first out’, betekent FIFO juist ‘first-in-first-out’. Vooral in de supermarkten worden deze termen vaak gebruikt!

Maar wat betekenen ze nou eigenlijk? En wanneer moet je ze gebruiken? Mr. Chadd legt het voor je uit!

lifo en fifo
Bij de FIFO methode zorg je ervoor dat de producten die als eerste zijn binnengekomen, ook als eerste gebruikt worden. Vandaar de term ‘first in, first out’, wat een engelse vertaling is van ‘als eerste erin, als eerste eruit’. FIFO wordt vooral gebruikt met het bevoorraden van horecabedrijven of supermarkten. In dit soort bedrijven wordt vaak gewerkt met producten die maar beperkt houdbaar zijn, zoals vlees of groenten. Hierdoor is het belangrijk om eerst de producten te gebruiken die als eerste zijn binnengekomen. Anders is de kans groot dat de oudste producten altijd blijven staan en uiteindelijk bederven.


Bij de LIFO methode moeten juist de producten die als laatste zijn binnengekomen er weer als eerste uit. De term ‘last in, last out is dan ook de engelse vertaling van ‘als laatste erin, als laatste eruit’. De LIFO methode wordt over het algemeen een stuk minder vaak gebruikt als de FIFO methode. Dit is vooral omdat de kans bij de LIFO methode een stuk groter is dat de oudste producten nooit gebruikt worden en zo dus voor altijd blijven staan totdat ze niet meer gebruikt kunnen worden. Het LIFO-systeem wordt alleen gebruikt bij bedrijven die een hele snelle omloopsnelheid hebben. Dit betekent dat ze de producten die ze binnenkrijgen ook weer snel verkopen. Door de hoge omloopsnelheid is er een stuk minder kans dat oude producten blijven staan.

Vraag: Wat voor methode zou jij aanraden voor een kledingwinkel?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp