Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe bereken je de boekwaarde van activa?

Als eigenaar van een bedrijf wil je natuurlijk graag weten wat jouw bedrijf nu echt waard is.

Voor veel bedrijven zijn de vaste activa een groot onderdeel van de waarde van het bedrijf.

Denk daarbij aan bijvoorbeeld je bedrijfspand of de auto’s van de zaak. Maar hoe bereken je nu hoe veel deze activa nog precies waard zijn? Met de boekwaarde! Hoe? Lees het hier!

boekwaarde van activa

Afschrijvingen

De boekwaarde van een goed is de waarde die het op de balans heeft. Let op, deze waarde hoeft lang niet altijd hetzelfde te zijn als wat je voor dit goed terug zou krijgen wanneer je het op dit moment zou verkopen, dat is namelijk de marktwaarde. De boekwaarde wordt namelijk bepaald aan de hand van afschrijvingen.

Het afschrijven van een goed houdt in dat je na een bepaalde vaste periode (meestal eens per jaar) de waarde van een goed verminderd. We gaan in dit artikel uit van lineaire afschrijving, dat houdt in dat de waarde jaarlijks met een vast bedrag verminderd wordt. Hieronder staat de formule voor lineaire afschrijving met daarna een uitleg van de termen:

Afschrijving per jaar

We behandelen deze formule aan de hand van een voorbeeld. Stel dat jij als bedrijf een auto hebt gekocht voor €24.000, dit is dan de aanschafwaarde van de auto. Je denkt dat de auto ongeveer 10 bruikbaar voor je is, daarna wil je weer een nieuwe auto kopen. Je schat dat wanneer jij de auto niet meer wilt gebruiken, hij nog wel te verkopen is voor ongeveer €4.000. In dit geval zeggen we dat de restwaarde van de auto €4.000 is en dat deze een gebruiksduur van 10 jaar heeft.

Afschrijving per jaar

Boekwaarde berekenen

Goed, nu we weten dat de afschrijving per jaar €2.000 is kunnen we ook berekenen hoeveel de boekwaarde van deze auto is (dus voor hoeveel geld de auto op de balans van ons bedrijf staat).

In het begin is dit €24.000, daarvoor hebben we de auto namelijk gekocht. Maar na elk jaar dat je de auto gebruikt hebt wordt hij minder waard. Dus stel dat we de auto nu precies voor zeven jaar gebruikt hebben, wat is dan de boekwaarde nog op de balans? Dat rekenen we op deze manier uit:

€24.000 – (7 * €2.000) = €24.000 – €14.000 = €10.000.

De auto heeft dan dus een nog boekwaarde van €10.000 na zeven jaar gebruik.

Zo werkt de app

Oefenopgave

Jij bent de accountant van een groot bedrijf. Dit bedrijf heeft een bedrijfspand met een waarde van €600.000 toen deze net gebouwd was. Het plan is om dit gebouw ongeveer 30 jaar te gebruiken voordat het volledig afgeschreven is. Het gebouw houdt dan nog een restwaarde van €45.000 over. Wat is de boekwaarde van het bedrijfspand na 15 jaar gebruik?

Loop je toch vast? Check dan deze pagina voor extra persoonlijke hulp!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De contante waarde van een rente

Wat is een annuïteitenhypotheek en hoe bereken ik de lasten?

Een spaarhypotheek: wat is het?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}