START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe bereken je de boekwaarde van activa?

Als eigenaar van een bedrijf wil je natuurlijk graag weten wat jouw bedrijf nu echt waard is.

Voor veel bedrijven zijn de vaste activa een groot onderdeel van de waarde van het bedrijf.

Denk daarbij aan bijvoorbeeld je bedrijfspand of de auto’s van de zaak. Maar hoe bereken je nu hoe veel deze activa nog precies waard zijn? Met de boekwaarde! Hoe? Lees het hier!

boekwaarde van activa

Afschrijvingen

De boekwaarde van een goed is de waarde die het op de balans heeft. Let op, deze waarde hoeft lang niet altijd hetzelfde te zijn als wat je voor dit goed terug zou krijgen wanneer je het op dit moment zou verkopen, dat is namelijk de marktwaarde. De boekwaarde wordt namelijk bepaald aan de hand van afschrijvingen.

Het afschrijven van een goed houdt in dat je na een bepaalde vaste periode (meestal eens per jaar) de waarde van een goed verminderd. We gaan in dit artikel uit van lineaire afschrijving, dat houdt in dat de waarde jaarlijks met een vast bedrag verminderd wordt. Hieronder staat de formule voor lineaire afschrijving met daarna een uitleg van de termen:

Afschrijving per jaar

We behandelen deze formule aan de hand van een voorbeeld. Stel dat jij als bedrijf een auto hebt gekocht voor €24.000, dit is dan de aanschafwaarde van de auto. Je denkt dat de auto ongeveer 10 bruikbaar voor je is, daarna wil je weer een nieuwe auto kopen. Je schat dat wanneer jij de auto niet meer wilt gebruiken, hij nog wel te verkopen is voor ongeveer €4.000. In dit geval zeggen we dat de restwaarde van de auto €4.000 is en dat deze een gebruiksduur van 10 jaar heeft.

Afschrijving per jaar

Boekwaarde berekenen

Goed, nu we weten dat de afschrijving per jaar €2.000 is kunnen we ook berekenen hoeveel de boekwaarde van deze auto is (dus voor hoeveel geld de auto op de balans van ons bedrijf staat).

In het begin is dit €24.000, daarvoor hebben we de auto namelijk gekocht. Maar na elk jaar dat je de auto gebruikt hebt wordt hij minder waard. Dus stel dat we de auto nu precies voor zeven jaar gebruikt hebben, wat is dan de boekwaarde nog op de balans? Dat rekenen we op deze manier uit:

€24.000 – (7 * €2.000) = €24.000 – €14.000 = €10.000.

De auto heeft dan dus een nog boekwaarde van €10.000 na zeven jaar gebruik.

Zo werkt de app

Oefenopgave

Jij bent de accountant van een groot bedrijf. Dit bedrijf heeft een bedrijfspand met een waarde van €600.000 toen deze net gebouwd was. Het plan is om dit gebouw ongeveer 30 jaar te gebruiken voordat het volledig afgeschreven is. Het gebouw houdt dan nog een restwaarde van €45.000 over. Wat is de boekwaarde van het bedrijfspand na 15 jaar gebruik?

Loop je toch vast? Check dan deze pagina voor extra persoonlijke hulp!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De contante waarde van een rente

Wat is een annuïteitenhypotheek en hoe bereken ik de lasten?

Een spaarhypotheek: wat is het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!